gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim Adamları
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Thomas Edison

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
ARDA Açılır Kutu Gör
Süper Üye
Süper Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 20-Ocak-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 192
  Alıntı ARDA Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Thomas Edison
    Gönderim Zamanı: 10-Mart-2007 Saat 00:12
Thomas Edison
Bini aşkın buluş yapan, bu arada elektrik ampulünü fonografi ve film gösterme makinelerini geliştiren Amerikalı mucittir. 7 yaşındayken ailesi ile birlikte Michigan'daki Port Huron'a yerleşen Edison, ilk öğretimine burada başladıysa da yaklaşık üç ay sonra algılamasının yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Bundan sonraki üç yıl boyunca özel öğretmenlerle eğitildi.

Son derece meraklı ve yaratıcı kişiliğe sahip bir çocuk olan Edison, 10 yaşına geldiğinde kendisini fizik ve kimya kitaplarına verdi ve bu arada evlerinin kilerinde bir kimya laboratuvarı kurdu. Özellikle kimya deneylerine ve Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeyi yönelik araştırmalara ilgi duydu; bir süre sonra kendi başına bir telgraf aygıtı yaptı ve Mors alfabesini öğrendi.

O günlerde geçirdiği bir hastalık nedeniyle kulakları ağır işitmeye başladı. 1878'de William Wallace'ın yaptığı 500 mum gücündeki ark lambasından etkilenen Edison, bundan daha güvenli olan ve daha ucuz bir yötemle çalışan yeni bir elektrik lambasını geliştirme çalışmasına girişti. Bu amaçla açtığı bir kampanyanın yardımıyla önde gelen işadamlarının parasal desteğini sağladı ve Edison Electric Light Company'yi kurdu.

Oksijenle yanan elektrik arkı yerine, havası boşaltılmış bir ortamda ışık yayan ve düşük akımla çalışan bir ampul yapmayı tasarlıyordu. Bu amaçla, 14 ay boyunca filaman olarak kullanabileceği bir metal tel yapmaya uğraştı .Sonunda 21 Ekim 1879'da, özel, yüksek gerilimli elektrik üreteçlerinden elde ettiği akımla çalışan, karbon filamanlı elektrik ampulünü halka tanıttı.

Sonraki yıllarında Edison, burada laboratuvarının 10 katı kadar bir laboratuvar açtı. İki kez evlenen Edison'un 6 çocuğu oldu. Yaşamının sonuna kadar yeni buluşlar yapmaya devam etti. Geriye çığır açıcı buluşlarını yanı sıra, gözlemleriyle dolu 3.400 not defteri bıraktı.

Edison cok fakir bir ailenin cocuguydu. Okulunda basarisi yoktu. Bu okuldan atilmasina neden oldu. Sonra icini bir hirs burudu. Copluklerden buldugu dergilerden ve gazetelerle kendini gelistirdi. Ve sonunda en onemli bulusu olan Ampulu buldu. EDISON'un 100'un uzerinde onemli buluslari vardir... (Dogum tarihi:1841, olum tarihi: 1931)



Yukarı Dön
ykp_bjk Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 19-Şubat-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 73
  Alıntı ykp_bjk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07-Nisan-2007 Saat 03:41
bu adamın çok kibirli olduğuda söylenir.özellikle kablosuz elektriği bulan sırp bilim adamı nicolas tesla ya çok çektirmiş.prestige filminde de buna biraz dokunmuş...
ALAYINA İSYAN...
Yukarı Dön
ferdi Açılır Kutu Gör
Süper Üye
Süper Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 25-Ocak-2007
Konum: Ankara
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 220
  Alıntı ferdi Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04-Mart-2011 Saat 11:31
Edisonun Özellikleri
Thomas Edison 11 Şubat 1847′de Amerika’nın Ohio kentinde doğdu. Edison Alman – İngiliz asıllı ve Hollanda göçmeni koltukçu bir babanın ve İskoç asıllı eski bir Öğretmen olan annenin son ve yedinci çocuklarıydı. Son yüz yılın en büyük bilim adamlarından biri olan Edison’un binlerce icadı bulunmaktadır. Thomas’ın daha okula başlamadan önce sorular sorarak bazı şeyleri kendi kendine keşfederek bilgi edinişi dikkat çekerdi.
Ailesi Edison yedi yaşındayken babasının işi bozulunca Mich Port Huron’a göç etmek zorunda kalmışlardı. Buradaki ilkokul öğretmeninin okuyamayacak kadar aptal demesiyle okula başladıktan 3 ay sonra okuldan atıldı öğrenimine annesinin yardımıyla evden devam etmek zorunda kaldı. Eline ilk kez bir fizik kitabı verildiğinde henüz 9 yaşındaydı. Bitmek bilmeyen bir tutkuyla kitabı bitirene kadar elinden bırakmadı ve içindeki tüm deneyleri de başarılı olana kadar kendisi yaptı. Bir yıl sonra ise evlerinin bodrumuna bir laboratuar kurmuştu. Laboratuarına gerekli araç ve gereci sağlamak için12 yaşında tren yollarında gazete satmaya başladı. Trenin çalışmaya ara verdiği saatlerde ise kütüphanede çeşitli fizik kitapları okuyarak zamanın geçmesini bekliyordu.
Onbeş yaşına gelince kendi kazandığı tüm parayı bir baskı makinesine yatırdı ve demiryolu işçileri için Weekly Herald adlı bir gazete çıkardı. Bu gazetenin yazılarını kendisi trende yazıyor ve evde basıyordu. Ancak bir gün hareket halindeki bir vagona atlarken bir tren memuru tarafından yakalandı. Memur kulağını o kadar çekti ki günlerce kulak ağrısından kıvranmak zorunda kaldı. Ancak bu olay sonradan daha da ilerleyen sağırlığının başlangıcı oldu.
Onaltı yaşındayken bir istas­yon memurunun oğlunu boğulmaktan kurtardı; buna karşılık memur da ona telgraf kullanmasını öğretti. İyi bir telgrafçı ol­du. 1864′de tek tel üzerinde karşılıklı konuşmayı sağlayan telgraf aletini icat etti ve bunun sayesinde bir çok telgraf şebekesi şirketinin mühendisliğini yaptı. Tek tel üzerinde karşılıklı konuşmayı sağlayan telgraf aletini kırk bin dolara sattı ve zenginleşti bu başarısı Edison isminin duyulmasını sağladı.
Edison 1869′da kendisine laboratuar kurarak fizik kimya ve elektrikle ilgili deneyler yapmaya başladı. Bu arada borsa kurlarını otomatik olarak kaydeden bir makine icadıyla yılda yaklaşık altı yüz dolarlık gelir sağladı. Daha sonra New Jersey’de kendine ait Menlo Park laboratuarını kurdu. Buluşlarının bir çoğunu burada yaptı. Daha sonra mikrofonu icat ederek Graham Bell’in telefonunu geliştirdi. Bundan sonra çok önemli iki icat daha yaptı; ilk olarak 1877’de Motoğraf denen elektrikli yazı makinesını bir yıl sonra da telgraf sinyallerini kaydetmek için kullanılan Fonograf (üstteki resim)’ı icat etti. Daha sonra Telefonograf’ı ve Aerograf’ı buldu.
1879’da Edison bir elektrik ampulü icat etti. Kömürleştirilmiş iplikten Flamanlarla deneyler yaptıktan sonra karbonlaştırılmış kağıt flamanda karar kıldı. 1880’de evde güvenle kullanılabilecek ampuller üreterek tanesini 25 dolara satmaya başladı. Ancak 1878 yılında bir İngiliz bilim adamı olan Joseoh Swan da bir elektrik ampulü icat etmiştir. Ampul camdı ve içinde kömürleştirilmiş bir flaman bulunuyordu. Swan ampulün içindeki havayı boşlattı çünkü havasız ortamda flaman yanıp tükenmiyordu. Bu iki bilim adamı güçlerini birleştirmeye karar vererek Edison ve Swan Elektrikli Aydınlatma Şirketi’ni kurdular.
1883′de hayatının en büyük icadı olan Edison etkisi denen olayı gerçekleştirdi; yani ısıtılmış bir filamanın moleküler boşlukta elektron yayınlamasını buldu. 1883′te bulduğu bu olay sıcak katotlu tüplerin temelini oluşturdu. Daha sonra Akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başardı bu da ampulün halk arasında yaygınlaşmasını sağladı. 1891′de kinetoskopu (sagdaki resim) icat etti.
Edison çağımızın en büyük bilim adamlarından biri olmasına rağmen çok alçak gönüllü bir insandı bir gün bir arkadaşının bu kadar büyük bir mucit olmasının nasıl bir duygu olduğunu sorduğunda Edison “Ben mucit değil kaşifim” diyerek elini yukarı kaldırdı ve “mucit olan o” diye devam etti. İki kez evlenen Edison’un 6 çocuğu oldu. Yaşamının sonuna kadar yeni buluşlar yapmaya devam etti. Geriye çığır açıcı buluşlarının yanı sıra gözlemleriyle dolu 3.400 not defteri bıraktı. Edison 18 Kasım 1931’de 84 yaşındayken New Jersey’de ölmüştür.

Gelişime dair ne varsa...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz