gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim Adamları
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Max Karl Ernst Ludwig Planck Hayatı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Max Karl Ernst Ludwig Planck Hayatı
    Gönderim Zamanı: 03-Şubat-2013 Saat 13:40
Max Karl Ernst Ludwig Planck Hayatı (1858- 1947)
Max Karl Ernst Ludwig Planck, Julius Wilhelm ve Emma (née Patzig) Planck’ın oğulları olarak 23 Nisan 1958′de Almanya, Keil’de dünyaya geldi. Babası Kiel Universite’ sinde daha sonra da Göttingen’de profesör oldu. Planck öğretmenleri arasında Kirchhoff ve Helmholtz’ unda bulunduğu Munich Universite ‘sinde okudu ve doktorasını 1879 Munich Universitesi Filozofi bölümünde yaptı.

Daha sonra 1889′a kadar Kiel’de teorik fizik yardımcı Profesörü oldu. 1926′dan emekliliğine kadar burada kaldı. Bir süre sonra 1937′ye kadar sürdüreceği Kaiser Wilhelm Society başkanı oldu. 1894′te The Prussian Academy of Sciences’ ın bir üyesi olarak atandı. 1912′de buranın kalıcı sekreteri oldu.

Planck’ın ilk çalışmaları R. Clausius’ un yayınlarını okuyarak ve Kirchhoff’un yanında çalışıp, ondan çok fazla etkilendiği, thermodinamik üzerine olmuştu. Planck entropy, thermoelektrik ve Sığ Çözeltiler Teorisi üzerine yazılar yayımladı. Aynı zamanda radyasyon süreçleri üzerine yoğunlaşmıştı. Planck bunun elektromanyetik yapıda olduğunu gösterdi. Bu çalışmalardan doymuş radyasyon spectrumunun enerji dağılımı probleminin çözümüne önderlik etti. Deneysel sonuçlar gösterdi ki, bir karacismin(black body), sıcaklık fonksiyonu cinsinden yaydığı enerji dalga boyu dağılımı, klasik fiziğin öngörüleri ile uyuşmazlık içindeydi. Planck enerji ve radyasyon frekansı arasındaki ilişkiyi ortaya koyabildi. 1900 yılında yayımlanan bir yazısında bu ilişkiyi duyurdu. Bu bir kaynaktan yayılan enerjinin belirli büyüklüklerde olabileceği iddiasına dayanıyordu. Kaynaktan yayılan enerji; frekansı ν ise hν dir. Burada h evrensel sabittir Planck sabiti olarak bilinir.

Bu yalnız Planck’ın en önemli çalışması değil, ama aynı zamanda fiziğin bir dönüm noktasıydı. Klasik fizik ilk olarak bunu uygun karşılamadı. Bununla beraber teorinin doğruluğunu kanıtlayan gözlemler giderek klasik teori üzerinde ezici bir üstünlükle arttı. Bu uygulama ve gözlemlerden biri Einstein’in Photo Elektrik etkisiydi.
Planck’ın qunatum teori üzerine çalışmaları Annalen der Physik2 de yayımlandı. Onun araştırmaları Thermodynamik (Thermodynamics) (1897) ve Theorie der Wärmestrahlung (Theory of heat radiat ion) (1906) adlı iki kitabında özetlendi.

Royal Society’nin yabancı üyesi olarak 1920′de seçildi. ve 1928′de Copley Madalyasıyla ödüllendirildi. Planck Almanya Nazi hükümeti zamanında çok trajik ve sorunlu bir dönem geçirdi. Ülkesinde kalmayı bir görev bilmesine karşın, yahudilere karşı yapılan zulum politikalarına karşı koydu. Savaşın son haftalarında evinin bombalanması sonucu çok büyük zorluklar yaşadı.

O arkadaşları tarafından yalnızca büyük buluşları yüzünden değil, ama kişisel yetenekleri dolayısıylada saygıyla karşılandı. O aynı zamanda iyi bir piyanistti ve bir gün mizikte profesyonel olacağını söylerdi.

Planck iki defa evlendi.1885′deki görevinden ana şehri Keil’ deki yardımcı profesörlüğüne kadar çocukluk arkadaşı Marie Merck’le, daha sonra Marie 1909′da ölünce kuzeni Marga von Hösslin’ le evlendi. Çocuklarından üçü genç yaşta öldü. Onlar geride iki oğul bıraktılar. Oğullarından biri Hitlere suikast suçundan 1944 yılında idam edildiğinde çok fazla acı çekti.
3 ekim 1947′de Göttingen’de öldü.

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz