gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Genel Kültür
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Mülakat Soruları

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
sakız Açılır Kutu Gör
Vip Üye
Vip Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 29-Nisan-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 271
  Alıntı sakız Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Mülakat Soruları
    Gönderim Zamanı: 21-Ağustos-2013 Saat 16:49
Mülakat Soruları

Mülakatlara hazırlıklı olun ve aşağıdaki sorulara bir göz atın. Elbet birgün işinize yarayacaktır.
1. ADRESIMIZI / OFISIMIZI BULMAKTA ZORLUK ÇEKTINIZ MI, YOLCULUGUNUZ NASIL GEÇTI?
Mülakat öncesi sohbet asamasinda en çok rastlanan soru türüdür. Eger adresi bulmakta gerçekten sikinti yasamis olsaniz bile bunu karsi tarafa aktarmayin. Farkli bir sehirden mülakata gelmis olabilirsiniz ve yolculugunuz da oldukça kötü geçmis olabilir. Herhangi bir problem yasamadiginizi belirtmek zaten stresli olan ortami yumusatmaya daha çok yardim edecektir. Eger mülakata geç kaldiysaniz mutlaka özür dileyin ve kisa bir açiklama yapin.

2. ÖZGEÇMISINIZDE …….... SPORLARI (VEYA HERHANGI BIR KONU) ILE ILGILENDIGINIZI GÖRDÜM, NE ZAMAN BU (SPORLARI) YAPMAYA BASLADINIZ?

Bu tür bir soru ile karsilastiginiz zaman kesinlikle detaya inmemeye özen gösterin, çünkü bu tip bir soruya vereceginiz cevabin uzamasi gerçek anlamda üzerinde durulmasi gereken konulara daha az zaman ayirmaniza sebep olacaktir.

3. …………… ÜNIVERSITESINI BITIRDIGINIZI ÖZGEÇMISINIZDE GÖRDÜM, PROFESÖR………………...... TANIYORMUSUNUZ?

Oldukça sik karsilasilan bir giris sorusudur. Mülakatçi daha samimi bir ortam yaratmak için ortak tanidiklarin daha etkili oldugunu düsündügü için bu tip bir soru yöneltir. Eger bahsettigi kisiyi tanimiyorsaniz kesinlikle tanidiginizi söylemeyin daha detaya inildikçe mahçup durumda kalabilirsiniz.

4. SIGARA IÇMEK VEYA SICAK /SOGUK BIRSEY IÇMEK ISTERMISINIZ?..

Ülkemizde misafirperverlik en önem verdigimiz özelliklerimizden biridir. Ve birseyler ikram etmek misafirperverligimizi göstermenin en güzel yolu olarak kabul edilir. Fakat profesyonel is mülakatinda sigara içilmesi pek tercih edilen ve hos karsilanan bir sey degildir. Eger sigara içmiyorsaniz, ikram edilen sigara size firmada sigara içilip içilmedigi konusunda da bilgi verecektir. Ikram edilen diger seyleri de oldukça nazik bir sekilde reddetmeniz sizin yarariniza olacaktir. Mülakatin en önemli aninda kolunuzun çay bardagina çarptigini ve takim elbisenizin üzerine döküldügünü hayal etmek sanirim bu konuda sizi yeterince aydinlatacaktir. Ayrica, görüsme sirasinda ikram edilen herhangi birseyi kabul etmek ilginizin dagilmasina neden olacak ve dolayisiyla mülakat performansinizi düsürecektir.


KISISEL SORULAR



1. LÜTFEN BANA KENDINIZ ILE ILGILI BILGI VERINIZ.

Özellikle mülakat teknikleri konusunda deneyimsiz bir kisinin sorabilecegi ve ülkemizde oldukça sik olarak karsilasabileceginiz bir sorudur. Ayni zamanda profesyonel is mülakatinda sorulabilecek en gereksiz sorudur. Mülakatçi bu tip bir soru ile kendinizi tanitmanizi ister. Fakat bu asamada sizin karsi bir soru ile kendisini cevaplamaniz daha uygundur. Soracaginiz soru söyle olmalidir: "Özel hayatimi mi anlatmami talep ediyorsunuz yoksa profesyonel niteliklerimi mi ögrenmek istiyorsunuz? veya " Bu sorunuzu daha spesifik hale getirebilir misiniz?".


2.HERHANGI BIR IS BULMADAN SON ISINIZDEN NEDEN AYRILDINIZ/ISTIFA ETTINIZ?

Bu soruyu cevaplandirirken oldukça dikkatli olmak zorundasiniz. Eger dürüst davranmazsaniz ve bu davranisiniz daha sonra ortaya çikacak olursa, oldukça zor durumda kalabilirsiniz. Çünkü istihdam asamasinda yapilacak arastirmalar sonucunda dürüst davranmadiginiz ortaya çikarsa, isveren sizin hakkinizda oldukça pozitif bir düsünceye sahip dahi olsa, fikrini derhal degistirebilir. Eger isten çikarildiysaniz, sebeplerini detayli olarak kendi hatalarinizdan kaynaklansa bile karsi tarafa aktarmak zorundasiniz. Dürüst davranmak size oldukça fazla puan saglayacaktir. Bunun yaninda isten ayrilmanizin sebebi oldukça farkli unsurlar yüzünden de olabilir. Firmaniz küçülme sürecine girmis olabilir, tamamen kapanmis ya da tekrar yapilanma süreci sonunda pozisyonunuz kaldirilmis olabilir. Bunun yanisira bagli olarak çalistiginiz amirinizle kesinlikle anlasamiyor olabilirsiniz. Bu tip durumlari kesinlikle detayli olarak mülakat yapan kisiye aktarmalisiniz.


"Çalistigim firmada ögrenebilecegim herseyi ögrendim; artik benim için daha fazla ögrenme sansi kalmadi" gibi bir yaklasim ile isten ayrilmanizi açiklamaya kalkmayin. Çünkü bir profesyonel daima kendini gelistirecek firsatlar yaratmak zorundadir. Bu sebepten dolayi ayrilma karari verilmesi oldukça amatör bir davranis olarak kabul edilir ve isten ayrilma sebebi olarak gösterilemez.

Bunun disinda, çalistiginiz firma size karsi olan kanuni yükümlülüklerini yerine getirmedigi için ayrilmis olabilirsiniz. Bu tip konulari mülakati yapan kisi ile dogrudan paylasabilirsiniz.


3. SU ANDA AYRILMAYI DÜSÜNDÜGÜNÜZ POZISYONUNUZDAN DAHA ÖNCE DE AYRILMAYI DÜSÜNDÜNÜZ MÜ, AYRILMADIGINIZA GÖRE NEDEN KALDINIZ?

Deneyimli bir mÜlakatçi bu soruyu size muhakkak sorar. Bu sizin is motivasyonunuzu ölçmek için kullanilan anahtar sorulardan biridir. Çalistigi isyerinden ayrilmayi kesinlikle düsünen çalisanin is motivasyonu en alt seviyededir ve firmasina kesinlikle faydali olamaz. Eger uzun süredir is ariyorsaniz veya firmaniz sizi daha fazla maddi veya manevi imkanlar ile ayni pozisyonda kalmaya ikna ettiyse bu mülakatçiyi ne kadar degerli bir eleman oldugunuz konusunda yönlendirecektir.


4. BASKA BIR POZISYONUN VEYA FIRMANIN SIZI TAM ANLAMI ILE TATMIN EDECEGINE INANIYOR MUSUNUZ?

Bu soruya cevap verirken pozitif olmalisiniz. Is dünyasinda birçok imkan oldugunu ve bu imkanlari yakindan takip etmenizin, kariyeriniz açisindan oldukça gerekli oldugunu belirtin. Is tatmini saglamanin degisik parametrelerinin varliginin farkinda oldugunuzu da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Sadece maddi imkanlarinizin iyilestirilmesi amaciyla is degistirme niyetinde oldugunuzu mülakati yapan kisiye asla bir neden olarak göstermeyin.



5. NE KADAR SÜREDIR IS ARAYISI IÇERISINDESINIZ?

Cevap verirken oldukça hassas davranmaniz gereken bir soru tipidir. Is arayis sürenizdeki uzunluk mülakatçi için negatif bir olgudur. Çünkü iyi bir eleman için is arayisinin uzun sürmesi yadirganacak bir unsur olarak kabul edilir. Mülakatçi sizin is begenmeyen veya kariyerinizdeki adimlar konusunda hassas bir kisi oldugunuzdan ziyade, aranan bir eleman olmadiginizi düsünür. Bu asamada is teklifi almadiginiz halde degerinizi arttirmak için aldiginizi belirtirseniz, mülakatçinin sizi degisik yönlerden sikistirmasina yol açmis olursunuz. Tecrübeli bir mülakatçi bu soruya vereceginiz abartili cevaplari kesinlikle algilayacak ve ona göre davranacaktir. Açik ve dürüst olun.
6. KARIYER HEDEFLERINIZ NELERDIR?

Özellikle kariyerinin basinda olan yeni mezunlarin en çok hazirlikli olmalari gereken soru tipi budur. Eger mühendislik egitimi aldiysaniz ve bankaci olmak istiyorsaniz veya isletme mezunu iseniz ve bilgisayar sektöründe çalismak istiyorsaniz, güçlü dayanaklariniz olmalidir. Eger bu tip bir kariyer hedefi ile mülakatçiyi cevaplarsaniz niye bu kadar uzun süre mühendislik egitiminde zaman harcadiginizi da iyi açiklamalisiniz. Ayrica uzun süredir is hayatinda yer aliyor ve örnegin bir finans pozisyonu ile ilgili olarak mülakata aliniyorsaniz, kariyer hedefleriniz arasinda satis yönetiminin yer almasi mülakatçinin söz konusu pozisyona olan ilginizin oldukça düsük oldugunu sezinlemesine yol açabilir. Her kisinin mutlaka bir kariyer hedefi olmalidir. Bu soruya cevap verirken kesinlikle duraklamayin ve dogrudan kariyer hedeflerinizi belirtin.


7. KENDINIZ IÇIN SON ZAMANLARDA OLUSTURDUGUNUZ HEDEF ILE ILGILI DETAY VERINIZ.

Bu soruya cevap vermeden once kisisel veya profesyonel bir projenizi gözünüzün önüne getirin. Örnegin, egitiminizi tamamlamak, iyi bir is bulmak veya baska bir sehre yerlesmek, sizin için kariyerinizle dogru orantili hedefler olabilir. Ama bu soruya verilecek cevabin tamamen isle ilgili olmasi çok daha uygun olacak ve mülakatin gidisini daha profesyonel bir açidan etkileyecektir.


8. SU ANA KADAR SAHIP OLDUGUNUZ EN IYI ISVERENI LÜTFEN TANIMLAYINIZ.

Mülakata gitmeden önce bu soru için hazirlik yapmanizda büyük fayda vardir. En iyi isverenizi tam anlami ile betimlemenin yolu bu kisinin sahip oldugu bütün iyi veya kötü niteliklerin siralanmasi olacaktir. Kagit üzerinde yapacaginiz bir çalisma size daha detayli bir bilgi verecek ve bu soruya daha hazirlikli olmanizi saglayacaktir. Bu tip bir soru size yöneltildiginde, hemen en iyi isvereninizin sahip oldugu nitelikleri ardi ardina siralamak yerine, isvereniniz hakkinda sahip oldugunuz olumlu düsüncelere yol açan hareketlerini, kisa anekdotlar seklinde belirtmeniz daha faydali olacaktir. Isvereninizin yönetim biçimini betimlemeniz ne tür bir yönetim biçiminden hoslandiginiz hakkinda mülakatçiya bazi bilgiler verecektir. Eger bu soruya hazirlikli degilseniz, öncelikle en iyi isvereninizin kim oldugunu isimle belirtin ve bu arada neden iyi bir isveren özelligi tasidigini düsünün ve ayni zamanda abartidan kesinlikle kaçinin.

9. BULUNDUGUNUZ EN IYI POZISYONU TANIMLAYINIZ.

Bu soru için de daha mülakattan önce mutlaka hazirlik yapmalisiniz. Sahip oldugunuz en iyi isi tanimlayabilmek, ne tür bir iste basarili olabileceginiz konusunda mülakatçiya ipuçlari verecektir. Mümkün oldugunca objektif olarak bulundugunuz pozisyonun, negatif ve pozitif yönlerini irdeleyin.

10. BULUNDUGUNUZ POZISYONU HAK ETTIGINIZE INANIYOR MUSUNUZ?

Bu soru ile mülakatçinin sizden almak istedigi bilgi, ülkemizde oldukça sik rastlanan, tanidik vasitasi ile belirli pozisyonlara gelmis adaylari digerlerinden tam anlami ile ayirabilmektir. Eger bulundugunuz pozisyona kendi çaba veya basarilariniz ile gelmediyseniz, bunun cevabini profesyonel bir mülakatçi projelerinizi derinlemesine irdeleyerek tespit edebilir. Eger birtakim tanidiklariniz vasitasi ile su andaki pozisyonunuzda bulunuyorsaniz, bunu açik yüreklilikle mülakatçiya aktarin. Fakat bu pozisyonda kalmanin sadece basarilarinizla mümkün oldugunu ve bunu da basardiginizi basit örneklerle ispatlayin.

11. BASARIYI NASIL TANIMLARSINIZ?

Çok klasik bir sorudur. Bu soruya hazirlikli olmaniz, puan kazanmanizi saglar. Örnegin; " Beni istihdam eden firmanin basariya ulasmasi için çalismak ve kendi kisisel gelisimimi saglamak benim için basarinin en iyi tarifidir" cümlesi veya buna benzer bir cümle size arti deger saglayacaktir. Muhakkak bu soruya hazirlikli olun.

12. BU POZISYONDA BASARILI OLMAK IÇIN GEREKLI OLAN NITELIKLERI TANIMLAYINIZ.

Eger bir is ilani sonucu bu mülakata giriyorsaniz, is ilanini tekrar gözden geçirerek bu soruya hazirlanabilirsiniz. Eger bu is ilaninda, is tanimi ve pozisyon ile ilgili aranan nitelikler detayli olarak mevcut degilse, o zaman yaraticiliginizi kullanarak isin ne tür niteliklere sahip olmasi gerektigini belirleyin.

13. EGER DEGISTIRME IMKANINIZ OLSAYDI BU POZISYONUN YENI IS TANIMINI NASIL OLUSTURURDUNUZ?

Mülakati yapanin bu soruyu sormaktaki amaci sizinle herhangi bir is teklifi asamasina gelmeden önce, birtakim yenilikleri yapabilecek kapasitede olup olmadiginizin tespit etmeye çalismaktir. Vereceginiz yaratici cevaplar sizin ne tür yenilikleri firmaya saglayabileceginizin bir tür kaniti olacaktir. Fakat bu tip bir soruya verebileceginiz en saglikli cevap su olabilir: "Ise basladiktan, pozisyonu ve firma kültürünü tam anlami ile tanidiktan sonra, yaratici tavsiyelerde bulunmayi tercih ederim."

14. BASVURDUGUNUZ POZISYONUN EN BEGENDIGINIZ / BEGENMEDIGINIZ TARAFI?


Pozisyonla ilgili bir veya iki tane begendiginiz özellik belirtmek bu asamada yeterli olacaktir. Örnegin; müsteri iliskilerinin yogun olmasi, analitik düsünce yeteneginizi kullanabilecek olmaniz bu pozisyonun begendiginiz taraflari olabilir.
Pozisyonla ilgili herhangi bir pozitif düsünceniz yoksa, zaten bu mülakatta olmaniza gerek yoktur. Fakat buna karsin pozisyonla ilgili begenmediginiz hususlari belirtmeniz de sakincali olabilir.

15. YETKILERiNIZIN ASTLARINIZA DEVRINDEN YANA MISINIZ YOKSA BÜTÜN FONKSIYONLARI KENDINIZ MI KONTROL ETMEK ISTERSINIZ?

Bu sorunun herhangi dogru veya yanlis cevabi yoktur. Bu soru sizin yönetim tarziniz ile ilgili bazi ipuçlarini ortaya koyacaktir. Bu soruya mümkün oldugunca samimi olarak cevap vermeli ve eger pozisyon tamamen yetki devrini öngörüyor ise kesinlikle bütün is fonksiyonlarinin kontrolünüz altinda oldugu bazi örnekler vermemelisiniz. Bu sansinizi tam anlami ile yok eder.

16. NE TÜR KISILERLE DAHA RAHAT ÇALISIRSINIZ, NE TÜR KISILERLE ÇALISAMAZSINIZ?

Hazirlikli olmaniz gereken bir soru tipi. Rahat çalistiginiz is arkadaslarinizin en çok begendiginiz özelliklerini siralayin. Bu size yol gösterecektir. Is arkadaslarinizi en iyi çalistiklariniz, çalismakta sorun yasamadiklariniz ve çalismakta gerçekten güçlük çektikleriniz olarak ayirin. Çalisirken bilgi alisverisi saglamaniz, is arkadaslariniz ile uyumlu çalismanizi saglar. Bunu vurgulayarak takim çalismasina ve bilgi akisina ne kadar deger verdiginizi belirtin ve bu konuda ne kadar duyarli oldugunuz konusunda isvereni ikna etmeye çalisin. Çalismakta gerçekten güçlük çektiginiz kisilerle ilgili yorumlarda bulunmak oldukça zordur. Spesifik olarak isim vermekten kesinlikle kaçinin. Çalismakta güçlük çektiginiz kisileri tanimlarken de negatif ifadeler kullanmak yerine daha yuvarlak ifadeler ile bu kisileri tanimlayabilirsiniz. Bazi örnekler vermek gerekirse; takim çalismasina önem vermeyen insanlarla çalismakta zorlandiginizi, ayrica, görev ve sorumluluklarinin tam anlami ile farkinda olmayan kisilerle çalismanin ne kadar zor oldugunu belirtin.

17. UZUN VADELI KARIYER HEDEFLERINIZ NELERDIR?

Gerçekçi olmayan hedeflerinizi kesinlikle karsi tarafa aktarmayin. Geleceginizle ilgili düsünceleriniz yaraticiliginizi belirler. Gerçekçi kariyer hedeflerinizi mülakat sirasinda kesfetmek zorunda kalmamak ve mülakatçinin kafasinda soru isaretleri olusturmamak için bu sorunun cevabi mülakat öncesinde planlanmalidir. Cevap verirken duraksamak uzun vadeli planlar yapmayan bir çalisan oldugunuz izlenimini verir.

18. GÜÇLÜ VE ZAYIF OLAN YÖNLERINIZ NELERDIR?

Mülakatlarin klasik sorusudur. Öncelikle basvurdugunuz pozisyon ile birebir iliskili olan güçlü yanlarinizi belirtin. Ayrica söz konusu olumlu özelliklerinizi örnekleyerek ön plana çikartmaya çalisin. Ise olan bagliliginiz, is etigine verdiginiz deger, güçlü insan iliskileri, sonuca yönelik çalisma gibi güçlü yönlerinizden bahsetmeniz mülakatçiyi tahmin ettiginizden fazla memnun edecektir. Güçlü olduguna inandiginiz yönleri kullandiginiz bazi güncel örnekler konusunda hazirlikli olmanizda büyük yarar var. Çünkü mülakati yapan kisi bu yönlerinizi tam anlami ile irdelemek için bazi örnekler ile konulari detaylandirmanizi isteyebilir. Zayif oldugunuz yönlerinizin belirtilmesi isteniyorsa ancak pozisyonun kesinlikle gerektirdigi özellikler konusunda kendinizi zayif hissediyorsaniz, mümkün oldugu kadar az detay vererek zayif yönleriniz konusunda mülakatçiya ipuçlari vermemeye çalisin. Ama kesinlikle zayif yönlerinizi saklamak için yalan söylemeyin. Sadece zayif yönlerini tespit eden kisiler is performanslarini objektif olarak degerlendirebilirler. Bu degerlendirme, kisinin eksikliklerini gidermek için yol aldiginin en büyük kanitidir. Kendini taniyan kisi, is hayatinda da basarili olur.

19. PROFESYONEL HAYATINIZDA SAGLADIGINIZ EN BÜYÜK BASARI NEDIR? DETAYLANDIRIN.

Bu soruda mülakati yapan kisinin sizden almak istedigi cevap tamamen isinizle dogru orantili olan bir basariyi detaylandirmanizdir. Okuldaki basarilariniz, spor karsilasmalarinda veya sosyal aktivitelerde kazandiginiz basarilar bu asamada mülakatçinin ögrenmek istedigi konularin tamamen disinda kalmaktadir.

20. EGER ESKI ISVERENINIZLE KONUSMA IMKANIMIZ OLSA, SIZIN ZAYIF YÖNLERINIZ HAKKINDA BIZE NASIL BILGI AKTARIRDI?

Bu soruya cevap verirken eski isvereninizin ne düsündügünü gözönüne almadan, zayif oldugunuzu hissettiginiz konularda kisa açiklamalar yapmaniz yeterli olacaktir.

21. SON ISVERENINIZ HAKKINDA NE DÜSÜNÜYORSUNUZ?

Çok dikkatli bir sekilde cevap vermeniz gereken bir soru türüdür. Isten ayrilma sebeplerinin basinda isverenle veya bir amirle geçinememek oldugunu aklinizdan çikartmadan cevaplayin. Bu soru ile mülakati yapan kisi sizin liderlik kabiliyetlerinizi tam anlami ile degerlendirmeye ve çalistiginiz kisilerle iyi iliskiler gelistirip gelistiremediginizi tespit etmeye çalismaktadir. Kisa kisa bilgiler vermeniz, yorumlarinizda hata yapmanizi önler. Öncelikle isvereninizin olumlu yönlerini siralayin; eger isten ayrilma sebebiniz isvereninizle ilgili degilse negatif yönlerinize bu tanimlama içerisinde fazla yer vermeyin. Eger iyi bir isverene sahip iseniz kesinlikle abartmayin ve övgülerinizin dengeli olmasina özen gösterin.

22. SON ISINIZDE SERGILEDIGINIZ ÜÇ BASARINIZI LÜTFEN DETAYLANDIRIN.

Sahip oldugunuz profesyonel niteliklerinizi anlatmanizi saglayacak en güzel mülakat sorularindan biridir. Bu soruya vereceginiz cevap ile mülakati rahatlikla yönlendirebilirsiniz. Her soruda oldugu gibi karsiniza çikmasi her zaman ihtimal dahilinde olan bu soru için önceden hazirlik yapmak, duraksamanizi ve eksik bilgi vermenizi önler.Vereceginiz örneklerin mülakat sirasinda profesyonel is hayatinizla dogru orantili olmasina ve daha önce belirttiginiz profesyonel özelliklerinizle çelismeyerek, mülakatçiyi sasirtmamasina dikkat etmelisiniz.


23. BES YIL IÇINDE HANGI POZISYONDA OLMAK ISTERSINIZ VE HEDEFINIZ NEDIR?
Adayin kariyer hedefleri konusunda ne kadar ciddi oldugunu tespit etmek için sorulan bu soruya vereceginiz cevap gerçekçi olmalidir. Ve özellikle basvurdugunuz pozisyonu ve firmayi da içermelidir.


24. YARATICI MISINIZ?
Her isin az veya çok yaraticilik gerektirdigini unutmayin. Eger muhasebe yardimcisi pozisyonu için basvuruyorsaniz ve bu pozisyonla ilgili olarak mülakata alindiysaniz, çok yaratici oldugunuz mesajini karsi tarafa vermek ise alinmamanizi saglayacak unsuru olusturabilir. Çünkü muhasebe pozisyonu is tanimi geregi yaratici yönünü kullanmak isteyen bir aday için oldukça sikici olabilir ve kisa sürede is tatmininden yoksun hale gelmesine neden olur. Bu yüzden yaraticilik gerektirmeyen bir is tanimi için basvuru yapiyor, yaraticiliginizi ön plana çikarmak ve bunu da bazi örneklerle desteklemek istiyorsaniz isi daha bastan kaybedebilirsiniz. Özellikle yeni mezunlarin bu tip sorularda oldukça bocaladiklari ve karsi tarafi kendi nitelikleri konusunda yanilttiklari oldukça sik gözlemlenmektedir.


25. KISILIK ÖZELLIKLERINIZI TANIMLAR MISINIZ?
Bu tip bir mÜlakat sorusuna cevap verebilmeniz için kendinizi çok iyi tanimaniz gerekir. Ancak kendinizi iyi taniyorsaniz, en mantikli sekilde kisilik özelliklerinizi tanimlayabilirsiniz. Çalisma hayati ile ilgili, kisiliginiz konusunda karsi tarafa ipuçlari verebilecek bazi kelimeler örnek olarak verilmistir:
Detayci, Is bagimlisi, Zamana bagli, Ise odaklanmis, Hassas, Sadik, Hirsli, Takim oyuncusu, Yaratici, Arastirmaci vs. Eger bir finans pozisyonuna basvuru yapiyorsaniz detayci bir kisilik özelligine sahip oldugunuzu belirtmek size puan kazandiracaktir. Mühendislik gerektiren bir pozisyon için ise, arastirmaci ve yaratici yönünüzü belirlemek oldukça önemlidir. Negatif bir örnek vermek gerekirse, eger satis pozisyonu için basvuruyor iseniz insan iliskilerinde çok hassas bir kisilige sahip oldugunuzu belirtmeniz yanlis sonuçlar dogurabilir.


26. KARTVIZITINIZI ALABILIR MIYIM?
Bazi adaylar issiz olduklari dönemleri "Danisman" ünvani ile gizlemeye çalisirlar. Bu duruma ülkemizde oldukça yogun olarak rastlanmaktadir. Eger son pozisyonunuz özgeçmisinizde danisman olarak geçiyorsa, bu tip bir soruya hazirlikli olmanizda büyük fayda vardir. Çünkü danismanlik yaptigini belirten bir adayin kartvizitinin olmamasi, sadece özgeçmisteki bosluklari doldurmak için bir örtü seklinde kullanildiginin en önemli kanitidir.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz