Robotlar, Robot Teknolojisi, Robot Haberleri
Genellikle insan biçiminde ve metalden vb. yapılan, programlanınca belirli bir işi ya da çeşitli işleri yapabilen, fabrikalarda tehlikeli işlerde insan yerine kullanılan, elektrikle çalışan otomatik aygıtlara robot denir.


Japon robot üreticisi Squse, teknoloji dünyasında büyük bir girişime imza atarak robot el üretti.

Başkent Tokyo’da düzenlenen fuarda tanıtılan mekanik el 21 adet yapay kasla ve kamerayla donatılmış.

Robot el özellikleri sayesinde nesneleri insan eli gibi kavrarken parmak uçlarındaki küçük sensörlerle ne kadar güç uygulaması gerektiğini hesaplayarak herhangi bir nesneyi tutabiliyor. Fuara katılan ziyaretçilerle el sıkışan ve bir topu kavrayan mekanik el, büyük ilgi çekti. Bilim adamları yeni tasarlanan yapay elin engelliler için umut olacağını belirtiyor.

Robot Titan öğrencilere şov yaptı
Ünlü robot Titan, Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde gazeteciler için özel bir show yaptı.

Titan'ın gösterisi öncesinde, Bilim Kolejinin ilköğretim 2'nci ve 3'üncü sınıflarında okuyan öğrenciler, yüzlerine taktıkları Titan maskeleriyle etkinlik mekanına geldi.
Daha sonra özel bir araçla gösteri yapacağı alana getirilen Robot Titan, çocukların meraklı bakışları ve çığlıkları arasında önce kısa bir süre konuştu, ardından da "What a Wonderfull World" adlı şarkıyı söyleyerek gösteriye devam etti.

Titan'ın ani hareketleri karşısında çığlıklarına hakim olamayan küçük öğrenciler, robotun geğirmesi ve ardından da gaz çıkarmasına ise kahkahalarla güldüler.

Titan'ın, gösteri sırasında gözlerinden izleyicilerin üzerine su fışkırtması, çocukların bir yandan gülmeleri bir yandan çığlıklar atarak kaçışmalarına neden olurken, onların bu tepkilerine de bu kez Robot Titan kahkahalarıyla karşılık verdi.
Robot Titan'ın özellikleri
Gazeteciler için yaklaşık 20 dakikalık bir gösteri sunan Titan, bir ara da dans etti. Eni 1,5, boyu 2,5 metreye varan dev robot Titan, tam 150 kilo ağırlığında.
Birçok reklamda rol almasının yanı sıra İngiliz kanallarının önemli şov programlarında ilginç performansıyla da tanındığı belirtilen Robot Titan, bugünden itibaren her gün Antares alışveriş merkezinde 16.00, 18.00 ve 20.00 saatlerinde günde 3 kez gösteri yapacak.
4 yılda tamamlandı
Judge Read adlı çizgi romandan esinlenerek yaptığı robot Hammerstein'den sonra ileri teknoloji ile donatılmış son robotu olan Titan'ı tasarlayan Nik Fielding, hak ettiği ününü bu dev robotla kazandı.
İki kişi tarafından 4 yılda tamamlanan robot Titan'a teknolojinin son yenilikleri günü gününe eklendi. Yaratıcısı Nik Fielding ile birlikte Ankara'ya gelen Robot Titan'ın, Türkiye'den sonra Filipinler'de de gösteri yapacağı belirtildi.


Dün bir grup gazeteci meslektaşımla, 20. yüzyıl başlarında dünyayı saran nükleer silah yarışında ilk Sovyet atom reaktörü "F-1"in çalıştırıldığı Kurçatov araştırma merkezini ziyaret ettik. Burası günümüzde de Rusların dediği gibi "Özel rejimli müessese". Yani, Rus devlet güvenlik servisinden izin alınmadan girmek mümkün değil.

Bize refakat eden yetkililer sıkı güvenlik kontrolünden sonra "Sizi ilk önce tarihle tanıştıralım" sözleriyle geniş parkı andıran alandan geçirerek örme tuğladan inşa edilmiş tek katlı binanın önüne getirdi. "20. yüzyılda atom devrimi işte burada gerçekleşti" sözleriyle açılan demir kapıdan bodruma inen merdivenlere buyur edildik. Yerin iki kat altında 30 metrekarelik kumanda odasını anımsatan mekanda bizi F-1 atom reaktörü kadar yaşlı müdür Vadim Dikaryov bekliyordu.

NANO TEKNOLOJİ Başka bir binada bizi bekleyen Kurçatov Enstitüsü müdürü fizik profesörü Mihail Kovalçuk, "Size ender sergilediğimiz (Sinhrotron, Sibir-1 ve Sibir-2’yi) göstereceğiz. Nanoteknolojilerin anası olacak cihazı anlatacağım" diyen başlayan uzun bir bilimsel konuşma yaptı. Profesör, insanoğlunun atomu bölmesiyle taş devrindeki bir insanın taşı yontmasından farklı bir iş yapmadığını belirterek yeni nano teknolojiyle ilgili çalışmayla ilgili bilgi verdi. Nanoteknoloji sayesinde mikro robotlar sayesinde insanoğlu uzayın sırlarına erebilecek, tıp alanında devrim niteliğinde gelişmeler yaşanacak. Örneğin, 20 yıl içinde bu teknolojiyle üretilen mikro robotlar, damarlara girerek tortuları temizleyecek.

UZAYIN SIRLARI ÇÖZÜLECEK Parçacık hızlandırıcısı olarak tanımlanan Sibir-2 cihazı 124.13 metre uzunluğu olan 5 metre yarı çaplı bir borunun oluşturduğu çember. Etrafına döşenen manyetik alan sayesinde dev kanalın ortasında birkaç ışın zerresi foton tren katarı gibi 250 milyon volt gerilim altında seyahat ediyor. Gerisini yine Kovalçuk anlatıyor: "Buna biz nano teknoloji adını veriyoruz. Yunanca’daki ’nano’ (minyatür) kelimesinden türeme. Sinhrotron cihazı sayesinde insanoğlunun taş yontma pratiğine böylece son verilmiş oluyor. Bundan sonra istediğimiz taşı zerreciklerden toplayarak kendimiz yapacağız.


MİNİK CERRAHLAR Nano teknoloji sayesinde çok yakında biyomekanik aygıtlar ortaya çıkacak. 10-20 yıl içerisinde kıldan 100 misli daha ince robotlar üretilmeye başlanacak. Kalp damarınız mı kirlendi. İğne uçundaki robot damardan organizmaya girerek bir minik cerrah gibi orada çalışacak. Artık hiçbir aklı başındaki ülke bilimadamları en büyük ve en yıkıcı atom bombasını biz yapalım derdinde değil. Tam tersi tüm çağdaş bilim dünyası mikro alana yoğunlaşarak engin uzayın sırlarını nano kilitle açmanın yolunu arıyor. Bizim Kurçatov Enstitüsü de önde gelenlerden biri.

 

 


Devrim niteliğindeki robotlar 5 yıl sonra hayatımızda
Devrim yaratacak ''TriageBots'' isimli robotların 5 yıl içinde hizmete girmesi hedefleniyor.
ABD'nin Vanderbilt Üniversitesi'ndeki bilgisayar mühendisliği ve tıp fakültelerinin ortak olarak yürüttüğü proje, "TriageBots" isimli robotların 5 yıl içinde hizmete girmesini hedefliyor. Projedeki en etkin görevlerden biri de bir Türk'e emanet.
Hastanelerin en yoğun çalışan bölümlerinden biri olan acil servislerdeki iş yükünü azaltmayı amaçlayan projeye katılan mühendislik fakültesi öğrencilerinin danşmanlığını yüksek lisans öğrencisi Erdem Erdemir yapıyor.

Proje kapsamında üzerinde çalışılan robot sistemi, gelen hastalar hakkında bilgileri kayda geçecek, temel tanı ölçümlerini yapacak ve hastanın acil ihtiyaçları konusunda kritik kararlar verebilecek.
Yapılan araştırmalara göre, hastanelerin acil servis bölümüne gelenlerin yüzde 40'ı hayati tehlike taşıyor. "TriageBots" robotlar ise geriye kalan yüzde 60'lık kesime yönelik hizmet verecek. Böylece acil servislerdeki bekleme süresi azalacak ve bu bölümlerdeki verimlilik artacak.
Robot teknolojisi kullanımı sağlık sektöründe yeni bir gelişme değil, özellikle de Japonya'da. Tokyo'daki Aizu Hastanesi'nde gelen hastaları karşılayan görevliler arasında kendisine sorulan soruları cevaplayan bir de robot bulunuyor. Tokyo'daki bir başka hastanedeyse Japon Fizik ve Kimya Araştırmaları Enstitüsü tarafından yaratılan RIBA isimli robot, hastaların yataklarından kalkmasına yardımcı oluyor. İngiltere'deki bir hastanede ise robotlardan oluşan bir ekip, tıbbi atık ve kirli çamaşırlarının taşınması, hastalara ilaç ve yemek verilmesi gibi görevlerini yerine getiriyor.

Hangisi insan hangisi robot?
Japonya'nın Osaka Üniversitesi'nde geliştirilen ve bugün tanıtılan android robot, gerçek insanla mimiklerine kadarki benzerliğiyle dikkat çekiyor.
Osaka - Daha önce insan görünümlü birçok robot üreten ve bir robot ailesi kurmayı hayal eden Profesör Hiroşi İşiguro tarafından geliştirilen bu yapay kadının hareketlerinin, daha önceki robotlara oranla çok daha doğal olduğu görüldü.

Profesör İşiguro, tanıtım sırasında yaptığı açıklamada, ekibinin insan duygularını ifade edebilen robotlar yapmak istediğini söyledi.

Uzun siyah saçlı ve siyah etekli robot tanıtım sırasında, model olarak kullanılan 20'li yaşlardaki genç bir kadının gülümseme, öfkelenme gibi tüm hareketlerini hemen ve gerçeğinden farksız taklit etti.
Gerçek insanın yüz ifadelerinin bir kamerayla filme alındıktan sonra elektrik sinyalleriyle robota gönderen bir teknoloji kullanıldı.
Gerçek kadınla androidi ayırmanın gerçekten güç olduğu tanıtımda, model kadın gazetecilere, "Bir ikiz kızkardeşim olduğu hissine kapıldım" dedi.
Roboton dişlerini göstererek gülmesinin gerçek bir insan görünümü kazandırdığını söyleyen Prof İşiguro, daha önce geliştirilen bu tip robotların çok sayıda ekleminin olmasından ötürü daha karmaşık ve masraflı olduğunu kaydetti.
Japon bilim adamı, geliştirdikleri yeni teknoloji sayesinde insan görünümlü robotları üretmenin daha kolaylaştığını belirterek, böylece bu robotlardan daha fazla alanda faydalanmanın mümkün olacağını düşündüklerini söyledi.
Yüzü sentetik deriden yapılan ve bir hastanede deneme amacıyla hastalara eşlik etmesi düşünülen "Geminoid-TMF" adlı robot 160 bin TL'ye satılacak. Robota ayrıca bir bilim müzesinde de deneme amaçlı bir görev verilmesi bekleniyor.

Osaka Üniversitesi'nden Japon bilim adamı Profesör Hiroshi Ishiguro, kendine benzeyen robot geliştirdi.
Ishiguro'nun geliştirdiği android, profesörün üzerinde bulunan algılayıcılar sayesinde onun hareketlerinin aynısını yapıyor ve bir mikrofon sayesinde profesörün sesiyle konuşuyor.
Profesör, gazetecilerle röportajını androidi aracılığıyla verdi.
Geminoid adı verilen robot, "Başta bir androidle konuşmak size tuhaf gelebilir. Konuşma devam ettiğinde siz de bu farkı unutacaksınız ve gözlerine bakarken bir rahatsızlık hissetmeyeceksiniz" diye konuştu.
Derisinin altındaki 50 sensor seyesinde dokunulduğunda tepki veren robot, içindeki hava üflemeli motor sayesinde nefes alıp veriyor.
Profesör Ishiguro, kendi görünümüne yakın olması için androidin saçını kendi saçından aldığı örneklerle oluşturmuş.
İnsansı robot teknolojisinin en gelişmiş modeli olarak görülen androidin hala giderilememiş bazı aksaklıkları var.
Robotun yapmakta zorlandığı el ve boyun hareketleri bir uzaktan kumanda yardımıyla gerçekleştiriliyor. Profesör Ishiguro, buluşunun yakın zamanda dünyada çok şeyi değiştireceğini savundu. Ishiguro, "Gelecekte gitmek zorunda olduğmuz yeryere androidlerimimzi gönderebiliriz. Hatta insana tıpa tıp benzeyen bu robotlar sayesinde istediğimiz kişinin yanımızda olmasını sağlayabiliriz" dedi.


Robot tartışmasının iki yüzü
 İnsanlardan bağımsız hareket edecek robotların etik olup olmadığı tartışılıyor. Robotların terör saldırılarında rol alabilecek olması ise korkutuyor. ABD ordusu özerk robotlar yaratmak için büyük uğraş veriyor ve Amerika bu konuda yalnız da değil. Pek çok ülkenin bu konuda bir çalışması var. Pahalı olmasına rağmen, silah kullanabilen robotlar savaşta insana karşı ölümcül olabilir.

ABD, Irak'ta giriştiği mücadelede savunma ve saldırı için zaten robotları kullanmaya başlamıştı. İnsansız casus uçakları da buna güzel bir örnek. SWORD adını verdikleri makineli tüfekle donatılmış robotlar Irak caddelerinde dolaşıyor.

Ancak asıl tartışılan konu bu değil. Şu an kullanılan robotların pek çoğu özerk değil, yani insandan bağımsız olarak hareket etmiyor ve sadece verilen komutları yerine getiriyor. Ancak son zamanlarda insandan bağımsız robotların üretilmesi fikri çok konuşuluyor. Yani insanları ve nesneleri vururken emir almadan bunu kendi insifiyatiyle yapabilecek robotlardan bahsediliyor. Tabii bu konuda da tartışmalar daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor, zira olayın bir de etik yönü var. Tartışılan soru ise şu: "Robotlar savaş suçu işleyebilir mi?".
Masum insanlar tehdit altında olabilir
Robotlar masum insanları ve dost askerleri öldürebilir. Bu durumda bu bir suç mudur sorusunun cevabı bulunmak zorunda.
 
Robot Nedir? / Robot Resimleri


Projeler / Proje Nedir? / Bilimsel Proje  / Bilimsel Araştırma Nedir? / Bilimsel Proje Hazırlama / Bilimsel Proje Aşamaları / Proje Üretmek İçin Öneriler

 

Nesnelerin İnterneti / Yapay Zeka / Sensör Teknolojileri / Biyotaklit / Yenilebilir Enerji / Biyoçeşitlilik / Enerjinin Dönüşümü / Steam / Akıllı Ürünler