Robotik Teknoloji, Robotik Teknoloji ve Mühendislik

Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır. Güncel tanımı ile robotlar, elektronik ve mekanik birimlerden oluşan, algılama yeteneğine sahip olan ve programlanabilen cihazlardır.
Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

Robotik teknolojisi insanın yerinde geçebilecek ya da insanın eylemlerini taklit edebilecek makineler yapmayı hedefler. Robotların birçok farklı durumda kullanılması amaçlansa da, günümüzde daha çok tehlikeli ortamlarda (örn. bomba imhası), üretim süreçlerinde, veya insanın yaşayamadığı uzay, sualtı, yüksek sıcaklık ve radyasyonlu ortamlarda kullanılmaktadır. Robotlar her biçimde yapılabileceği halde, bazı robotlar insana benzer olarak yapılmaktadır. Bunun, robotların insanlar tarafından kabulünü kolaylaştıracağı düşünülmektedir. Birçok robot doğadan esinlenerek yapılmıştır biyo-ilhamlı robotiğin konusudur.

 

Mühendislik; bilim ve matematiksel prensipleri, tecrübe, karar ve ortak fikirleri kullanarak insana faydalı ürünler ortaya koyma işidir. Mühendisler bizim her gün kullandığımız şeyleri tasarlayan insanlardır. Hayatımızı daha kolay, güvenli ve eğlenceli hale getirirler. Bunu yaparken de bilimsel verileri yaratıcı olarak kullanırlar.
Arabalar, metro trenleri, cep telefonları, yollar, köprüler, binalar, giysiler, mobilyalar, makineler mühendislik ürünü örneklerinden bazılarıdır.

ROBOTİK TEKNOLOJİLERİN KULLANIM ALANLARI
Endüstriyel Robotik
*Mekanik Üretimde: Parça seçme, sıralama,yerleştirme, tezgaha yöneltme,
*Parçaların montajında,
*Sıcak parçaların tezgaha yüklenmesi ve boşaltılması,
*Bitmiş parçaların ölçü ve kontrolü,
*Stoklama işlemlerinde, parçaların yükleme, transfer ve paketleme işlemlerinde, takım tezgahları, plastik parça imalatı, pres işleri, pres döküm, hassas döküm, dövme,fırınların doldurulup boşaltılmasında kullanılır.
Operasyonel Robotik
İnsanın yaşamasına, sürekli çalışmasına elverişli olmayan radyasyon ortamı, sualtı, volkan kraterleri, uzay gibi ortamlarda ve mayın temizlenmesi, zehirli atık arıtımı, madencilik gibi insan için tehlike arz edebilecek işlemlerde çalışmak üzere operasyonel robot sistemleri geliştirilmiştir.
Hobi ve Eğlence Sektöründe Robotik
Oyuncak ve kişisel hobi robotları ile sinema sektöründe robotların kullanılması.
Askeri Alanda Robotik
Askeri alanda robotik özellikle insansız uçak ve tank denemelerinde yaygın olarak yer almaktadır.
Mühendislik tasarım süreci bir problem çözme işlemidir. Teknoloji ve tasarım sürecine benzer.
Robotik ve Kodlama


Robot Nedir? / Robotlar / Robot Resimleri / Proje Üretmek İçin Öneriler / Mühendislik ve Tasarım İlişkisi  /  Ürün Geliştirme

 

Nesnelerin İnterneti / Yapay Zeka / Sensör Teknolojileri / Biyotaklit / Yenilebilir Enerji / Biyoçeşitlilik / Enerjinin Dönüşümü / Steam / Akıllı Ürünler