Okuma Nedir?

Okuma göz zihin koordinasyonu sonucu gözler sayesinde görülen kelimelerin zihin tarafından anlamlandırmasıyla ortaya çıkan bir süreçtir. Bu süreç çok kapsamlı bir program gibidir. Okumada kullanılan sistemler kompleks bir yapıya sahiptir. Kompleks yapıdan birinin sekteye uğraması bu eylemin olumsuz bitmesine neden olabilir.
Yeniden Çerçeveleme
Boş zamanların çokluğu insanlara sıkıcı gelebilir. Yapılacak olan küçük bir değişiklik bunu değiştirebilir. Kitap yazmak bir hedef haline getirip bu amaç için gerekli verileri toplayıp bir araya getirilebilir. Kitap okunarak zamana karşı yeniden çerçevelenebilir. Bu da zamana karşı tutumumuzu değiştirebilir. Aslında burada yapılan olaylara karşı farklı alternatifler oluşturmaktır. O kitap okuyamaz demek yerine bu seferlik kitabını okuyamadı’ demek daha olumlu inanç oluşturmamıza neden olur.
Zamanla değişen değerler alışkanlıklara dönüşür. Buda inançlarımızı geliştirir. Kitaba ait değişik fikirlere sahip olmak yeni limanlara sandal açmamıza neden olur.

 

Okumaya ilişkin çoğu zaman yanlış algılarımız vardır. Bu algılar zamanla inanca dönüşür. Sağ beynimizi dinlediğimizde çoğu inançlarımızın farkına varırız. Burada kendini gerçekleştiren kehanetler devreye girer. Önümüzde bir set oluşturur. Okumaya ilişkin yanlış inanca dönüşen kısırdöngü fikirleri yeniden çerçevelememiz için onun yerine olumlu düşünceleri beynimize tetikleyip okumaya ilişkin davranış değişimi yapmamız gerekir. Okumaya ilişkin olumsuz bir inanca sahip olanlar genellikle biz niye okuyacağız, okuma bize bir katkı sağlamaz. Boşuna zaman harcamadır. Şeklinde yaklaşımları vardır. Bu yaklaşımla yaklaşan birinden okumaya ilişkin güzel beklentiler içinde olmamız ne kadar mantıksız geliyor. Burada düşüncelerimiz bloke edilmiştir. Kitabı elimize aldığımızda tüm algıları kapatır. Kısa bir süre sonra okumayı bırakmak zorunda kalırız. Böylece okumayı bırakırız. Olaya farklı bir açıdan bakarsak inanılmaz derece eğlenceli bir boyut kazandırabiliriz.
Okumak kelimelerin dansıdır.
Elimize kitabı aldığımızda yaşamın anahtarı bütün güzellikleriyle penceresini bize doğru açar. Pencereden bakarken ayrıntıları dâhil olmak üzere girmek istediğimiz yeni ufuklar bizi mutlu eder. Sayfaları çevirirken çıkardığı o hışırtı benliğimizi oluşturan öğeleri hatırlarız. Sesiz bir gemide olmak veya bir okyanus ortasında yol alma enginliğine ulaşırız. Didiniriz bazen zorlanırız korsan kelime avına çıkar yinede pozitif sulara doğru akarız. Kendimizi çok yüksek ve sıradağlarla kaplı bir dağın zirvesinde ellerini yanlarına açmış özgür insan portresini çizer halde görürüz. Bağırır olabildiğince bağırırım kimsenin bana cevap vermeyeceğini bile bile… Yalnızca kendim olabildiğim için her şey bana güç veriyor. Kelimelerin gücünü kullanmanın vermiş olduğu tat bana güven pompalıyor. Kendi dilimin kralıyım. Kral benim… Bunu en iyi şekilde kullanıyorum. Okudukça bir serçe misali yeni pencereler konuyor. Kazanacaklarımı düşünüp yapabileceğim her davranışın en iyisini yapıyorum….
Günümüz insanlarının okumadan uzaklaştıklarını sezinlemekteyim. Umarım okumanın önemini bir an önce kavrarlar. Yaşantımıza bizi frenleyen, önümüze ket vuran saplantılardan kurtuluruz. Hayatımıza yön veren etkinliklerden birisi de okumadır. Okuma pencerenizin hep açık olmasını diliyor. Şimdiden tüm dostlara iyi okumalar. Yeni pencerenizden yaşama daha farklı bakmanız dileğiyle.
Bu yazımı okuyan tüm dostlara ithaf ediyorum. Sevgilerimle...
Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Karakter Eğitimi / İnovatif Düşünebilmek / Hayal Gücünün Tavanı Var Mıdır?
Kişisel Gelişim / Yavaş Okuma Nedenleri / Bir Öğrenci Neden Kitap Okumalıdır? / Kitap Okumayınız! / Ders Çalışma Ortamı / Akıllı Geleceğimiz


Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler