Yavaş Okuma Nedenleri? İnsanlar Neden Yavaş Kitap Okur?

Kelime kelime okuma:
Burada gözümüz kelimelere teker teker odaklanmaktadır. Bu da kaçınılmaz olarak o kelimeleri seslendirmek demektir.
Okuma esansında okumayı yavaşlatan, anlamayı azaltan ve gözü yoran bir okuma frenidir.

Kelimeleri Sesli Okuma:
Kelimeleri sesli okuma dudak ve ses tellerinin titreterek okuma, hızlı okumayı engelleyen önemli frenlerden birisidir
Geriye dönüşler yapma Önemli bir yeri kaçıracağını düşünme sonucu geri dönüşler yapmak ve bu şekilde yaptığında çok bilgi edinebileceğini düşünmek


Konuşma hızı ile içten seslendirme:
Hızlı okursam anlayamam inancı: Bu inancın oluşmasından daha doğal ne olabilir ki. Sürekli etrafımızda ki insanlar tarafından yavaş ve dikkatli oku telkiniyle o kadar sık karşılaşmıştık ki sonunda bunun büyünün etkisi altına girdik ve buna inandık.

 


Okumaya ilişkin olumsuz tutumlar:
Ailesi ve çevresindeki kişiler arasından okuyarak mutlu olan bir insan modelleyemeyen kişilerin yaşadığı bir semptomdur. Bu tür insanların okumanın eğlenceli bir şey olacağına ilişkin hiçbir fikirleri yoktur. Okumayı gereksiz ve baş belası bir şey olarak tasavvur ederler.
Yavaş ritimle okuma:
Çocukluğumda okula gitmek üzere kullandığımız otobüse binmek için yaklaşık olarak bir kilometre çamur deryasını geçmek zorundaydık. Orada yürümek o kadar zordu ki yere attığınız adımı geri çekmek için insanüstü bir gayret göstermek zorundaydınız. Çamurun üstünde ne kadar uzun süre beklerseniz o kadar derinlere batıyordunuz. Böyle bir yolda en iyi yürüme şeklinin ayağını çamura bastığın anda tekrar kaldırmak olduğunu öğrenmemiz uzun sürmedi. Ne kadar hızla yürüsek o kadar kolay adım attığımızı keşfetmiştik. Bu insanlık için küçük bir adım fakat bizim için büyük ve kolay bir adımdı.

Dil bilgisi ve Kelime Dağarcığı Eksikliği: ilk defa karşılaşılan kelimler beynimizde anlamlandırılmak için sesli karşılığının da olması gerekir. Bu yüzden ilk defa gördüğümüz kelimeleri seslendirmek neredeyse kaçınılmazdır.
Okurken kendini germe: Okumayı ilk öğrendiğimiz yıllardan kalma bir istem dışı davranıştır. Şöyle ki sınıfın önünde okuma yapmak ve tüm sınıfın dikkatle sizin sesinizi duymaya çalışması ve yapacağınız bir hatayı bulup öğretmene söylemek için fırsat kolladığı bir ortamda gergin okuma deneyimleri yaşamanız farkında olmadan geliştirdiğiniz bir düzenektir. Artık zihniniz siz farkında olmasanız da okumaya başladığımızda otomatikman gerilecek ve okumaya ket vurulacaktır.
Bilgi ve Kültür Düzeyi Eksikliği: okuma engelini oluşturan öğelerden biride kelime dağarcığının eksikliğidir. Bunu bir ahtapota benzetebiliriz. Burada okumayı merkeze alırsak. Yani ahtapotun gövdesi, diğer kısımlarda ayaklarını misal teşkil eder. Okumanın hızlı olması için her bir ayağın sağlam bir temele oturmuş olması gerekir. Kişinin öğrenim durumu, geçmiş yaşantısı, kitap okuma oranı, toplumun genel durumu vb. gibi birçok faktör oluşturabiliriz. Bütün bunların birleşimiyle mükemmel kompleks bir okuma örüntüsü ortaya çıkar.
Okuduğumuz Yazıya yeterince Dikkatimizi Verememek: Dikkat eksikliği tüm çalışmalarda önemlidir. Yeterince konsantre olmayan, aklında başka fikirleri olan insanlar dikkatli olamazlar. Buda onların daha yavaş okumalarına neden olur. Bu yazımı okuyan tüm dostlara ithaf ediyorum. Sevgilerimle...
Yahya KARAKURT- Eğitimci - Yazar / Bir Öğrenci Neden Kitap Okumalıdır? / Okuma Nedir? / Kitap Okumanın Faydaları / Rehberlik / Okul Dergisi