Origami, Origami Nedir? Origami Yapımı, Origami Örnekleri, Orgami Tarihçesi

Origami Nedir? Japonca katlama (oru) ve kağıt (kami) kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelen "Origami" kağıt katlama sanatı, makas veya yapıştırıcı gibi materyaller kullanmadan sadece kağıdı katlayarak çeşitli şekiller oluşturma sanatıdır. Genellikle kare kâğıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, sadece katlayarak, çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturarak yapılmakla birlikte, dikdörtgen kâğıtlardan, hatta kâğıt paralardan yapılan modeller de oldukça fazladır. Kesme işleminin de kullanıldığı türe kirigami denir.

 

Origami çalışmalarını bizimle paylaşan Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmeni Sn. Gülhan Timurtaş ve öğrencilerini tebrik ediyoruz.

Origami Çeşitleri

Origami klasik origami ve parçalı origami olmak üzere iki çeşittir. Klasik origami genellikle tek parça kâğıttan yapılır. Çok fazla olmasa da iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origamiyle çeşitli hayvan veya eşya figürleri yapılır. Modüler origami olarak da adlandırılan parçalı origami birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur ve hayvan veya eşya gibi somut figürlerden çok, üç boyutlu geometrik figürlerin yapılmasında kullanılır. Parça sayısında bir sınır olmayan parçalı origami tak-çıkar oyuncaklarına benzer ve aynı parçalar kullanılarak birçok değişik figür üretilebilir. Origamide genel olarak kare şeklinde kâğıt kullanılsa da kâğıdın şeklinde bir sınırlama yoktur. Günümüzde origaminin birçok değişik türleri ortaya çıkmıştır. Mimari origami, pop-up origami, kirigami (kâğıt kesme sanatı) bunlara örnek verilebilir. Modern origami olarak da adlandırılan bu tür origami türlerinde yapıştırma ve kesme serbest bırakılmıştır. Origamiyi kirigamiden ayıran özelliği; kirigaminin simetrik, origaminin ise şekil yapma biçimlendirme sanatı olmasıdır. Origami dünyaca ünlü bir sanattır.

Origami Tarihçesi

Tarihten günümüze Origami’nin başlangıcıyla ilgili kesin bilgiler olmasa da ilk olarak kağıdı icat eden Çinliler tarafından icra edildiği söylenmektedir. Japonyaya Budist rahipler tarafından getirildiği düşünülen origami, gelişimini burada tamamlayıp ismini de Japoncadan almıştır. Kağıt Çinliler tarafından M.Ö 250’de bulunmuştur. Bu yıllarda sadece zenginlerin uğraştığı bu sanat daha çok dini törenlerde ve hediyeleri kaplamada bir zenginlik gösterisi olarak kullanılmıştır. Kağıdın yaygınlaşması ve fiyatlarının uygun hale gelmesiyle origami daha fazla insana ulaşmaya başlamıştır. 17. Yüzyılda halk arasında eğlence şeklini almış ve gelişmeye devam etmiştir. Bu dönemde konuyla ilgili ilk kitapta basılmıştır(1797).

Origaminin Çocuklara Etkisi
Çocuklarda estetik duygusunun gelişmesini sağlar,
Çocuklarda öğrenebilme, algılama yetisinin gelişmişine yardımcı olur,
Çocuklarda gözlem yapmayı, iletişim kurmayı, iş birliği ve el becerisini geliştirmektedir.
Bu tarz sanatsal faaliyetler çocuklarda sosyalleşmesini sağlar,
Origami yapan her çocuk kağıda kendi his ve düşüncesini yansıtacağı için, kağıdın aldığı şekil, renk ve boyutlara bizzat kendileri karar vererek duygu ve düşüncelerini yansıtma fırsatı sağlamaktadır,
Origami sanatı yapan çocukların elleri, gözleri, beyinleri çalıştığı için bu koordinasyonun çocuklar için büyük önem taşır. Dolayısıyla çocuklarda psiko-motor gelişimi sağlamaktadır.
Origami, çocukların dil ve diksiyonlarının gelişmesine de yardımcı olmaktadır,
Origami, çocukların matematiksel zekâsının gelişmesinde bilimsel olarak denenmiş ve çocuklarda büyük başarılı olmuştur.
Origami sanatı ile matematiği çocuklara oyun oynar gibi eğlenceli bir şekilde öğretilmesine katkı sağlar,
Yine çocukların
geometrik şekiller yardımı ile matematik ve geometrinin hemen hemen her kavramını öğretebilirsiniz,
Yapılacak şekiller arasında: Kare, Dikdörtgen, Dik Üçgen, Köşegen, Orta Nokta, Kiriş, Alan, Yamuk, Orta Dikme, Pisagor Teoremi, Geometri ve Cebir ile ilgili kavramların hepsini çocuklar görsel ve kendisi yaparak daha iyi öğrenebilecektir.

Eyfel Kulesi Nasıl Yapıldı? / Trevi (Aşk) Çeşmesi / Pizza( Pisa) Kulesi Tarihi / Dünyanın 7 Harikası / Dünyanın Yeni Yedi Harikası / Tac Mahal

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler