gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Dert+dert+dert

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Dert+dert+dert
    Gönderim Zamanı: 30-Ağustos-2012 Saat 13:45
Eğitimciler yeni eğitim sistemini böyle tarif ediyor ve okulların da öğretmenlerin de yeni uygulamaya hazır olmadığını vurguluyor.
4+4+4 sisteminin önündeki sorunların başında ikili öğretim ve kalabalık sınıflar geliyor. 5 ve 9. sınıfların ders saatlerinin de artması ile birlikte zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ikili eğitimi, yani okullarda, sabahçı-öğlenci uygulamasını artırması bekleniyor. Bu yüzden okula giriş çıkış saatlerinde yapılacak değişikliklerden veliler endişeli.

Okulların açılmasına günler kaldı. Ancak bu yıl uygulamaya geçecek 4+4+4 yasası, yani zorunlu 12 yıl eğitim hala tartışılıyor.Sorunlar ise aşılmış değil.

Eğitimciler, ne okulların ne de öğretmenlerin yeni uygulamaya hazır olmadığını belirterek bunun 'dert+dert+dert'olacağında hemfikir.
Yeni sistemin önündeki sorunların başında ikili öğretim ve kalabalık sınıflar geliyor. Zorunlu hale gelen lise eğitimiyle birlikte öğrenci sayısı artacak, okullaşma oranları yükselecek.
RAKAMLARLA DURUM
2011-2012 istatistiklerine göre, okullaşma oranları; okul öncesinde yüzde 65, ilköğretimde yüzde 98, ortaöğretimde ise yüzde 67. Yani şimdiye kadar eğitimin hiç bir kademesinde okullaşma oranları yüzde 100'e ulaşmadı. Şimdi 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte bu oranların artması bekleniyor. Peki okul, derslik, öğretmen üçgeni buna hazır mı?
İstatistiklere göre, Türkiye 'de 32 bin 108 ilköğretim okulu var. Bu okullarda, 515 bin 852 öğretmen, yaklaşık 11 milyon öğrenciye eğitim veriyor. Meslek liseleri de dahil ortaöğretimde ise sayı daha düşük. 9 bin 672 okulda, 235 bin 814 öğretmen, 4 milyon 756 bin öğrenciye   ders anlatıyor. Genel liselerde derslik başına 42 öğrenci düşüyor. Bunun anlamı ortaöğretimde daha çok okula, artacak öğrenci sayısı nedeniyle daha çok öğretmene ihtiyaç olduğu.

VELİLER ENDİŞELİ
5 ve 9. sınıfların ders saatlerinin de artması ile birlikte zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ikili eğitimi, yani okullarda, sabahçı-öğlenci uygulamasını artırması bekleniyor. Bu yüzden okula giriş çıkış saatlerinde yapılacak değişikliklerden veliler endişeli.

Bir başka endişe ise, 2012 istatistiklerine göre, kalabalık sınıfların artması. İstanbul 'da derslik başına ilköğretimde 44, ortaöğretimde 38 öğrenci düşüyordu. Ankara'da ise bu sayı, ilköğretimlerde 34, ortaöğretimlerde 33'dü. Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi Güneydoğu illerinde ise durum daha kötü. Sınıf mevcutları, ilköğretimlerde 45, ortaöğretimlerde 42'yi buluyor. Şimdi bu sayıların daha da artmasından endişe ediliyor.



"RAPOR ALMAYIN, DAVA AÇIN"
Öte yandan 5.5 yaşındaki çocuklar, "zihinsel ve fiziksel gelişimlerini tamamlayamadıklarını kanıtlayan" sağlık raporunu alamamaları halinde 10 Eylül'de okula başlayacak. Devlet hastanelerindeki çocuk doktorları, büyük gelişim ve sağlık sorunu olmayan 66 aylık çocuklara rapor vermiyor. Çocuğunun okula gitmemesi için rapor almaya razı olan veliler, hastanelerden rapor alamayınca ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, eski Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay da çocuklarını okula göndermek istemeyen velilere bir öneride bulundu. Uluğbay, yeni öğretim yılında ilkokul 1. sınıfa kaydedilecek öğrencilere ilişkin tartışmalı durumun temelinde "0" yaşı reddetme ve 5 yaşın bitimiyle ilgili hesabın yattığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanı'na ve bakanlığa göre çocuk, 60 ayını tamamladığında 5 yaşını bitirmiş sayılmalıdır. İstatistik bilimine göre 5 yaşın bitip 6 yaşa girilmesi ise 72 ayın sonunda gerçekleşmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, son bakanın göreve başlamasına değin istatistik bilimini esas alan yasaları uygulamaya gelmiştir. Yeni bakan ile yeni bir uygulama başlatılmak isteniyor. Bakanın yaş hesaplama yaklaşımının doğru olmadığına inanan benim gibi birçok kişi vardır. Bu durumda yapılacak işlem, bu uygulamayı kabullenmek veya çocuklar için rapor almak yerine, Danıştay'da genelgenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için dava açmaktır."
Dava, ancak uygulamadan etkilenen veliler tarafından hem uygulanan idari işleme, hem de düzenleyici işleme karşı açılabilecek. 66 aylık çocuğu okula otomatik kaydedilen veli, buna ilçe ya da il milli eğitim Müdürlüğü'ne vereceği bir dilekçe ile itiraz edecek. İtirazı haklı bulunmaz ve reddedilirse, ret kararının kendisine tebliğinden itibaren, hem uygulanan işleme hem de düzenleyici genelgeye karşı 60 gün içinde iptal davası açabilecek.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz