Prototip, Prototip Nedir?

Prototip kısaca ilk örnek ya da model gibi anlamlara geliyor.
Prototip (Yunanca (prototipon, orijinal) ve (tipos, gösterim, sunum), genel terminoloji ve semantikte belirli bir kategoride ele alınabilecek herhangi bir somut nesne, varlık veya olgunun geri kalanlar için örnek teşkil edebilme vasfına sahip ilk ve en ilkel türevidir.
Prototip, herhangi bir ürünün üretim aşaması veya satış/yayın aşamasından önce üretilmiş olan ön sürümüdür. Prototip ürünler kesinlikle bir ürünün son halini göstermez ancak temsil ederler. Bu prototip üzerinde mühendisler veya geliştiriciler testler gerçekleştirerek ürünü son aşamaya getirmeye çalışırlar. Gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra seri üretime geçilir.

Teknolojik bakımdan prototip, ürünün bir taslağıdır. 1880'den önce her mucit, patent başvurusunun bir parçası olarak buluşunun prototipini de sunmak zorundaydı. Günümüzde böyle bir zorunluluk yoktur.

 

Prototip yapmanın faydaları nelerdir?
Prototip, buluşunuzu karşı tarafa daha etkili bir şekilde anlatmanızı kolaylaştırdığı için büyük önem taşıyor.
Bir prototip, icadın kusurlarını, eksikliklerini ya da gerçekten pratik hayatta işe yarayıp yaramadığını anlamanızı sağlar. Buluşunuzun doğru formatta olduğuna emin olmanızı kolaylaştırır. Bir prototip, bir buluşu satmanıza yardımcı olur. Prototip yapmak, patent başvurusunda açıklama yazmaya yardımcı olur.

Prototip Örnekleri

 Prototipler: Tasarlanan ürünün kum, kil, plastik hamur gibi kolay şekil alabilen maddelerle ilk defa 3 boyutlu somut hale gelmesidir. Prototipler; model ve üretime göre kolay hazırlandığı için birden fazla defa yapılabilir. Prototipinde karar kılınan tasarımın modeli hazırlanır.

 


Projeler Bilimsel Proje Nedir? / Ürün Geliştirme Aşamaları / Bilimsel Proje Hazırlama / Bilimsel Proje Hazırlama Örneği / Proje Örnekleri / Proje Üretmek İçin Öneriler

İnovasyon Nedir?

İnovatif Düşünce Nedir?

Proje Nedir?

Patent Nedir?

Biyotaklit Nedir?

Ergonomi Nedir?

İcat Nedir?

Tasarım Nedir?

Prototip Nedir?

Teknoloji Nedir?

Nanoteknoloji Nedir?