İnovatif Düşünebilmek!


Bu sorunun cevabını vermek aslıda kişinin kendi içindedir. Eğer inanarak yola çıkmışsa neden olmasın. Zor gibi gözüken bazı konular aslında bazen hemen yanı başımızdadır. Küçücük bir emek, biraz düşünce ve araştırma birleşince neleri ortaya çıkarmaz ki... İnovatif düşünme kişinin genetik yatkınlığına ek olarak değişik bakış açıları kazanarak, farklı düşünme egzersizleri, ya da bazı teknikleri kullanarak geliştirebileceği bir yetkinliktir. Genelde insanlar inovatif düşünme konusunda kendi iç dünyası ve yaşama farklı bakarak yeni buluşlar ortaya çıkarabilirler.

 

 

Yaratıcılık kısmen doğuştan gelen kimi yetiler önemli rol oynasa da yaratıcılık üzerinde ısrarla çalışılarak geliştirilen bir yetenektir. Bu yeteneği insan ne kadar geliştirmek isterse o kadar da çalışması gerekir. Bekleyerek yeni fikirlerin ortaya çıkması beklemek ne kadar beyhudece hedefi olmayan bir beklentidir. İnsanlar elbette, inovatif düşüncesini yenilikçi bir ürün, hizmet veya sürece dönüştürebilmesi için fedakârlık, çalışkanlık, kararlılık, projelendirebilme ve süreci en iyi şekilde gözlemleme, hedefe odaklanma ve amaca gitmede ısrarlı olma gibi başka yeteneklerin de devreye girmesi gerekiyor.

İnovatif düşünme bilgiyi daha yararlı hale getirip ekonomik ve sosyal anlamda farklı ve yeni ürünlere dönüştürme şeklidir. Kapsam alanı oldukça yüksektir. İnovatif düşünmeyle birlikte toplum ve bireylerde girişimci ruhu ortaya çıkar, yeniliklere açık olur, insanları geliştirmeye yönelik bir süreç oluşturur böylece üretici bir kültürün alt yapısını oluşturur.

 

İnovasyon denince genelde üretici insanlar aklımıza gelir. Üreten insanlar sonuca ulaşana kadar birçok engelle karşılaştılar. Onların ortak özelliği yılmadan çalışmaları ve bir programa göre çalışmalarıdır. Başarısızlıktan ders çıkaran bilim insanları büyük buluşlara imza attılar. Bazı bilim insanlarınız hayat hikâyelerinde başarıyla başarısızlık arasında büyük çaba sarf etmişler.
Başarısızlık Mı? Hadi Canım Sen De!
Müzik öğretmeni Beethoven’a; “Besteci olması imkânsız!” demişti. Oysa o, insanlık tarihinin en büyük bestecilerinden birisi oldu.
Öğretmenleri
Edison’u, hiçbir şey öğrenemeyecek kadar aptal bulurlardı. Edison’un kim olduğunu söylememize gerek var mı?
Walt Disney, bir gazetenin yazı işleri müdürü tarafından; “İşe yarar fikirleri olmadığı” gerekçesi ile kovulmuştu. Walt Disney, film ve eğlence endüstrisinde devrimler yapmıştır.
Churchill, ortaokulda sınıfta kalmıştı. Daha sonra İngiltere’nin en sevilen başkanlarından biri oldu. Barış Manço müzik dersinden ikmale kalmıştı. Günümüzde ölümünün ardından bile tüm çocukların Barış abisi ve şarkıları hala dillerde ve yüreklerde.
Micheal Jordan, okul basketbol takımından atıldığı için basketbolu bırakmıştı. Daha sonra dünyanın en iyi basketbolcularından birisi oldu.

Einstein, dört yaşına kadar konuşamamıştı. Matematik dersinden çok başarısız olduğu için ilkokuldan atılmıştı. Oysa biz onu şimdi, yüzyılımızın en büyük bilgini olarak biliyoruz.
Charles Dickens, yüzlerce kapıdan “Sen yazar olamazsın.” denilerek geri çevrilmişti. Daha sonra kitapları birçok dilde yayınlanmış ve milyonlarca satmıştır.
Müzik yapımcıları Elvis Presley’e şöyle demişlerdi; “Hiçbir işe yaramazsın, en iyisi kamyon sürücülüğüne geri dönmen.” Elvis Presley yaptığı müziklerle milyonları coşturmuştur.
Zamanında yukarıdaki örneklere benzer birçok olumsuzluklara rağmen inanıp başaran kişi sayıları da az değildir. O yüzden başarısızlıkları her zaman bir basamak için kullanmak şart! Başarısızlıktan başarı doğabilir. Yeter ki inanalım, yeter ki isteyelim. Yaratıcı olmak için sihirli bir değnek yok. Çözüm içinizde gizli, ortaya çıkarmasını bilmek gerekir.
Keşfedilecek daha çok şey var. Biz insanoğlu sürekli yeni inovatif fikirlerin peşinden gitmek durumundayız. Başarıya ulaşmak için tek yol çok düşünmek değil yüksek bilgi, beceri sahibi olup verimli ve inovatif düşünmek gerekir. Bütün bunlar bir araya gelince ortaya neler çıkmaz ki… Yeter ki isteyelim… Düşünmek yetmez, fikir üretmek zorundayız!

Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / İnovasyon ve İnovatif Düşünce

 

İnovasyon Nedir?

İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek  Devamı için tıklayınız...

İnovasyon Nasıl Yapılır?

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları Devamı için tıklayınız...

İnovasyon Örnekleri

İnovasyon Ürünleri, Ürün İnovasyonu, Ürün İnovasyonu Örnekleri  Devamı için tıklayınız...