ÇOCUKLARLA İLETİŞİM

Bir süre  önce bir arkadaşım 3 yaşındaki kızını, bir rulo altın renkli kaplama kağıdını ziyan ettiği  için cezalandırmıştı .Durumları  iyi değildi ve kızının  kağıtları  yılbaşı için hazırlayacağı hediye paketi yapacağı bir  kutuyu süslemeye harcaması onu çok sinirlendirmişti.Buna rağmen küçük kız     yılbaşı         sabahı  hediyeyi babasına getirdi ve “Bu senin için babacığım” dedi.Arkadaşım gösterdiği tepki için kendini suçlu hissetti ama kutunun boş olduğunu görünce  için   için sinirlenmekten kendini alamadı.

Kızına bağırdı: Birine  Hediye verdiğin zaman içinin dolu olması gerektiğini bilmiyor musun?  Küçük kız babasına yaşlı gözlerle   baktı ve şöyle dedi:

“Ama babacığım ,  kutu boş değil ki.Ben kutunun içine öpücüklerimi üflemiştim.Hepsi  senin için babacığım.”

Babanın içi paramparça   olmuştu. Kızını kucakladı ve onu affetmesi için yalvardı. Arkadaşım bu altın renkli kutuyu yıllarca sakladığını anlattı bana.Ne zaman cesaretini kaybetse kutunun içinden hayali bir öpücük çıkarıyor ve onu oraya koyan çocuğun sevgisini hatırlıyordu.

Çocuklar  bazen  öyle davranışlar sergiler ki bizler bu tür durumlarda şaşırıp kalırız.Hatta bazı durumlarda kendimizi suçlu hissederiz yukarıdaki örnekte olduğu gibi.Çocukları anlayabilmek,onların sorunlarını çözmesine yardımcı olabilmek iyi ve etkili bir iletişimle mümkündür.Anne-baba  ve çocuk  arasındaki  iletişim yalnızca konuşmak,bilgi alış verişinde bulunmak anlamına gelmez  aynı zamanda karşılıklı duygu ve düşüncelerin aktarımı da söz konusudur.İletişim denilince  çoğu insanın aklına  sadece konuşmak gelir.Oysa ki konuşmaktan  daha önemli ve daha zor olan  şey dinlemek ve anlamaktır.

Çocuk iletişimi anne ve babadan öğrenir.Kendi anne ve babaları küçükken onlara nasıl davrandılarsa, onlarda çocuklarına benzer biçimde  davranırlar.Çocuklarla iletişim kurabilmek önemli bir beceridir.Çocukları ile etkili bir iletişim ve olumlu ilişkiler  kurabilen  anne ve babalar, anne –baba  olmaktan daha fazla  keyif alabilirler.Genç ya da çocuk, her yaşta anne –babaları  ile iyi  ilişki  içinde  olan bireylerin  kendilerine güven  duyguları  gelişerek  kişiler arası  ilişkilerde  karşılıklı  saygı  duymayı  öğrenirler.

Birçok  anne ,baba,öğretmen  çocuklarla  iletişim  kurmada  ve  onların sorunlarına  çözüm  getirmede  esas  görevlerinin  onlarla  konuşmak,öğüt  vermek,önerilerde bulunmak  olduğunu  zanneder.Oysa  çocuğun  sorunlarını  çözmede gerekli olan  uygun ortamı  sağlamak ve onu  dinlemektir.Dinlemek  çocuğun  gelecekte  de  sağlıklı iletişim kurabilmesini,kendisi hakkında olumlu duygulara sahip olmasını,kendisine  önem ve değer verildiğini hissetmesini, kendisine saygısını ve kendi problemlerini çözebilme  davranışını kazandırır.

Dinlemenin dışında çocuklarla   iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Çocuklarımızla  konuşurken göz teması kurmak,fiziksel olarak ona tepeden bakmak yerine aynı seviyede  olmak  önemlidir .Çocuğun  sizinle konuşmak   istediğinde TV. seyretmek,gazete  okumak, yemek yapmak,telefonla konuşmak gibi  sizi meşgul eden faaliyetleri  bırakıp sadece çocuğunuza odaklanmanız iletişiminizin daha  etkili olmasını sağlayacaktır.Çocuğunuz konuşurken asla sözünü kesmeyin yada o konuşurken vereceğiniz  cevabı hazırlamakla meşgul olmayın.Çocuğunuz konuşmasını bitirip  sizden cevap isteyene kadar düşüncenizi söylemeyi erteleyin.

Başkalarının yanında çocuğunuzu eleştirmeniz yada uyarmanız,başka çocuklarla  kıyaslamanız çocuğunuzun size gücenmesine güveninin azalmasına neden  olabileceği için mümkün olduğunca başkalarını konuşmanıza  katmadan  çocuğunuzla yalnız olarak konuşun.

“Ben sözümü bitirdikten sonra konuş,sadece dediklerimi  yap,bir daha böyle şeyler duymayayım”  yada  “Aptal mısın?geri zekalı  mısın?Bıktım senin yaptıklarından  yeter”   gibi emir,aşağılayıcı,hakaret ve küfür  içeren  cümlelerle dolu konuşma biçimleri açık iletişimi  engeller ve çocuğunuzun giderek sizden uzaklaşmasına   neden olur.

Çocuğunuza  neden öyle olduğunu sormak yerine ne olduğunu sorun.Yaptıklarıyla yada yapmadıklarıyla onu yargılamayın.Çocuğunuza onu olduğu gibi  kabul ettiğinizi  hatalar yapsa  bile  bunları düzelterek  daha  iyiye ulaşacağını onlara  gösterin.

Konunun yada sorunun çözümü  için çocuğunuzun adım adım  bazı tedbirler almasına,planlar yapmasına  yardım edin.

Çok yorgun olduğunuz yada çocuğun konuşmak  isteyip  de  sizin uygun olmadığınız  durumlarda   çocuğu dinlemeniz zor olacağından onunla uygun bir zaman belirleyerek konuşmanızı yapmanız daha  etkili olacaktır.

Anne-babalar çocuklarıyla konuşurken onlara karşı yargılayıcı  ve suçlayıcı olmadan olumlu diyalog kurmaya çalışmalıdır.Bu  diyalog çocuğun herhangi bir olumsuz bir davranışın düz mesajı yerine  BEN mesajı kullanarak sağlanabilir.Mesela;

“ Masamı en son  kullanan toplamadığı  için aradığım şeyleri bulamıyorum”

“ Çok yorgunum ,mutfağın toplanması  için yardıma ihtiyacım  var”  gibi  ben mesajları  aslında  sen mesajları  ile aynı şeyleri söylemesine karşın tehdit içermediğinden çocuk tarafından daha kolay  kabul  edilecektir.Böylece çocuklar “ Yorgun olduğunu söylemen iyi oldu  anlamamıştım, sana yardım edeyim”  gibi yanıtlar  vereceklerdir.

“Çocuk   uykuda sevilir ,yoksa  şımarır.”  Sözünü  eski kuşaklardan hemen herkes bilir.Bizim  toplumumuzda ailede  diyalog  (elçi) daha  çok anne tarafından sağlanıyor.Çocuklar daha çok anne ile iletişim kuruyor ,olumsuz  bazı durumlar babadan saklanıyor.Oysa  ülkemizin   modern bir ülke olma yolunda  attıkları  adımlar, hızlı  kentleşme ve haberleşmenin etkisi sonucunda    çocuklarımıza  anne ve baba olarak  çok daha  fazla  vakit ayırmamız gerekmektedir..Aile  içindeki  iletişim  bütünlük içinde  olmalı ve çocukla  ilgili  olumlu  ya da olumsuz  tüm gelişmelerle  anne –baba  yakından  ilgilenmelidir

Her şeyden çok daha  önemli  olan  çocuklarımıza  olan sevgimizi  dile  getirmemiz , onlara  sarılarak ,öperek  sevgimizi   belli etmemiz,onlara  değer verdiğimizi göstermemiz  çocuklarımızla  etkili  iletişimimizde   oldukça önemlidir.Unutmayalım ki çocuklar uyurken  sevildiklerini  anlayamazlar.
 alıntı
  -------------  http://gelisenbeyin.net">  
 Gelişimin adresi...
          |