Çılgın Bir Mucit Olsaydınız Ne İcat Etmek İsterdiniz?

Günümüzde son zamanlarda ağızlarda sakız olan bir kelime var ki düşüncesi bile insanı güldürmeye yetiyor… İcatlar, buluşlar ve mucitlerden bahsederken ister istemez bu kelimeyi duyuyorsun… Yürüyen uçak, insan için yeni bir kavram ve hayata çılgınca bir bakış açısıdır…
İnsanlara ilham veren ve onları yönlendiren binlerce icat varken neden yürüyen uçak? O da tam bir muamma…
Dünyada ve ülkemizde yeniliklerin yayılma hızı da baş döndürücü seviyededir. Öyle ki yeni bir icat yerleşmeden daha yenisi çıkabilmektedir. Üstelik ucuz ve daha yeni olabilmektedir. İlk üretildiğinde yanına yaklaşılmayan teknolojilerin aksine hızla ucuzladı ve halk tabanına kadar indi. Rahatlıkla herkes kullanabilmektedir.
“Bir kelebeğin kanat çırpmaları bile belli bir süre sonra atmosferin durumunu tümden değiştirebilir” Edward Lorenz
Bilimsel araştırma ve geliştirme alanında insanoğlu kendini yenilerek hem yeni fikirler buldu hem de insanın yaşam standartlarını yukarı çekebildi. İlk icatlar kar topunun kendi etrafında
ilk yuvarlanışı olarak tanımlanabilir. Daha sonra o kar topu çok kısa bir süre içerisinde büyüyerek bir çığa dönüştü. Hayatımızın hemen her alanını dahil oldu.
İnternet insanlığın yaptığı en büyük devrimlerden biridir. Sessiz sedasız hayatımızda vazgeçilmez yerini aldı. Günümüzde kimimiz en etkin şekilde kullanmaya başlarken, kimimiz de uzak durmaya çalışmaktayız.. Daha ne kadar uza durabileceksek… Özellikle sosyal medya insanları daha da etkiledi…

 

Her geçen gün ortaya çıkan yenilikler daha gerçekleşmeden, düşüncedeyken yanında getirdiği sorunları tartışır olduk. Günümüzde özelikle bilgisayar başından kalkmayan çocuklar, asosyalleşme sorunları gündemimizin başında yer almaya başladı bile.
Fikir üretme ve yeniliklere uygun bir toplum olmak için her zaman icat çıkarmaya, farklı bakmaya, yeni fikirler üretmek zorundayız… Üretelim ki daha üst yerlerde olabilelim…
Üretebilmek, farklı bir kültür ve anlayış gerektirir. Bu farklı kültür ve anlayış, geniş bir vizyona sahip, değişime ve gelişmeye açık bireylerle oluşturulabilir.
İcat çıkarmak, farklılaştırmaktır. Farklılaştırmak için farklı görmeyi öğrenmek gerekir.
“Farklı görmek” dünyaya, yapılana ve yapılacak işe bakışı sorgulamayı öğrenmektir.
“Uçan arabaların hayatımıza girmesine daha çok var mı?”, “yataktan okula ışınlanmayı bulmak bu kadar mı zor mu?" Uzayda yaşam var mı? Ufolar gerçekten var mı? Nano teknoloji hayatımızı nasıl etkileyecek?
İnovasyonlar hayatımızı daha ne kadar geliştirebilir? gibi bir çok soru sorabiliriz…
“Çılgın bir mucit olsaydınız ne icat etmek isterdiniz?” Kim bilir şimdi aklınıza ne gibi fikirler geldi...
Mr cihazı gibi daha gelişmiş tanı koyabilen ve anında tedavi edebilen robot doktor ve yine tedavi veya alım sonrası anında sigara bırakma ve kanser ilacı, clean tuşu ile istemediğin anıları silebileceğin beyin programı,ütüyü tarihe gömecek deterjan, kesin çözüm ve tek kullanımlık güzellik kremleri ,olduğu gibi kolay taşınabilen evler ,bilgiyi beyne yükleyebileceğin diskler... Bizler de Mucit Olabiliriz!

Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Karakter Eğitimi / İnovatif Düşünebilmek / Hayal Gücünün Tavanı Var Mıdır? / Akıllı Geleceğimiz