Ergonomi kısaca "fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci" diyebiliriz.
Ergonomi sözcüğü, ilk olarak Wojciech Jastrzebowski tarafından 1857’de kullanılmıştır. Yirminci yüzyılın başında Ergonomi’nin temel ilgi alanı, insanın işe adaptasyonunun sağlanması olduğundan, araştırmalar daha çok işçilerin seçimi, sınıflandırılması ve eğitimi konularında yoğunlaşmıştır. Günümüzde ise, geçmişte olduğu gibi, insanın işe adaptasyonu değil, işin insana adaptasyonu Ergonominin temel felsefesi olmuştur. Yani ergonomi kelimesi ilk başlarda insanı işe uydurmak olarak anlaşılırken sonradan ve şimdilerde işin,ürünün insana uygunluğu olarak kullanılmaktadır.
Ergonomik Ürünler, Ergonomik Ürün Örnekleri
Çay bardağı; Çay sıcak içilen bir ürün olduğu için bardağa doldurduğumuz elimiz ile tutmakta güçlük çekeriz. Elimizi fazla ısıttığı için yakma riski bulunur. Ancak bu tasarım ürünü içine sıcak bir içecek konulduğunda tutulmakta zorluk çekilmesin diye , iç kısmına ayrı bir alan , dış kısmına tutmak için ayrı bir alan yapılmış.
Mouse pad; hem mouse hizalama ve hareketlerini daha düzgün tutarız. Bileklerimizde nasır oluşmasını engeller. Laptop destekleyicisi, bel destek yastığı, masa altı ayaklığı, ergonomik yataklar, kafanın şeklini alan yastıklar vb.
Artık ürünlerin, ne olduğu değil neye benzediği ne kadar rahat,konforlu olduğu önem kazandı. Ergonomi, antropometri kavramları böylece resmen kullanılır oldu. İnsanın verimli çalışması, en iyiyi üretmesi ve ekonomik faaliyetlere en etkin şekilde katılabilmesi için ortama , eşyalara ideal uyumu yakalaması gerekir. Koltuk seçiminde önemli olan görsellik mi yoksa ergonomi mi? Tabi ki ergonomik olması daha önemlidir.
Ergonomide; antropometri kavramı dikkat alınır. İnsan durağanken veya hareketli iken ölçüleri değişir. Bu ölçüler de insanın rahatını ve iş yapabilmesini etkiler. Antropometri;insan vücudunun boyutları ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Ergonomik olmayan ürünler nelerdir?
Mesela ayağa küçük gelen ayakkabı, ergonomik olmayan eşyalara bir örnektir. Ergonomik olmayan bir kanepe (örneğin çok sert veya çok yumuşak olan ve düzgün oturmamıza engel olan, kaslarımıza zarar verir. Sırt kısmı oynamayan ve sürekli 90 derecelik bir açı ile duran bir ofis koltuğu, mide ve diğer iç organlarımıza zarar verebilir. Çok sert bir yatak omurgamızı zedeleyebilir veya boynumuzla alakalı sorunlara sebep olabilir. Tutacağı olmayan bir tencere, sıcakken onu tutarsak elimize zarar verir. Kapı kulpunun aşağıda değil de çok yukarıda olması ergonomik olmayan ürünlere örnektir.
Ergonomi Nedir? / Ergonomi Örnek Çizimleri / Antropometri Nedir? / Ergonomi sunusu için tıklayınız... / Ergonomi Video
Biyotaklit Örnekleri / Akıllı Ürünler / Yapay Zeka / Yenilebilir Enerji / Enerjinin Dönüşümü / Yapay Zeka / Sensör Teknolojileri