Eğitim Her Yerde - Yahya Karakurt (Röportaj)
Eğitimci -Yazar Yahya Karakurt’un EĞİTİM HER YERDE isimli kitabı çıktı.
Usta kalem Yahya Karakurt’un eğitime dair ne varsa duygu ve düşüncelerini yazdığı ”Eğitim Her Yerde” adlı kitabı raflardaki yerini aldı. Karakurt “Herkesin kendinden bir şeyler bulacak.” dediği kitabı değerli okurlarıyla buluştu…
Kitap okumak, onu sahiplenmek, hayatın içine katmak, şüphesiz insanı alır götürür yeni limanlara, yeni denizlere yelken açmamıza vesile olur. İste siz değerli okurlara önerebileceğim güzel bir kitap var elimde, okudukça farklı bilgiler edindim. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen eğitimci kişiliğini büyük bir ustalıkla bir nakkaş gibi esere işlemiştir. Eğitimci - Yazar Yahya Karakurt’la röportajımızı siz değerli okuyucularımızla paylaşmanın tatlı bir gururu var içimizde… (Musa Karakurt)
Eğitimci -Yazar Yahya Karakurt “Eğitim Her Yerde” adlı kitabıyla eğitim dünyasını kaleme aldı.
Sarıkamış doğumlu olan Yahya Karakurt, insan hayatında önemli bir yer kaplayan eğitim ve öğretimin ne kadar değerli olduğunu kitabında anlatmasını şöyle açıklıyor: Bu kitap bir insanın geçtiği eğitim sürecinde nelerle karşılaşabileceğini, nasıl başarıya gitmesi gerektiğini anlatan, bireysel gelişimini destekleyen bir rehber oldu. Öneri ve örneklerle süslenen kitap eğitim dünyasının sürekliliğine özellikle vurguda bulunuyor. Herkesin kendinde bir şeyler bulacağı kitap her yaşta eğitim, herkese eğitim fırsatı sunuyor.
Eğitimcilikten Yazarlığa Uzanan Bir Serüven
Yahya Karakurt, amatör olarak genç yaşta yazmaya başladı. İlk önce aile sitesinde kısa hikâyeler yazdı, çeşitli röportajlar yaptı. Sonra kendisine ait “Gelişen Beyin” ve “Eğitime Dair” sitelerinde zamanla makaleler yazmaya başladı. Makalelerinde olumlu dönütler alınca, daha sonra yerel yayın yapan “Beylikdüzü Haber” gazetesinde köşe yazarlığına başladı. Devamında ulusal yayın yapan “Önce Vatan” ve “Yeni Çağrı” gazetelerinde makaleleri yayınlanmaya devam etti. Mesleki deneyimlerini yazıya aktaran Karakurt, “Eğitim Her Yerde” isimli kitabı kitapevlerindeki yerini aldı.1978 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise tahsilini Sarıkamış'ta tamamladı. 1998 yılında Gazi Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. Çeşitli okullarda öğretmen olarak çalıştım ve yöneticilik yaptı. Ulusal ve yerel ölçekte birçok gazete, dergi ve haber sitelerinde eğitim, kişisel gelişim, teknoloji ve güncel konular üzerine düzenli olarak yazıları yayınlanmaktadır. Uluslararası geçerli NLP Practitioner sertifikası vardır. Yazar evli olup, iki çocuk babasıdır.
Gazete köşelerinde makaleler kaleme alarak yazarlık serüvenine başlamış oldu.
- Makale yazmaya ne zaman başladınız?
Aslında ilk önce makale yazmaya başlamadım. Çocukluktan beri yazmayı hep sevdim. Eskiden askerde ya da gurbetteki kişilere mektup yazmak bir gelenekti. Ortaokuldayken mektup yazma konusunda çok deneyimli biriyle tanıştım. O yazdığı mektupları bana okurdu. Yazmaya olan ilgimden dolayı onu dinleyerek modellemeye başladım. Hatta bir amcam oğluna yazdığım mektuptan aldığım dönüt oldukça hoşuma gitti. Komutan mektubu çok beğenip tüm askerlere okumuştu. Bunu duyduktan sonra yazmaya, okumaya ve araştırmaya daha çok önem verdim.
Hatta üniversitedeyken Edebiyat dersinde yazdığım kompozisyonu öğretmen çok beğenmiş tüm sınıfa okumuştu. O dönemlerde çok kitap okuyor. Kendimi geliştirmek için deneme ve şiirler yazıyordum.
Nlp alanında uluslararası geçerli bir seminere katıldıktan sonra kitap yazmaya karar verdim. Yazdığım kitapları yarıda bıraktım. Arada hayli zaman geçtikten sonra internette aile sitemizde öykü yarışmaları düzenliyorduk. Sürekli denemeler, öyküler yazıp bunlar üzerinde yorum yapıyorduk. O dönem de en büyük şansım ailem büyüklerinden sürekli pozitif yorumlar alıyor, önerilerini dinliyordum. Bu yönlendirmeler benim yazma yeteneğimi daha da geliştirdi. Sonrasında sitelerimde köşe yazarlığına başladım. Köşe yazarlığı yaparken ayrıca roman yazmaya da başladım.
- “Eğitim Her Yerde” kitabınızdan biraz bahseder misiniz?
Bir eğitimci olarak uzun bir süredir öğrencilerimle iç içeyim. Onların dünyalarını anlamak, daha güzel bilgi aktarımı yapmak, içlerindeki gizli hazineleri ortaya çıkarmak için sürekli bir araştırma içersindeyim.
Öğrencilerin daha başarılı olması, onların fikir üretmeleri, hayal dünyalarını zenginleştirmek, yazı yazmalarını geliştirmek için sürekli değişik etkinlikler uygulardım. Bilgi çağında bilgiyi bilmek ne yazık ki yetmiyor. Önemli olan bilgiyi işlemek, hayata uygulamak ve yararlı hale getirmektir.
Bu kitapta eğitim hayatının sürekliliği, 7’den 70’e tüm insanların kendini bulacağı konular mevcuttur.
- “Eğitim Her Yerde” kitabında vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Eğitim yeni kuşakların toplum yaşamında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları edinmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine yardım etmede zaman ve yer bakımından kapsamlı, sürekli ve çok boyutludur. Eğitim denince, daha çok aklımıza okulda almış olduğumuz eğitim gelmektedir. Eğitim süreci 7’den 77’ye olduğu için, hiç bir zaman eğitim okulla sınırlandırılamaz; hayat boyu devam eden bir süreçtir.
Bu kitapta eğitim sürecinin sürekli olduğu, nerede olursanız, hangi yaştaysanız eğitimin ne kadar önemli olduğunu ve insan hayatında kaliteyi artırdığına şahit olacaksınız.
- Kendinizi yazmak için şartlandırır mısınız? ‘günde şu kadar yazmalıyım’ gibi yoksa fikirleriniz geldikçe mi yazarsınız?
Yazma sürecinde bazen şartlandırırsın kendini, bazen de kendiliğinden gelişir. Tanık olduğun bir olay, bir görsel, bir başlık, bir hikâye insana ilham kaynağı olabilir. Algı yeteneği daha da gelişir. Daha farklı görmeye çalışır, yorumlar ve yorumladıklarını yazıya aktarırsın.
Kitap yazan bir insan, yaşadıklarından, gördüklerinden, duyduklarından en iyileri damıtır. Kitap yazıyorsa birçok aşamadan geçirir. Her şeyi bilme, görme ve duyma şansımızın olmadığına göre, bazen yaşadıklarımız, bazen de hayal dünyamız bizlere yol gösterir. İyi bir kurgulama yaparak en iyisini kaleme almaya çalışırız. Daha çok okuyucunun hayal gücünü geliştirmeyi hedefliyoruz.
- Kitap yazmak için ideal bir zaman sınırlaması var mıdır?
Bir kitabın ortaya çıkması için herhangi bir süre sınırı koymam. Bazen dört ayda ortaya çıkabilir, bazen de beş yıldan daha fazla sürede çıkabilir. Kitaptan kitaba değişir. Bazı kitaplar araştırma ister, bazı konularda detaylı inceleme yapman gerekir, tıkandığın noktalar olursa aradaki detayları çözmen gerekir. Bu gibi sebeplerden dolayı kitaba göre süreç değişir.
- Kitap seçerken bir tarzınız var mı? Yoksa her türden kitabı okur musunuz?
Kitap seçerken genelde ilgi alanıma giren kitapları okumaya çalışırım. Okurken zevk aldığım, eğlendiğim, merak ettiğim kitapları okumayı severim.
Sınırsız bir kitap dünyası var. Tüm kitapları okuma şansımız yok. Zamanımız sınırlı o yüzden seçici davranmak durumundayız. Her bilgiyi illa ki okumamız illa ki bilmemiz gerekmiyor. Deneme, roman, inceleme, şiir, tarih, bilim kurgu vb. kitap türlerini seçerek yelpazeyi geniş tutmak insanın ufkunu açar beynini geliştirir. Okumak, hayatı tanımak açısından oldukça önemlidir.
- Bir kitabın başarılı olabilmesi için sizce olmazsa olmaz koşul nedir?
Kitabın başarılı olup olmadığına bir yazar karar veremez. Bunu okuyucular zamanla karar verecektir. Yazarda okuyuculardan aldığı dönütlere göre kendince bir değerlendirme yapar.
Bana göre bir kitabın başarılı olabilmesi; bir insanın yüreğine dokunabiliyorsa, onu harekete geçiriyorsa, duygularına değebiliyorsa, benim için başarılıdır. Kitabın başarılı olduğuna dair olumlu dönütler alınması insanı etkiler.
- Yeni yazarlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Sürekli okumak sürekli yazmak gerektiğini düşünüyorum. Okuyarak pişmek lazım, bilgileri harmanlamak onları kurgulayıp, kitaba dökmek gerekir. Çok okumanın yanında gözlem yapmak, insanlarla iletişim halinde olmak, araştırma yapmak bunların hepsi birleşince yazma aşamasında insana farklı kapılar açabilir. Neticede gezdiğini, gördüğünü, okuduğu birleştirerek kendi tarzını yaratarak eserler üretebilirsiniz.
- Yakın gelecekteki projelerinizden bahseder misiniz?
İlk kitabımdan sonra devamı niteliğinde iki kitap projem daha var. Bunların yanında romanda yazıyorum. Romanımda dikkat ettiğim en önemli konularından birisi de sürükleyici olması ve insanları değişik dünyalara çekmesidir. Seri halinde bir roman olacak. Daha sonraki süreçte onları kitaba dönüştürmeyi düşünüyorum. Yazmaya devam ediyorum.
Teşekkürler. Okurlarımız size nasıl ulaşabilir?
Ben teşekkür ediyorum. İnternet sitem www.gelisenbeyin.net te düzenli olarak yazılarımı yayınlamaktayım. Tüm okurlarıma başarı dolu bir ömür temennisiyle… Değişimi beklemeyip, harekete geçecekleri gelişim dolu günler diliyorum. Reklamlar
"Eğitim Her Yerde" kitabını almak için tıklayınız... / Eğitim Her Yerde Kitap ÖnerisiHer hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Design, By Karakurt