Tübitak Projeleri, Tübitak Bilim Fuarı Proje Listesi

Bilimsel araştırma hiç bitmeyen bir süreçtir. Üretilen bilgi hep yeni soru ve sorunları da beraberinde getirir. Dolayısıyla bilimsel topluluk hiç bitmeyen bir süreçte araştırmalarına devam ederek insanlığı bilgi dağarcığını genişletir.
Proje Adı: Ortaokul öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin araştırılması
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Finansal Okuryazarlık
PROJE AMACI: Günümüzde bütçe kullanımı ve planlanması, milli servetimizin doğru değerlendirilmesi ailemiz için ve milli ekonomimiz için çok büyük önem arz etmektedir bu doğrultuda proje amacımız ortaokula giden öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerinin araştırılması, farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılmasını sağlamaktır.

PROJE YÖNTEMİ: Proje amacımıza ulaşmak için öncelikle danışman öğretmenimizle birlikte finansal okuryazarlık bilgilerini ölçtüğünü varsaydığımız 10 sorudan oluşan bir anket hazırlayacağız.Anketimizi hazırlarken finansal okuryazarlık becerilerinin ne olduğu ve günlük hayatta bunları kullanıp kullanmadıklarına bakacağız ve bu anketi ortaokula giden rastgele seçilmiş öğrencilere gönüllülük esasına göre uygulayacağız.Sonrasında da maddelere göre yüzdesel olarak hesaplayıp çıkan sonuçları grafiklerle sunacağız.

BEKLENEN SONUÇ: Finansal okuryazarlıkla ilgili bilgi, beceri düzeyimizin ve uygulama düzeyimizin ne durumda olduğunu görüp farkındalık yaratabiliriz.Bir öğrencinin harçlığını idareli kullanması,gereksiz alışveriş yapmaması,tasarruf yapmayı öğrenmesi,birikim yapması ileride ekonomisini bilen ve iyi kullanan bireyler yetişmesine yardımcı olacaktır bu doğrultuda eksikliklerimizi gidermek için öğretmenlerimiz aracılığıyla doğru bilgilendirme yapabiliriz.Finansal okuryazarlık ve erişim derneği (FODER)den yararlanabiliriz.Ailelerin bilinçlenmesi için seminerler düzenlenmesini sağlayabiliriz.

Proje Adı: Sosyal medya değerlerimizi nasıl etkiler?  
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Değerler Eğitimi
PROJE AMACI: Proje amacımız ortaokula giden öğrencilerin sosyal medya kullanımlarının ve sosyal medyada karşılaştıkları içeriklerin ve yaptıkları paylaşımların öğrencilerin değerleri üzerinde nasıl etkileri olduğunu araştırmaktır.

PROJE YÖNTEMİ: Projede öncelikle bilgi toplamak için danışman öğretmenimizle birlikte sosyal medya kullanımının değerlerimize olan etkilerini ölçtüğünü varsayan bir anket hazırlayacağız. Anketimizi hazırlarken soruların vatanseverlik,sevgi,saygı,dürüstlük,misafirperverlik,sorumluluk,empati gibi değerleri içermesine önem göstereceğiz.Daha sonra ortaokula giden rastgele seçilmiş öğrencilere bu anketi uygulayacağız ve çıkan sonuçları maddelere göre yüzdesel olarak hesaplayacağız.Sonrasında grafiklerle hangi değere yönelik nasıl bir sonuç çıktığını sunacağız.

BEKLENEN SONUÇ: Hemen hemen hepimizin sıklıkla kullandığı sosyal medyada karşılaştığımız içerikler,maruz kaldığımız görseller,yapılan paylaşımlar,takip edilen konular bizler üzerinde belli etkilere yol açmaktadır bu etkiler bazen olumlu bazen de olumsuz olmaktadır bu anlamda sosyal medyanın bizim toplumsal,ailevi,milli,ahlaki değerlerimize nasıl etki ettiğini görüp olumlu ve olumsuz olanları değerlendirmeyi,konuyla ilgili farkındalık oluşturmayı,yaptığımız paylaşımları ve takip ettiğimiz içerikleri etkilerine göre yeniden gözden geçirmeyi,öğrencilerin bakış açılarının değişmesini sağlamayı ve ailelerin bilinçlenmesine katkıda bulunmayı bekliyoruz.

Proje Adı: Okulumuz Öğrencileri Arasında Hangi Değerlerin Yaygın Olarak Uygulandığının Araştırılması  
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Değerler Eğitimi
PROJE AMACI: Toplumun birer ferdi olarak dinimizden ve kültürümüzden öğrendiğimiz değerlerimizi yaşayarak, gelecek nesillere aktararak , onların bu değerlerle bezenmesini sağlamak gibi bir görevimiz vardır. Projemizde amacımız, okulumuzdaki öğrenciler arasında yaygın olarak uygulanan değerleri tespit ederek bunların uygulanmasını pekiştirmek; pek uygulanmayan değerlerimizi de belirleyerek dönüt sağlamak, böylece değerler eğitimi hakkında farkındalık oluşturmaktır.

PROJE YÖNTEMİ: Okulumuzdaki öğrenciler arasında değerler eğitimi ile ilgili bir farkındalık oluşturmak amacıyla yaptığımız bu çalışma için öncelikle öğrencilerin hangi değerleri daha çok uyguladıklarını tespit edebilmek için 25 sorudan oluşan ve farklı değerleri ölçen bir anket hazırlayacağız.Hazırlamış olduğumuz bu anketi rastgele seçilen 100 öğrenciye uygulayacağız.Bu uygulamadan sonra okulumuzda en yaygın uygulanan 3 tane değer ile en az uygulanan 3 değeri tespit etmeye çalışacağız.Tespit ettiğimiz bu sonuçları da grafiğe çevirerek bu şekilde araştırmamızı tamamlayacağız.

BEKLENEN SONUÇ: Yapılan çalışma ile okulumuzdaki öğrencilerin en yaygın uyguladığı değerler ile en az uyguladığı değerler tespit edilir.Bu tespit sonucunda öğrencilerin çıkan sonuçlara göre hem kendi öz değerlendirmelerini yapmalarına hem de toplumsal yaşamın bir parçası olan aynı zamanda toplumun da bir aynası olan okulun değerler eğitiminin uygulanmasındaki artılarının ve eksilerinin açığa kavuşmasına katkıda bulunulmuş olur.Bu şekilde okulumuzdaki öğretmen ve idarecilerimizin de bu konuda çalışmalar yapmasına vesile olunur.

 

Proje Adı: Bilim İnsanlarımızı Tanıyor muyuz?  
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Bilim Tarihi ve Felsefesi
PROJE AMACI: Projenin amacı; Türk-İslam medeniyetinin yetiştirmiş olduğu bilim insanlarının ne kadar tanındığını ortaya koymak ve proje sonucunda kendi medeniyetimizde yetişmiş bilim insanlarımızı tanıtmaktır.

PROJE YÖNTEMİ: Türk-İslam medeniyetinin yetiştirmiş olduğu bilim insanları hakkında 10 soruluk bir anket hazırlanacak ve okulumuzda öğrenim görmekte olan 5., 6., 7., 8. sınıf öğrencilerden 25'er kişiye olmak üzere toplam 100 öğrenciye bu anket uygulanacaktır. Anketten elde edilen veriler analiz edilerek grafiklerle gösterilecek ve sonuçları gösteren bir sunum hazırlanacaktır. Bu sunuma ayrıca ankette adı geçen bilim insanlarını ve bilime katkılarını anlatan bilgiler ve görseller de eklenecektir.

BEKLENEN SONUÇ: Projemizde hazırlayıp uygulayacağımız anketten elde edilen verilerin analiz edilmesi sonucunda Türk-İslam medeniyetinin yetiştirmiş olduğu bilim insanlarının yeterince tanınıp tanınmadığı ortaya konmuş olacaktır. Bilimin çeşitli alanlarına katkı yapmış önemli bilim insanlarımız ve çalışma alanlarının ne kadar bilindiği görülebilecektir. Ayrıca projede adı geçen bilim insanları hakkında bilgi verilmesi ile kendi bilim insanlarımızın tanıtılmasına da katkı sağlanmış olacaktır.


Proje Adı:
Depremin Farkında Mıyız?  
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Doğal Afetler ve Afet Yönetimi
PROJE AMACI: Okulumuzda öğrenim görmekte olan öğrencilerin deprem ile ilgili deneyimleri olup olmadığını, ne kadar bilgi sahibi
olduklarını ve farkındalık düzeylerini ortaya çıkarmaktır.

PROJE YÖNTEMİ: Öncelikle depremle ilgili yaşanmışlıklarımız olup olmadığını, deprem hakkında neler bildiğimizi ve bu konuda eğitim alıp almadığımızı ölçen 8 soruluk bir anket hazırladık. Anketimizi, okulumuzda öğrenim görmekte olan öğrencilerden gönüllülük esasına dayalı olarak seçilecek 50 öğrenciye uygulayacağız. Ankete verilen cevapları analiz edecek, analizlerimizi tablo ve grafiklerle gösterecek, yüzde-frekans hesaplayacak ve değerlendirmeler yapacağız.

BEKLENEN SONUÇ: Okulumuzda öğrenim görmekte olan öğrencilerin deprem ile ilgili deneyimleri olup olmadığı, ne kadar bilgi sahibi oldukları ve farkındalık düzeyleri ortaya konmuş olacaktır. Depremle ilgili eğitim alma, tatbikat yapma ve bilgi düzeyini yeterli bulup bulmama durumuna göre eğitim ve tatbikat yapılması önerilebilecektir. Deprem farkındalığı ile ilgili eksikler varsa tespit edilecek ve bu eksiklerin giderilmesine yönelik öneriler sunulacaktır.

Proje Adı:
Müzik Tercihi ve Kişilik Tipi İlişkisinin Araştırılması    
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Görsel ve İşitsel Sanatlar
PROJE AMACI: Projenin amacı, kişilerin dinlemeyi tercih ettikleri müzik türü ile kişilik tipleri arasında bir ilişki olup olmadığının tespit edilmesidir. Projenin problem cümlesi, "Kişilerin müzik türü tercihi ile kişilik özellikleri arasında bir ilişki var mıdır?" sorusudur.

PROJE YÖNTEMİ: Projede, Beş Faktör Kişilik Testi ve Müzik Türü Tercihi Anketi olmak üzere iki ölçek kullanılacaktır. ?Beş Faktör Kişilik Testi?, Mehmet Barış Horzum, Tuncay Ayas, Mehmet Ali Padır tarafından Türkçeye uyarlanmıştır.Katılımcıların dinlemeyi tercih ettikleri müzik türlerini belirlemek için ise ?Müzik Türü Tercihi Anketi? kullanılacaktır. Bu anket, literatürdeki müzik türleri taranarak tarafımızca hazırlanmıştır. Anketler, gönüllük esasına dayalı olarak rastlantısal 50 kişiye uygulanacaktır. İki anketten elde edilen veriler birlikte analiz edilecektir.

BEKLENEN SONUÇ: Bu projede kişilik tipi ile tercih edilen müzik türü arasında ilişki olup olmadığı ortaya konmaya çalışılacaktır. Kişilik tipi ve tercih edilen müzik türleri için ayrı ayrı ve aralarındaki ilişkiyi gösteren şekilde yüzde ve frekans hesaplamaları yapılacaktır. Projede, çalışmamıza katılanların en çok tercih ettikleri müzik türü tespit edilmiş olacaktır. Ayrıca en çok tercih edilen müzik türünün kişilik tipine göre değişiminin nasıl olduğunu ortaya çıkarılmış olacaktır.

Proje Adı:
Ahlaki Olgunluk Analizi     
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Değerler Eğitimi
PROJE AMACI: Okulumuzda öğrenim görmekte olan öğrencilerin ahlaki olgunluklarını tespit etmek ve ahlaki olgunluklarının sınıf
düzeyine ve cinsiyete göre değişimini analiz etmektir.

PROJE YÖNTEMİ: 13 maddeden oluşan ?Ahlaki Olgunluk Anketi? okulumuzda öğrenim görmekte olan 80 öğrenciye uygulanacaktır. Öğrenciler seçilirken; 5., 6., 7., 8. sınıflardan her bir sınıf seviyesinden 10 kız, 10 erkek olmak üzere 20'şer öğrenci gönüllülük esasına dayalı olarak seçilecektir. Ankete verilen cevaplar analiz edilecek, sınıf düzeyine ve cinsiyete göre nasıl değiştiği ortaya konmaya çalışılacaktır.

BEKLENEN SONUÇ: Okulumuzda öğrenim görmekte olan öğrencilerin ahlaki olgunlukları tespit edilmiş olacaktır. Öğrencilerin ahlaki olgunluk düzeylerinin sınıf düzeyine ve cinsiyete göre değişimi ortaya konmuş olacaktır. Böylece hem çalışmaya katılan öğrencilerden yola çıkarak ahlaki olgunluk ile ilgili genel durum tespit edilmesi hem de sınıf düzeyine ve cinsiyete göre önemli farklılaşmalar olup olmadığını değerlendirme imkânı olacaktır.

Proje Adı:
Toprakla mı Patatesle mi Gül Fideleyelim?     
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri
PROJE AMACI: Bitki fideleme hakkında araştırma yapmak, bu bilgilerden faydalanarak farklı fideleme teknikleri denemek ve daha verimli fideleme teknikleri geliştirerek ve öneride bulunmaktır.

PROJE YÖNTEMİ: Bitki fideleme hakkında çeşitli kaynaklardan ve internetten araştırma yapılacak ve farklı fideleme teknikleri ile ilgili bilgi toplanacaktır. Bu bilgiler ışığında bir klasik fideleme, bir de patates ile fideleme teknikleri uygulanacaktır. İki gül dalı alınacak, biri normal şekilde saksıda doğrudan toprağa fidelenecek, diğeri patates üzerinde açılan küçük bir deliğe yerleştirildikten sonra fidelenecektir. Bu fideler aynı koşullarda tutulacak ve hangisinin gelişiminin hızlı ve daha verimli gerçekleştiği gözlemlenecektir. Gözlemlerimiz sayısal ölçümler ve fotoğraflarla kaydedilecektir.

BEKLENEN SONUÇ: Bitki fideleme hakkında bilgi sahibi olmuş olacağız. Farklı fideleme tekniklerini öğrenecek ve deneyeceğiz. Klasik fideleme ve patates ile fideleme teknikleri, gül fidelemeye uygulanacak ve hangisinin daha hızlı, daha verimli olduğu ortaya konmaya çalışılacaktır. Patates kullanılarak fidelenen gülün daha hızlı büyüdüğü gözlemlenmiş olursa, bitkiler için farklı fideleme teknikleri önerilmiş ve yaygınlaştırılmış olacaktır.

Proje Adı:
Okulumuz öğrencilerinin kahvaltı alışkanlıkları nasıldır?     
Proje Türü: Araştırma
Proje Alanı: Sağlıklı Yaşam ve Beslenme
PROJE AMACI: Kahvaltı en önemli öğündür ve aksatılmaması gerekir. Öğrencilerin de kahvaltı alışkanlığını edinmesi ve güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayarak gün içinde fiziksel ve zihinsel olarak daha aktif olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin kahvaltı alışkanlıklarını öğrenmek ve çıkan sonuca göre tedbirler almak amacımızdır.

PROJE YÖNTEMİ: Kahvaltı bizi güne hazırlayan bir öğündür. Fiziksel ve zihinsel enerjimizin de en büyük sebebi kahvaltıdır.Sağlıklı beslenme adına hazırladığımız bu projenin amacına ulaşmak için bir anket hazırlayacağız. Anket sorularımızla öğrencilerin öncelikle kahvaltı yapıp yapmadığını, yapıyorsa da nasıl bir kahvaltı alışkanlığı olduğunu öğrenmeye çalışacağız. Anketimizi okulumuz öğrencilerinden 150 kişiye uygulayacağız. Çıkan sonucu da grafikler aracılığıyla sergileyeceğiz.

BEKLENEN SONUÇ: Öğrenci ailelerinin ve öğretmenlerimizin bu konudaki ikazları ve yönlendirmelerinden dolayı anketimizden çıkacak sonuçların olumlu yönde olacağını umuyoruz. Öğrencilerin daha çok kahvaltı yaptığını gözlemliyoruz ve anketimizin de bu yönde sonuçlar vereceğini düşünüyoruz. Kahvaltı yapmayan kesim için de kahvaltının önemini anlatan sunular hazırlayarak öğretmenlerimizden sınıflarda gösterilmesini isteyebilir ve okulumuzda bu konuda bir pano hazırlayabiliriz.
25 adet proje örneğinin word halini indirmek için tıklayınız... Paylaşımı için Fatma Akar Ersöz öğretmenimize yürekten teşekkürler.
Tübitak 4006 Bilim Fuarı projeleri için tıklayınız...  Araştırma projeleri galerisi için tıklayınız...

Tübitak 4006 Bilim Fuarı / Tübitak Sıkça Sorulan Sorular / Tübitak Fuar Süreci / Bilim Fuarında Yapılacaklar / Tübitak Bilim Fuarı Projeleri


Nesnelerin İnterneti / Yapay Zeka / Sensör Teknolojileri / Biyotaklit / Yenilebilir Enerji / Biyoçeşitlilik / Enerjinin Dönüşümü / Steam / Akıllı Ürünler