Teknolojinin Zararları, Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullandığımızda insan hayatını kolaylaştırıp zamanımızı daha verimli kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Aslında teknoloji zararlı değildir. Zira teknoloji bir bilim dalıdır. Teknoloji bir ürün değildir. Önemli olan teknolojiden yararlanılarak insanlığa faydalı ürünler ortaya çıkarmaktır. İnsanoğlu bilinçli olursa teknoloji adına daha güzel yarınlar bizleri bekliyor olacaktır.

Teknolojik ürünler hayatımıza girmesiyle birlikte, kendimizi kontrol altında tutmazsak bu durum sosyal hayatımız, çevremiz, zihinsel ve fiziksel sağlığımız açısından yıkıcı sonuçlar doğurabilir.
Teknolojik gelişmelerin bize kazandırdıkları faydaları inkar etmemizin bir anlamı yok, fakat burada anahtar kelime, hayatımızın her alanında olduğu gibi, ölçülü olmaktır. Elektronik aletlerin aşırı kullanımının doğurduğu zararlı etkilerin farkında olmak, gereksiz tuzaklara düşmemizi engelleyecektir.

Teknolojinin Zararları Nelerdir?
1-) Teknolojik aletlerin bir kısmının zararlarının yanında yararları da vardır ancak; Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının hala bir yararı bulunamamıştır. Şu an bile dünyada 27000 nükleer silah var ve bunlardan 4000’i her an harekete geçebilir.
2-) Bilinçsizce kullanılan teknolojik ürünlerde radyasyona maruz kalma söz konusu. Çernobil kazası, radyasyon yayan cep telefonları, teknolojinin büyük icatlarından biri olan sigara nedeniyle teknoloji, kurbanlarını tedavi etmekle zaten yükümlüdür. Ancak günümüzde uygulanan kemoterapi bir çok tedavi yöntemi hastalığın kendisinden daha kötüdür.
3-) Bir çok çocuk ve yetişkin bilgisayar karşısında fazlasıyla zaman geçirmektedir. Bunun sonucunda da bel fıtığı, boyun fıtığı, bel ve boyun ağrıları, obezite gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
4-) Arabanın egzoz dumanı havaya büyük zararlar vermekte.
5-) Ağaçlar denetimsiz bir biçim de kağıt üretmek için düzensiz ve izinsiz kesilmekte.
6-)Fabrika bacaları içerisinden her gün zehirli gazlar atılıyor.

7-) Çıkan bir çok yeni ürün bize kültürümüzü unutmuştur. Fast food adı verilen hızlı yemekler yüzünden, Türk mutfak kültürü büyük zararlar görmüştür. Ayrıca online yazışma dilimize zarar vermektedir.
8-) Teknoloji yüzünden fabrikalarda çalışan bir çok insan işsiz kalmıştır. Ayrıca yine teknoloji yüzünden, nalburluk, kabavçılık, kunduracılık gibi bir çok meslek unutulmuştur.
9-) Gezegenimizin en büyük sorunu olan Küresel ısınma felaketine teknoloji sebep olmuştur.

10-) Ergonomik olmayan tasarımlarda fiziksel hastalıklar artmaktadır. Sürekli elinizdeki telefona ya da başka bir teknolojik alete bakarken boynunuzu eğik bir biçimde tutmanız, boyun ağrılarına ve ilerleyen zamanlarda, boynunuzun doğal kıvrımlarını kaybederek çeşitli hastalıklara yakalanmanıza sebep olacaktır.
11-) Teknolojiyle birlikte hareketsiz yaşantıdan dolayı obezite meydana geliyor.
12-) İnsanları asosyal yapıyor, yüz yüze iletişim yerine sosyal medyada ya da teknolojik ürünleri kullanmayı tercih ediyor.
13-) Kötü uyku alışkanlıklarına sebep olmaktadır. Gece baktığımız ekranlardan sızan ışık, uyku kimyasalı dediğimiz melatoninin salınımını da etkilemektedir. Teknolojiyi yatak odamızın dışında tutmak, kazanabileceğim en sağlıklı alışkanlıklardan biri olacaktır.

Teknolojik Gelişmelerin İnsan ve Doğaya Etkileri / Teknolojinin Yararları / Yeni Buluşlar
 

Tüm İcatlar / Buluş Hikayeleri / İlk İcatlarİlk Bisiklet / İlk Bilgisayar / Geleceğin İcatları / Zaman Makinesi / Karakutu / Telefon / Stetoskop / Denizaltı

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler