Zihin Haritası Nedir?

Zihin haritası başlangıç olarak anahtar kelimeler ve şekiller kullanılarak gerçekleştirilen bir not tutma tekniği olarak ortaya çıkmıştır. Bu teknik daha sonra daha çok batı ülkelerinde "Zihin Haritaları (Mind Maps), "Mental Haritalar, "Öğrenme Haritaları gibi isimlerle anılmışlardır.  Zihin Haritaları ifadesi Tony Buzan'ın tarafından tescillenmiştir.

Zihin haritası, beyinde bilgi akışını sağlayarak bilginin etkin bir şekilde aktarılması amacıyla kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir. Beyinde işlenen fikirleri daha etkili öğrenmeye çeviren bir not tutma yöntemidir. Zihin haritaları, soyut bilgi ve düşünceleri görsele döker.
Zekâ yıllardır tanımı yapılamaya çalışılan ve üzerinde tartışmalara neden olan bir konudur. O hâlde bilim adamlarının zekâyı nasıl tanımladığına bakmalıyız.
Terman’a göre ; soyut düşünebilme gücüdür.
Binet’e göre;sağduyu ve karar verme yetisidir.
Stern’e göre; karşılaşılan yeni durumlara uyabilme gücüdür.
Zihin haritaları sadece not tutma sistemi olarak değil, düşünceleri oluşturmak, görselleştirmek, tasarlamak ve sınıflandırmak ile birlikte, eğitim alanında, organizasyonda, problem çözümünde ve karar alma süreçlerinde de etkin olarak kullanılmaktadır. Ana konu veya tema merkezde olmak üzere bilgiler arasındaki anlamsal ya da diğer bağlantılar anahtar kelimeler ve görsel resim ve şekillerle desteklenmektedir. Elemanları kelimeler, resimler, çizgiler, semboller, renkler ve şekillerdir.


Bu sistemde merkezde yayılan ve  kavramlardan oluşan çizgiler, semboller, kelimeler, renk ve görüntüleri olan doğal bir organizasyon yapısına sahiptirler. Zihin haritaları, tekdüze bilgilerden oluşan uzun bir listeyi, beynin doğal işleyiş biçimine uygun olarak çalışan; renkli, akılda kalıcı ve son derece düzenli bir şemaya dönüştürür.

Aslında zihin haritası, beynin dinamik potansiyelinin kilidini açmak için evrensel bir anahtar kullanarak, düşünceleri güçlü birer grafik işlem haline getirip fikirlerin
işlenebilirliğini kolaylaştıran, kendi doğal düşüncelerimizin bir aynasıdır.

Zihin Haritası Nasıl Yapılır?
· Ana fikir, konu veya odak, merkezi bir görüntüye yerleştirilir.
· Ana temalar merkezi görüntüden dallar olarak yayılır.
· Şubeler, ilgili satırda çizilmiş bir anahtar görüntü veya anahtar kelime içerir.
· Daha az önem taşıyan konular, ilgili dalın dalları olarak temsil edilir, yani dallara bağlı bir düğüm yapısı oluşturulur.


Zihin Haritasının Yararları Nelerdir?
· Resim ve şekilli not tutma metotlarıyla öğrenmeyi eğlenceli hale getirir.
· Haritayı çıkarırken bilgi ve fikirlerin daha çok özümsenmesi sağlanır ve konsantrasyonu artırır.
· Klasik ve uzun notların aksine, edinilen bilginin tekrarını ve hatırlamayı kolaylaştırır.
· Daha az zamanda daha çok iş yapmayı sağlar. Bütünsel öğrenmeyi sağlar.
· Hafıza ve hayal gücünü geliştirir.
·
Problemlere çözüm üretme ve yaratıcı düşünmeyi tetikler. Zihin Haritası Örnekleri

Beyin Hakkında Tüm Bilgiler / Yapay Zekaya Dair Öngörüler / Yenilebilir Enerji / Beyin Geliştirmek İçin Öneriler / Beynimizin Hangi Tarafı Gelişmiş?

 

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler