gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Forum > Haberler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Öğrenciler arasında çığ gibi büyüyen tehlike!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Öğrenciler arasında çığ gibi büyüyen tehlike!
    Gönderim Zamanı: 26-Haziran-2014 Saat 13:36
Öğrenciler arasında çığ gibi büyüyen tehlike!

Öğrenciler ve eğitimciler arasında yapılan araştırma sonucunda çıkanlar korkutucu.
1.714 öğrenci, 173 öğretmen ve 42 okul yöneticisi arasında yapılan araştırmaya göre gençler sanal şiddetten, flört şiddetine kadar pek çok şiddet türünü birbirine uyguluyor. Liselerde en yaygın şiddet türleri ise şöyle: fiziksel şiddet, tehdit, alay, lakap takma, hakaret etme, aşağılama, rencide etme, arkadaş grubuna almama...
Li­se­li Genç­ler ve Şid­det Al­gı­sı Araş­tır­ma­sı'na gö­re okul­lar­da en çok fi­zik­sel şid­det, onur kı­rı­cı, kü­çük dü­şü­rü­cü, ren­ci­de edi­ci sö­zel şid­det, gen­ci yal­nız­laş­tı­ran izo­le edi­ci şid­det ol­mak üze­re üç fark­lı şid­det uy­gu­la­nı­yor.

Genç­ler en çok sö­zel şid­de­te, da­ha son­ra fi­zik­sel şid­de­te, en son da izo­le edi­ci şid­de­te ma­ruz ka­lı­yor. İs­tan­bul ge­ne­lin­de li­se­li genç­le­rin, öğ­ret­men­le­rin ve okul yö­ne­ti­ci­le­ri­nin genç­ler ara­sın­da­ki şid­det üze­ri­ne de­ne­yim­le­ri­nin, tu­tum­la­rı­nın, al­gı­la­rı­nın ve ka­na­at­le­ri­nin der­len­me­si, bu ko­nu üze­ri­ne ge­nel bir fo­toğ­raf çe­kil­me­si ama­cıy­la Genç Ha­yat Vak­fı ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­len araş­tır­ma ko­nu­su,Tür­ki­ye için ye­ni ta­nı­şıl­mış ve he­nüz tam keş­fe­dil­me­miş bir alan.

11 li­se tü­rün­den se­çi­len 50 okul araş­tı­rıl­dı

Genç­le­rin bir­bir­le­ri üze­rin­de kur­du­ğu ve fark­lı şid­det tür­le­ri­ni sis­te­ma­tik ola­rak uy­gu­la­dı­ğı güç iliş­ki­si­nin de­ğer­len­di­ril­di­ği Li­se­li Genç­ler ve Şid­det Al­gı­sı Araş­tır­ma­sı, ge­nel li­se, Ana­do­lu İmam Ha­tip, En­düs­tri Mes­lek, Ana­do­lu Li­se­si, Ti­ca­ret Mes­lek Li­se­si, Ana­do­lu Öğ­ret­men Li­se­si, Özel Li­se, Kız Tek­nik ve Mes­lek Li­se­si, Çok Prog­ram­lı Li­se, Sos­yal Bi­lim­ler Li­se­si, Sağ­lık Mes­lek Li­se­si ol­mak üze­re İs­tan­bu­l’­da­ki 11 li­se tü­rün­den se­çi­len 50 li­se­de ger­çek­leş­ti­ril­di.

En yay­gın se­bep: La­kap

Şid­det uy­gu­la­nan genç­le­rin ver­dik­le­ri ya­nıt­la­ra gö­re şid­det tür­le­ri ara­sın­da la­kap ta­kıl­ma­sı yüz­de 50.1 ile en yay­gın se­bep ola­rak ilk sı­ra­da yer alı­yor.Öğ­ren­ci­le­rin yüz­de 41.2'si ken­di­si­ne kö­tü şa­ka­lar ya­pıl­dı­ğı­nı, yüz­de 31.7'si alay edil­di­ği­ni, 22.9'u de­di­ko­du­lar ya­yıl­dı­ğı­nı ve kö­tü şey­ler söy­len­di­ği­ni, yüz­de 22.1'i eş­ya­la­rı­nın kı­rıl­dı­ğı­nı, 11.6'sı ba­şı­na kö­tü şey­ler ge­le­ce­ği­ne da­ir teh­dit edil­di­ği­ni, 11.4'ü ar­ka­daş gru­bu­na alın­ma­dı­ğı­nı, 8.8'i hak­kın­da kö­tü şey­ler ya­zıl­dı­ğı­nı, 7.8'i kim­se­nin ken­di­siy­le ko­nuş­ma­dı­ğı­nı, 7.6'sı sal­dı­rı­ya uğ­ra­dı­ğı­nı, dö­vül­dü­ğü­nü, 5.8'i de itil­di­ği­ni, da­yak ve­ya to­kat atıl­dı­ğı­nı söy­lü­yor.

Çö­züm yön­tem­le­ri

Şi­ka­yet­te bu­lun­mak, üst sı­nıf­lar­da oku­yan ya da po­pü­ler genç­le­ri ara­bu­lu­cu yap­mak, ola­yı bü­yüt­me­mek, ses­siz kal­mak. Ken­di­ni ko­ru­mak için ola­yı bü­yüt­me­me­yi ter­cih eden genç, şid­det uy­gu­la­ya­nın tek­rar ra­da­rı­na gi­re­bi­li­yor.

Şid­det en çok sı­nıf­ta

Genç­le­rin yüz­de 57.4'ünün ken­di ya­şı­tı öğ­ren­ci­le­rin şid­de­ti­ne uğ­ra­dı­ğı dik­kat çe­ki­yor.Şid­det uy­gu­la­yan di­ğer ki­şi­le­rin da­ğı­lı­mı ise şöy­le: çok ar­ka­da­şı olan bir öğ­ren­ci ta­ra­fın­dan yüz­de 15.3, on­dan bü­yük öğ­ren­ci­ler ta­ra­fın­dan yüz­de 14.7, güç­lü bir öğ­ren­ci ta­ra­fın­dan yüz­de 11.9, ta­nı­ma­dı­ğı bir öğ­ren­ci ta­ra­fın­dan yüz­de 10.4, po­pü­ler bir öğ­ren­ci ta­ra­fın­dan yüz­de 10.2. Şid­de­te doğ­ru yön­tem­ler­le mü­da­ha­le edil­me­di­ği ve şid­de­tin gör­mez­den ge­lin­di­ği du­rum­lar­da; şid­det özel­lik­le sı­nıf­lar­da yo­ğun­la­şı­yor.Sı­nıf­lar­dan son­ra sı­ra­sıy­la en çok okul dı­şın­da, okul bah­çe­sin­de, okul ko­ri­do­run­da, okul tu­va­le­tin­de ve okul ser­vi­sin­de şid­det uy­gu­la­nı­yor.

Cin­si­ye­te gö­re de­ği­şi­yor

Şid­det tür­le­ri cin­si­yet­le­re gö­re de fark­lı­lık gös­te­ri­yor. Araş­tır­ma la­kap ta­kıl­ma­sı, alay edil­me­si, kö­tü şa­ka­lar ya­pıl­ma­sı gi­bi sö­zel şid­de­te da­ha çok kız­la­rın, teh­dit edil­mek, sal­dı­rı­ya uğ­ra­mak, dö­vül­mek, it­mek, da­yak veya to­kat atıl­ma­sı gi­bi şid­dete er­kek­le­r uğ­ruyor.

Erkekler tehlike çemberinde

Genç­ler ara­sın­da­ki şid­det tür­le­ri­ne cin­si­yet, yaş, li­se tü­rü ek­se­nin­de ba­kıl­dı­ğın­da, genç er­kek­ler her üç şid­det tü­rü­ne de kız­la­ra oran­la da­ha çok ma­ruz ka­lı­yor ve şa­hit olu­yor. De­di­ko­du, hak­kın­da kö­tü şey­le­rin ya­zıl­ma­sı ha­ri­cin­de­ki tüm şid­det mad­de­le­ri­ne genç er­kek­le­rin da­ha çok ma­ruz kal­ma­la­rı ve şa­hit ol­ma­la­rı, er­kek­le­ri şid­det ko­nu­sun­da teh­li­ke­li bir çem­be­re so­ku­yor.

Şid­det gör­me ne­den­le­ri

Genç­le­re gö­re şid­det gör­me ne­den­le­ri de de­ği­şim gös­te­ri­yor. Ki­mi et­nik kö­ke­nin­den do­la­yı şid­det gör­dü­ğü­nü dü­şü­nür­ken ki­mi ezik­li­ği­ni, en­ge­li­ni, za­yıf ya da ki­lo­lu, zen­gin ya da fa­kir, ça­lış­kan ya da tem­bel ol­ma­sı­nı ge­rek­çe gös­te­ri­yor.
Kaynak: Bugün

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz