gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Düşünme Zamanı > Kişisel Gelişim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Bebeğiniz için zeka geliştirici oyunlar

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Bebeğiniz için zeka geliştirici oyunlar
    Gönderim Zamanı: 05-Ağustos-2013 Saat 14:21
6-9 Aylık bebekler için zeka geliştirici oyunlar



Değerli anne babalar bebeğinizin zeka gelişimi için 0-6 yaşlar hayati önem taşımaktadır. Özellikle 0-3 yaşları arası bilim adamları tarafından üzerinde önemle durulduğu ve zeka gelişiminde çevresel faktörlerin en etkili olduğu yıllar olarak belirtilmektedir. Bu yüzden bu dönemlerde çocuğunuzla ne kadar ilgilenir ve egzersizler yaparsanız bu kritik süreçleri en iyi şekilde geçirmiş olursunuz. Bu dönemlerde bebeklerle oynayacağınız küçük oyunlar bebeklerinizin zeka ve bedensel gelişimlerine önemli ölçüde yarar sağlayacaktır. Bu konuda yapmanız gereken birkaç oyunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.

1-Topu takip etme oyunu:

Bu oyunu oynamak için öncelikle plastik veya metalde yuvarlak bir tepsi veya leğene ihtiyacımız var. Bunun yanında birde canlı renklerden tercih edilmiş bir topa ihtiyacımız var.

Oyuna başlamadan önce sevecen bir şekilde bebeğimize topu ve leğeni tanıtıp oynayacağımız oyunu anlatıyoruz. Bebeğinize oynayacağınız oyunu ve onun ne yapması gerektiğini anlatıyorsunuz. Bebek ne anlar diye kesinlikle düşünmeyin. Bu dönemde bebekle ne kadar çok konuşur ona ne kadar çok ilgi gösterirseniz(abartmamak koşuluyla) bebeğinizin gelişimine o kadar katkı sağlamış olursunuz. Ayrıca bebeğinizin daha erken konuşmaya başladığını da görebilirsiniz.

Oyunu şu şekilde oynuyoruz. Bebeğimizi yerden 3-5 santimetre yüksekte bir minder veya yorgan üzerine oturtuyoruz. Bebeğimizin önüne leğenimizi veya tepsimizi koyup içine de topumuzu atıyoruz. Topumuzu tepsinin kenarları doğrultusunda dairesel olarak hareket ettiriyoruz. Bunu yaparken bebeğinizin topu takip edip etmediğini de kontrol etmelisiniz. Bebeğiniz topu almak isterse veya yuvarlamak isterse ona yardım etmelisiniz.

NOT: bu oyun dokunma ,tutma ve eliyle itme hareketleri içerdiğinden beyinde bir dizi nöron bağlantısı yapılmasını sağlayacaktır. Ayrıca dairesel hareketlerle izleme ve daire kavramını algılamaya başlayacaktır. Böylece görsel uzamsal zekanın gelişimine katkı sağlayacaktır.



2- Baloncuk oyunu:

Bu oyunda balon yapmak için bir pipet ve balon yapmayı sağlayacak sabunlu suya ihtiyacımız var. Eğer oyuncakçılarda satılan hazır baloncuk oyuncaklarından elde ederseniz bu sizin için daha kolay olacaktır. Bebeğinizi tam karşınıza oturtacaksınız ve öncelikle oyununuzu tanıtacaksınız. İlk olarak birkaç baloncuk çıkardıktan sonra: bak bu baloncuklar havada uçuyor hadi elini aç yakalayalım diye dikkatini çekici açıklamalar yapmalısınız. Bebeğiniz baloncukları yakalamak isteyebilir. Ona izin verin ve baloncukları yakalamasına yardım edin. Gördüğü baloncukların bir anda yok olması ona heyecan verebilir. Zaten oyunun bir amacı da budur.

Bu oyunla bebeğinizin göz kasları ve sinirlerinin gelişimine yardımcı olmakla birlikte balonu yakalamaya çalışmasıyla el göz koordinasyonunun gelişmesine de katkı sağlayacaktır.



3- Yakalama oyunu

Bebeğinizi yüzüstü yatırın. Bebeğiniz bu konumdayken ellerini ileriye doğru atmaya çalışacaklardır. Eğer önlerine dikkat çekici bir oyuncak koyarsanız bunu yakalamaya çalışacaklardır.

Öncelikle bebeğimize sevecen bir tavırla topu ve oynayacağımız oyunu tanıtıyoruz. Canlı renklerden seçilmiş (Turuncu veya pembe olabilir) bir topu bebeğinizin 40-50 cm önüne doğru koyun bebeğiniz topu yakalamaya çalışacaktır. Bebeğinizin topu yakalamasına izin verin. Eğer bebeğiniz topu yakalayamıyorsa topu yavaşça ona doğru yaklaştırarak kendisinin yakalamasını sağlayın. Bu oyun bebeğinizin başarma duygusunun erken yaşlarda gelişmesine ve girişimcilik kendine güven duygusunun kazanılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca kaba motor harekelerinin gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Yürüme ,sürünme, hareket etme kas gelişimiyle birlikte nörolojik yapının gelişimiyle doğrudan ilgilidir. Ayrıca bu tür egzersizler görme becerisinin gelişimiyle de doğrudan ilgilidir. Bu konuda yapılan bir araştırma da brezilyada yaşayan bir yerli kabilenin bölgede çok fazla yılan yaşamasından dolayı bebeklerini yere koyamadıkları için bu kabilenin bebeklerinde yakın görüş becerisinin çok zayıf olduğu gözlemlenmiştir.

Doktor M. Semih Summak ve Dr. Elçin Gören Summak’ın yazmış olduğu Akıllı Bebekler Akademisi kitabından yararlanılmıştır. Eğer imkanınız var ise bu kitabı alıp tamamını okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Daha hamilelikten başlayarak çocuğunuzun çoklu zeka gelişimine katkı sağlayacak oyunları ,hareketleri ve etkinlikleri kitapta bulabilirsiniz. Kitabın detaylı tanıtımını buradan okuyabilirsiniz.

Kaynak: Akıllı Bebekler Akademisi Kitabı

İletişim: www.akillibebeklerakademisi.com

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz