Geometrik Şekiller ve Tasarım ( Değişkenliği Olan geometrik Şekiller, Değişkenliği Olmayan Geometrik Şekiller)Teknoloji ve Tasarım dersinde düzen kuşağında değişkenliği olmayan geometrik şekiller kullanılır. Kullanılmasındaki amaç daha düzenli tasarımlar ortaya çıkarmaktır. Değişkenliği olmayan geometrik şekiller kare daire eşkenar üçgen ve çizgiden yola çıkılarak elde edilen silindirdir.
Değişkenliği olmayan biçimler uyum içinde tekrarlanabilir, çoğalma olanakları vardır. Benzer biçimler tekrarıyla benzer kümeler oluşturulur. Aynı renk ve biçimdeki grupların oluşturduğu beraberlik ve uyum bir bütün oluşturur.Değişken olmayan şekiller ve üç boyutlu şekilleri (derinlik, yükseklik, genişlik):
Daire, Kare (küp, profil) Eşit kenarlı beşgen, altıgen, yedigen, sekizgen... (Yüksekliği, eşit kenar uzunluklarına eşit olan prizmalar ve profiller)
Eşkenar üçgen (Profiller, kapalı profiller,) Çizgi (Silindir, kapalı silindir)Eşkenar Üçgen Prizmanın Açılımı Küpün Açılımı Kare Piramit Silindir Açılımı
Sponsor Bağlantılar
Dikkat; tüm kenar ölçütler eşit olursa sorun çıkmaz.
Tweet Paylaş
Peki Neden Değişken Olmayan Şekil? Değişken olsa olmaz mı?
Değişken olmayan simetrik birimlerden meydana gelen şekiller daha fazla sonsuz çoğalabilir niteliklerde ve niceliklerde olabildiği için. Değişken asimetrik şekillerde bunu yakalayabilir miyiz? Yakalarız ama öğrencileri çok zorlar. Değişken birimlerle özgün çoğalabilir nitelik
ve nicelikte öğrenci bütünlük oluşturabiliyorsa bu tür şekilleri de kullanabilirler. Yani yamuktan da sonsuz çoğalabilir şekiller oluşturabiliriz.
Düzen Kuşağı etkinliklerine alternatif etkinlikler hazırlanmalı veya hazırlamalıyız. Etkinlikler bazı biçimsel yaklaşımları, özgürlükleri ve özgün ifadeleri kısıtlamamalı.
Neden sonsuz çoğalabilir soyut biçimli şekil olmasını istiyoruz?
Çünkü biz Teknoloji ve Tasarım dersinde el becerinden daha çok öğrencilerimizin yaşayarak düşüncelerinde objektif ve sınırsız düşünebilme yaklaşımlarını geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu da mevzubahis bu tür etkinlikleri kullanarak yapıyoruz. Amaç sergiye güzel iş çıkarmak değil, Teknoloji ve Tasarım Dersi Amaçları doğrultusunda öğrencilerimizi düşünce bazında hayata hazırlamak.
Biliyorsunuz işsizlik çok, fakat iş üreten yok. Peki, bunu sağlayacak eğitim anlayışı ne olmalıdır.
İşte bizim dersimiz sadece ülkemizin değil dünyanın ihtiyaçları nedeni ile hazırlanmış yapılandırıcı eğitim sisteminin temel dersidir. İnsanlar araştırmayı, öğrenmeyi, bulmayı, üretmeyi ve tanıtmayı Öğrenmesi ve bilmesi gerekir.
Teknoloji ve Tasarım dersini tüm öğretmenler, öğrenciler, veliler, idareciler ve yetkililer önemseyip, ciddi katkılar sağlandığı kadar ülkemizin özgün, üretken insanları çoğalabilir.
Her ilçeye ve bölgeye kütüphaneler gibi Bilim ve Teknik Proje Üretim Merkezleri mutlaka kurulmalıdır.
Hayal et, değişimi yakala ve uygulama geçme zamanı...Sponsor Bağlantılar
Geometrik Şekillerin Açılımı Geometrik Şekillerde Alan Hesaplama
İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt