Jean Baptiste Lamarck, Lamarck Hayatı, Lamarck Kimdir? (1744-1829)

Büyük Fransız doğa bilimcisi Lamarck, İngiliz bilim adamı Charles Darvin in doğduğu yıl Philosophie Zoologique adlı ünlü yapıtını yayımlamıştı. Evrim konusunda yaptığı çalışmalarla bilinir. "Kazanılmış karakterlerin iletimi" tezi oldukça büyük tartışma yaratmış, genetik aktarım prensiplerinin ortaya konmasıyla görüşleri geçerliliğini yitirmiştir. Lamarck kendi döneminin ilk büyük botanikçisidir.
Bitki ve hayvan örneklerinin bilgili uzmanlarının kontrolünde sınıflandırılmasını ileri süren modern müze koleksiyonculuğu kavramını ilk ortaya atanlardandı. Omurgasızların sistematiği ile ilgilenerek temel organların fonksiyonlarını ve yapısını incelemiş, çeşitli solucanlar ve yumuşakçalar arasındaki yüzeysel benzerliklerin altındaki farkları göstermiştir.

Bu yapıtında bazı evrim kurallarını açıklamıştır.Fransa'nın Picardie bölgesindeki bir köyde doğan Lamarck çocukluğundan beri asker olmayı düşünürken,babasının isteğine uyarak papaz olmak üzere din eğitimine başladı. Ama 1760 da babasının ölmesiyle orduya yazıldı ve 7 yıl savaşlarında kahramanca çarpıştı. Sağlığı nedeniyle 1768 de ordudan ayrılmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda Paris'te tıp eğitimi görürken bir yandan da botanik alanında incelemeler yaptı ve 1778 da Fransa'nın doğal bitki örtüsüne ilişkin değerli çalışmalar yayımlayınca Fransız bilimler akademisine seçildi.

 

Flore Françoise (1778) adlı eserinde Fransa'da yetişen bitkileri sınıflandırdı. Lamarckizm teorisinde çevrenin, bitkilerin değişmesindeki önemi anlatılır.

1788 Sparis botanik bahçesinde göreve seçildi. Beş yıl sonra bu kuruluş ulusal doğa tarihi müzesi adıyla yeniden örgütlendiğinde zooloji bölümünün yöneticiliğine atanan Lamarck o tarihten sonra bütün ilgisini zooloji ye yöneltti. Bu bilim dalındaki çalışmalarına 50 yasından sonra başlamasına ve gözlerinin neredeyse korluk derecesinde bozulmuş olmasında karsın böcekler ile solucanlar konusunda en yetkili kişi olarak tanındı. Ömrünün son yıllarına doğru da omurgasız hayvanlar biyolojisinin en önemli yapıtlarından birini yayımladı.

Bilim İnsanları / Bilim İnsanları Hayatı Kısaca / Bilim Kadınları / Aforizmalar / Bilim İnsanları Capsleri / Bilim İnsanı Sözleri


Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler