gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > İcatlar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

'Kaç dakika kaldı' sorusu onu mucit yaptı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: 'Kaç dakika kaldı' sorusu onu mucit yaptı
    Gönderim Zamanı: 20-Ocak-2013 Saat 17:01
'Kaç dakika kaldı' sorusu onu mucit yaptı

Bursa'da bir ilköğretim öğrencisi, sınavlarda arkadaşlarının sıkça yönelttiği sorunun, dikkatini dağıtmasından bunalınca ''sınav ışığı'' yaptı

Bursa'da bir ilköğretim öğrencisi, sınavlarda arkadaşlarının sık aralıklarla yönelttiği ''Öğretmenim kaç dakika kaldı?'' sorusunun dikkatini dağıtmasından sıkılınca, ''sınav ışığı'' yaptı. ''Başımıza icat çıkarın'' mesajlı kampanyalardan da esinlenen genç mucit, geliştirdiği cihazın patentini aldı.
Merkez Nilüfer ilçesindeki Öğretmen Hasan Güney İlkokulu'nun 8'inci sınıf öğrencisi Günay Maltaş, sınav sırasında öğretmene yöneltilen soruların dikkatini dağıtması ve başarısını olumsuz etkilemesi nedeniyle harekete geçti.
''Öğretmenim kaç dakika kaldı?'' sorusunun bir daha yöneltilmemesi, öğrencilerin sınav sırasında kimsenin dikkatini dağıtmadan aynı anda zamanı kontrol edebilmelerini temin için çalışma yapan Maltaş, yaşamlarında karşılaştıkları sıkıntılara çözüm aradıkları teknoloji tasarım dersinde ''sınav ışığı'' adını verdiği bir cihaz yapıp, patent aldı.
Üzerinde 5 dakikada bir sırayla sönen ve belirtilen süre bittiğinde alarmla kırmızı yanan 16 ışığı bulunan cihaz sayesinde öğrenciler, zamanı sormaktan, öğretmenler de aynı soruya defalarca yanıt vermekten kurtulacak.
Cihaz, sınav başlamadan önce kronometre gibi kurulurken öğrenciler, ne kadar zaman kaldığını üzerindeki yanan ışık sayısından tespit edebiliyor.
Cihazı geliştiren Günay Maltaş, AA muhabirine, sınavlarda arkadaşlarının sürekli zamanı sormasından dolayı dikkatinin dağıldığını belirterek, ''Okuduğum soruyu tekrar tekrar okuyordum. Bu nedenle böyle bir şey yapmaya karar verdim. Patentini de aldık, çok mutluyum'' dedi.
-Sınavlarda zaman kaygısının sonucu, ışıklı cihaz-
Teknoloji Tasarım Öğretmeni Arzu Urgan ise öğrencileriyle hayallerinin ürüne dönüştüğü bir süreci yaşadıklarını söyledi.
Dersteki kurgu kuşağında öğrencilerine yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara çözüm üretecek projeler yaptırdığını belirten Urgan, ''Öğrencim de sınavlarda zaman kaygısını ele aldı. Aynı sorunun bütün arkadaşlarında olduğunu fark etti. Bundan yola çıkarak kurgusunu geliştirdi ve projelendirdi'' dedi.
Urgan, cihazın kullanımı ve çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:
''Masa saatine benzeyen cihazda elektrik devresi üzerinde bir zaman çarkı bulunuyor. Üzerinde 5 dakikada bir sönen, 11 ışık var. Cihaz, sınıfta herkesin görebileceği bir yere konuyor. Sınav sırasında üzerindeki düğmeye basılıyor ve geri sayım başlıyor. Zaman geçtikçe ışıklar sönüyor ve 5 dakika kala sarı ışık yanarak, 'Son kontrollerinizi yapın' uyarısında bulunuyor. Sınav bitiminde de kırmızı ışık yanıyor, alarm çalıyor.''
Projeyle katıldıkları bir yarışmada ikincilik kazandıkları bu cihaza patent için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini anlatan Urgan, ''Artık patenti bize ait. Üretim için de çalışmalarımız devam ediyor. Aslında üretimin bizim için çok da önemi yok. Önemli olan çocukların düşüncelerini hayata geçirmesi ve deneyim kazanmaları'' diye konuştu.
Urgan, böyle bir cihazın ilk kez öğrencisi tarafından yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
''Genelde öğretmenler olarak sınavın kaç dakika kaldığını söyleriz ya da öğrenciler saatlerine bakarlar. 'Hocam ne kadar kaldı?' diye sorarlar sürekli. Biz de cevap veriyoruz. Bu esnada öğrencilerin dikkatleri dağılabiliyor. Proje sayesinde zaman kaygısı yaratmadan, çocuk zamanı takip edecek. Cihazın 20 lira civarında maliyeti var. Seri üretime geçince bu rakam daha düşer. Birkaç sınavda cihazı denedik. Kimse sınavın sona ermesine kaç dakika kaldığını sormadı. Biz sorulardan, onlar da sorudan kurtulmuş oldu.''

Kaynak: AA

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz