Özgün Ürünümü Tasarlıyorum Nedir?

Bu ünitede öğrencilerin  kendi belirleyeceği bir konuda özgün bir ürün veya eser tasarlamaları ve bu eseri sergilemeleri amaçlanmaktadır. Öğrenciler yaşamlarında merak ve hayal ettiklerini, değiştirmeyi, geliştirmeyi, kolaylaştırmayı düşündüklerini ifade ederler. Bunların çözümüne yönelik fikirleri ortaya çıkaran bireysel çalışma yaparlar. Öğrencilerin ortaya çıkardıkları ürünleri fikirleriyle ifade etmelerine imkânları sağlanır.

Kısaca Süreç;
Öğrenciler fikirlerin ortaya çıkmasına neden olan sorunların farkına vararak olası çözüm yollarını araştırır, sınar
(“daha başka”, “Bundan başka neler olabilir”, “Böyle olsaydı ne olurdu?”, …vb. sorulara cevap ararlar.) ve belli bir çözüme ulaşırlar. Çözüme yönelik düşüncelerini çizerek anlatırlar. Ortaya çıkardıkları fikirleri ifade ederken başkaları tarafından doğru anlaşılır özellikte çizim yaparlar. Çözümlerini yazarak ve uygulayarak ürüne dönüştürürler.
Öğrenciler sorunu çözüme ulaştırmada yaşadıkları süreci (karşılaştıkları güçlükleri, başvuru kaynaklarını, bulguları, önerileri, araştırma sonuçlarını, süreç içinde hissettiği duygularını vb.) düşüncelerini sunumda anlatır. Bireysel ilerlemeleri ve çalışmaları desteklenir. Sonuçlandırılan çalışmalar sınıfla paylaşılır, gerekli değerlendirilmeler yapılır.

 

Öğretme - Öğrenme Süreci

Öğrencilere yaşamlarında neleri merak ettikleri, neleri hayal ettikleri, neleri değiştirmeyi, geliştirmeyi, kolaylaştırmayı düşündükleri sorulur. Öğrencilerden cevaplarını bireysel olarak listelemeleri istenir. Her öğrenci listeledikleri ifade edilmiş düşüncelerden birini seçer. Öğrencilere seçtikleri düşüncenin çözüme ulaştırılması beklenilen bir sorun olduğu hissettirilir. Öğrenciler seçtikleri soruna olası çözüm önerileri getirmeye çalışırlar. Çözüm önerilerini başkalarının doğru anlaması için gerekli özellikte çizerek ve yazarak ifade etmeye çalışırlar. Birden fazla çözüm önerisi bulmak isteyen öğrencilere fırsat verilir. Süreç içinde yapılan çalışmalarda öğrencilerin düşünceleri sınırlandırılmaz ve her türlü düşüncenin önemli olduğu hissettirilir. Öğrenciler “Özgün Ürünümü Tasarlıyorum” etkinliğinde yaptıkları çalışmalarını sınıfa getirirler.  Öğrenciler kaydettikleri gelişmeleri sınıfla paylaşırlar. Öz değerlendirme formlarını doldurarak yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere öğretmenlerine teslim ederler. Öğrencilerin çalışmalarını sergilemeleri için imkân (bunu ben yaptım, teknoloji köşeleri/panolar) sağlanır.
Etkinlikte Dikkat Edilecek Hususlar
Bu amaçla öğrenciler cesaretlendirilmelidir. Bazı öğrenciler düşüncelerinin eleştirilmesinden rahatsız olabilirler. Bu durumda diğer öğrencilerin arkadaşlarını yapıcı olarak eleştirmelerine izin verilir.
Öğrencilerin öz güvenlerini arttırmak amacıyla 
tasarım ve buluş hikâyelerini sınıfla paylaşılır. Öğrencilerin çözüm önerilerine yönelik çalışmalarını sunmaları için gerekli ortam hazırlanır.
Öğrencilerin çalışmaları başlangıçta taslak hâlde olacaktır. Öğrenciler ortaya koydukları çözümü detaylandıracak, açıklayacak ve anlaşılır hâle getirebilecek sorularla yönlendirilir. Öğrencilerin çalışmalarında düşünemedikleri hususlar, sorular yöneltilerek fark ettirilir.
Öğrencilerden arkadaşlarının çalışmalarına yönelik yaptıkları yapıcı eleştirileri ve önerileri dikkate alması istenir.
Öğrencilere yaptıkları çalışmaların yazılı anlatım olmaksızın başkalarına nasıl doğru bir şekilde anlatabilecekleri konusunda destek olunur.
Öğrencilere ihtiyaç duydukları teknik gösterim kuralları öğretilebilir.
Resimlerin üç boyutlu görünüm durumlarının çizimine yönelik teknikler açıklanır. Yazılarak anlatılan özelliklerin çizimle nasıl anlatılabileceği tartışılır. Teknik bilgilere girmeden öğrencilere bu konuda genel bilgiler verilir (görünüş çıkarma, kesit alma, ölçülendirme, perspektif çizme vb.)

Projeler Ürün Geliştirme Aşamaları / Bilimsel Proje Hazırlama / Bilimsel Proje Hazırlama Örneği / Proje Örnekleri / Proje Üretme Önerileri