gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Eğitim Öğretim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

'Sözlü' gitti, 'kopyala-yapıştır' geldi!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zaman Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 31-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 724
  Alıntı zaman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: 'Sözlü' gitti, 'kopyala-yapıştır' geldi!
    Gönderim Zamanı: 26-Ekim-2013 Saat 21:49
'Sözlü' gitti, 'kopyala-yapıştır' geldi!
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Büyük imzasıyla Bakanlığın Bilgi İşlem bölümüne gönderilen yazıya göre artık öğrencilere sözlü notu yerine performans notu verilecek.
Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan, bir çocuğun başarısının ortaya çıkarılması için birçok ölçme aracına ihtiyaç bulunduğunu, sözlünün de bunlardan biri olduğunu belirterek, “Tam hazırlık yapılmadan sistemde sürekli değişiklikler oluyor. Aynı partiden de olsa her bakan önünü arkasını düşünmeden değişiklikler yapıyor. Bunlar, pilot uygulama yapılmadan, gece karar alıp yarın sabah uygulanacak şeyler değil, çocuklar deney araçları değildir” dedi.

Dünyada, eğitim sistemlerinde yapılan en küçük değişiklikler için bile çok uzun süre düşünüldüğünü, tartışıldığını, pilot uygulamalar yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. İlhan, şöyle devam etti:

“Popülist yaklaşımlar nedeniyle çocuklar, anne-babalar mağdur oluyor. Ödev kaldırıldı deniliyor. Oysa ödev kaldırılamaz, şekli değiştirebilir, öğrenme sadece okulda olmaz. Çocuk kopya çekerse karnesinde ‘K’ yazacak deniliyor. Eğitim sistemi hiçbir zaman cezaya yönlendiremez, ödüle yönlendirilir.

Eğitim sisteminde yapılacak her türlü değişiklik için eğitim bilimcilerinin görüşleri alınmalı. İnsan eğitimi profesyonel olarak bir meslek. Bu mesleğin üniversitede fakülteleri var.”

‘Sözlü kalkmamalı’
Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, “tahtaya kaldırma” biçimindeki sözlü sınavın ilkokul ve ortaokullarda zaten uygulanmadığını hatırlatarak, “Öğretmenler sözlü notu verirken çocuğun dersteki performansına bakıyordu. ‘Derse çalışarak gelin’ diyordu. Çalışıp gelen çocuk da derse katılırdı. Yani çocuk kendini ifade edebiliyordu” dedi.

Eğitim sisteminde çocukların kendini ifade edemediğini vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

“Çocukların Türkçeyi doğru kullanabilmesi, cümle kurabilmesi için sözlü gereklidir, kalkmaması gerekir. Siyasal iktidarın en başarısız olduğu bakanlık

Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Son yıllarda bakanlığa, milli sözcüğüyle birlikte bilim de girmiyor. Bu konuda bilim insanlarından, sendikalardan görüş alınabilirdi. Bilimden ve pedagojiden uzak bir karar.

Bu ülkede 15 milyon yoksul var. Bunların evinde bilgisayar, internet yok. Bu çocuklar performans ödevini nasıl yapacak? Arkadaşından alıyor, yüzüne bile bakmadan kendi ödevi gibi veriyor. Performans ödevlerinin çocukları tanımada ve ölçmede işe yaramadığını düşünüyorum.”
‘Performans seviyeye göre olmalı’
Avrupa Meslek Yüksekokulu Müdürü, Pedagog Prof. Dr. Adil Çağlar, performans görevlerine iyi standartlar getirilmesi ve hakkaniyetli uygulanması gerektiğini belirtti. Prof. Çağlar, “Bu konuda ciddi sıkıntılar var. Performans görevini seviyeye göre vermeyince, çocuk ana-babasına yaptırmak zorunda kalıyor, amaca ulaşmıyor. İkincisi de öğretmen performans ödevini veriyor ama arkasını

dikkatle takip etmiyor, mesleki rutin gibi görüyor, o zaman da amaca ulaşmıyor. Sözlü sınavını kaldırmak olumlu ama performans göreviyle ilgili eksiklerin, yanlışların düzeltilmesi gerekir” dedi.


Figen Atalay / Cumhuriyet

Doğru yerdesiniz...
gelisenbeyin.net'tesiniz...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz