gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Düşünme Zamanı > Kişisel Gelişim
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Çocuğunuzun Karakter Gelişimi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Çocuğunuzun Karakter Gelişimi
    Gönderim Zamanı: 20-Eylül-2014 Saat 21:33
Çocuğunuzun Karakter Gelişimi

Herkesin farklı karakteristik özellikleri vardır, çünkü hepimiz doğduğumuz andan itibaren anne ve babamızın geçmişinin genetik kazanımlarıyla dünyaya geliriz. Bir de büyük ölçüde en yakın çevremizin davranış ve tutumları kişiliğimizi etkiler.

Siz de düzgün ve doğru karakterli bireyler yetiştirebilmeniz için, öncelikle çocuğunuza doğru birer örnek olmalısınız. Unutmayın, çocuğunuz yetişirken sizi model alıyor.

Çocuklar kendilerine has kişilik özellikleriyle dünyaya gelirler. Her çocuk farklı özellikler taşır. Aynı ailede büyüyen kardeşler arasında bile kişilik özellikleri açısından çok büyük farklar olabilmektedir. Hatta tek yumurta ikizi olan kardeşler bile birbirlerinden farklı özellikler göstermektedirler. Psikolog Serap Duygulu, karakterin tanımını yaparken: "Sözlük anlamı olarak da, kuramsal anlam olarak da aslında aynı şeyleri anlatan karakter; bireylerin diğer bireylerle arasındaki bütün farklılıkların bütünüdür diyebiliriz. Kişiyi diğerlerinden ayıran ne varsa, karakterinin özellikleridir. Çabuk kızması ya da sakin olması, güler yüzlülüğü ya da melankolik yapısı, içe dönük ya da dışa dönük olması gibi her türlü özellik karakter başlığı altında toplanabilir. Karakter aslında kişilik, mizaç ve huy kelimeleriyle eş anlamlı olarak da kullanılır ve hepsi aynı anlamı ifade eder: Kişiyi diğerlerinden ayıran bütün özelliklerin toplamı." diyor ve devam ediyor:

Karakter oluşumu

Karakterin bir kişilik yapısı olduğunu biliyoruz ve bu yapı genel hatlarıyla daha doğmadan belirlenmiş haldedir. Sahip olduğumuz pek çok özellik gibi kişilik özelliklerimiz de genlerimiz yoluyla belirlenir. Bunun üzerine ilk çocukluk aşamalarında başka bazı özellikler eklenir ve bireyin karakterinin önemli bir bölümü erken çocukluk dönemi olan 6–7 yaşları civarında tamamlanmış olur.

Son yıllarda özellikle eğitim anlamında çok kullanılan "7 çok geç" sloganı bu açıdan çok önemlidir ve çok doğru bir anlamda kullanılmaktadır. Gerçekten de bireyin hem kişilik hem de bilişsel özelliklerinin %80'i, 7 yaşından önce tamamlanmış olmaktadır. Dolayısıyla çocuğunuza kazandıracağınız ne varsa, erken çocukluk olarak tanımlanan 0–6 yaş arasını değerlendirmelisiniz.

Karakter oluşumunda ailenin önemi

Çocuğunuzun her türlü gelişiminde en temel faktör ailedir. Özellikle aileler gözlemlendiğinde tipik bazı ortak tutumlar görülür:

Aşırı koruyucu aile tipi: Anne-babanın aşırı koruyucu ve kollayıcı olduğu bir aile içinde, başkalarına bağımlı ve kendine güvensiz çocuklar yetişmektedir.

Aşırı hoşgörü ve özen gösterme: Her tür doğru ya da yanlış davranışında kayıtsız şartsız hoşgörüyle cevap alan bir çocuk bencil olacak ve herkesin her ortamda dikkatini çekmeye, bütün ilgiyi üzerinde toplamaya çalışacaktır.

Reddetme: Bazen bir çocuk ailesi tarafından birtakım sebeplerle reddedilir. Fiziksel ve psikolojik olarak ihtiyaçları ya karşılanmaz ve görmezden gelinir ya da çocuğa karşı düşmanca davranışlar sergilenir. Gelecekte kendisi de her şeye ve herkese karşı düşmanca davranacak çocuklar bu tip ailelerde yetişmektedir.

Baskı altına alma: Çocuğun her yaptığı, her söylediği sürekli eleştirilerek çocuk uyarılır ve dışlanır. Böyle bir ailenin çocuğu isyankar bir yapıda ve aşağılık kompleksine sahip olarak yetişecektir.

Çocuğun her dediğini kabul etme: Çocuğun mutlak egemenliğinin olduğu böyle bir aile yapısında yetişen çocuklar zamanla çevrelerindeki diğer insanlar üzerinde de üstünlük kurmaya çalışırlar.

Çocuklar arasında kıyas ya da ayrım yapma: Maalesef bazı aileler çocuklar arasında tercih yapmakta ya da birbirleriyle kıyaslamaktadırlar. Bu tip bir davranış çocukta yetersizlik ve aşağılık duygularına yol açmaktadır.

Hoşgörü ve kabul etme: Her şeyde olduğu gibi burada da abartıya kaçmayan bir hoşgörü ve çocuğu kabul etme, onu bütün özellikleriyle kabul etmek anlamına gelir. Yanlışlar elbette yine olabilir ama ailenin tutarlı ve anlayışlı tavırlar içinde olması doğru yönü belirlemede çok önemlidir. Kendine güvenen, yapıcı, olumlu, sosyal ilişkileri sorunsuz çocuklar, bu tip ailelerde yetişirler.

Bu açılardan bakıldığında çocuğunuzun karakterlerinin oluşumunda temel belirleyicinin aile olduğu daha net olarak görülmektedir.

Öneriler

Çocuğun karakter oluşunda ilk ve en temel kurum olarak aile çok önemli bir etkiye sahip. Bu konuda İngiltere'de bir araştırma yapılmış ve ortaya çok ilginç sonuçlar çıkmış. Yaklaşık olarak 3 ay süren bir anket çalışması sonucunda 800 aileyle görüşülerek 1100 çocuk gözlemlenmiş. Bütün bu araştırmanın ortaya koyduğu sonuca göre 6 yaş ve altı çocuklarda karakter oluşumunda en önemli olanın sevgi, ilgi ve birlikte oyun oynamak, paylaşımlarda bulunmak olduğu görülmüş. Üstelik kaş çatmanın, sert bakışın ve kötü sözün çocukların karakterlerinde ve zekalarında inanılmaz olumsuz etkilere yol açtığı da anlaşılmış.

Önerilen şey şu ki, çocukla iletişim kurulurken gülerek sağlanan göz teması çok önem taşıyor.

Gözlemlemeler sonucunda anne ve babası düzgün konuşan, sevgiyle büyüyen çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimlerinin de sağlıklı olduğu görülüyor. Öz güvenli ve derslerinde başarılı çocuklar oluyorlar. Aynı şekilde çocukla olan tensel temasın, onu kucaklamanın ve öpmenin çok olumlu etkileri var. Yine başka bazı araştırmalara göre, anne ve babasından eşit düzeyde ilgi ve sevgi gören çocukların daha sağlıklı ve olumlu karakter yapılarına sahip oldukları anlaşılmış. Örneğin, 6 yaş ve öncesinde fiziksel şiddete uğrayan ve korkuyla büyüyen çocukların gençlik yıllarından itibaren topluma uyum sorunları yaşadıkları görülmüş.

Bütün bunlar aslında çocuğun karakterinde çok önemli izler bırakıyor ve bu izlerin ne kadar erken yaşta konulduğu da buradan anlaşılıyor.

Görülen o ki, sadece ve tek başına sevgi bile pek çok olumsuzluğun önüne geçebilecek güçte. Karşılıksız, kayıtsız şartsız sevmek ve sevginizi herhangi bir koşula bağlamamak çok önemli. Bir de unutmamak gerekir ki, "Armut dibine düşermiş." Eskiler çok doğru söylemişler ve aslında onlar konunun özünü çok önceden beri biliyorlarmış. Siz nasılsanız ve çocuğunuza nasıl davranıyorsanız o şekilde ve o yapıda çocuklarınız olur. Önce kendinize ve davranışlarınıza dikkat etmelisiniz.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz