İnterneti Kim Buldu?

Vinton Cerf, 1970’lerde genç bir matematik mühendisiydi. Kulakları duymayan karısı dünyayla rahat iletişim kurabilsin diye interneti icat etti.
Vinton Cerf, 1970’li yıllarda üniversiteyi yeni bitirmiş, yirmili yaşlarının sonunda bir matematik mühendisiydi. Doğuştan kulakları duymayan Carinne’e aşık oldu. Carinne, kimseyle iletişim kuramıyor, telefonla bile konuşamıyordu. California Üniversitesi Matematik Mühendisliği’nde bilgisayarlar arası bilgi transferiyle uğraşan Cerf’in ise tek isteği karısını mutlu etmekti. İnternet, o zamanlar askeri amaçla kullanılan bir sistemdi. Sivillerin kullanamadığı internet, kısa sürede 200 ayrı sivil kuruma yayıldı. Cerf interneti geliştiren bilim adamları arasındaydı. Ancak o daha önemli bir şey yaptı ve interneti karısının da kullanabileceği bugünkü haline getirdi.

İnternet aslında 'ağlararası iletişim' anlamına gelir ve bireye, tüm telekomünikasyon ağlarının bir başka bireyle iletişim kurması için verdiği imkanı tanımlar. Bir başka deyişle internet 'ağların ağları'dır. Yani ağlar arasında bilgi taşımacılığı sağlar.

İnterneti genel olarak tanımlarsak, birbirine bağlı bilgisayar ağlarının hepsini bir arada kapsayan dinamik yapılı büyük bir ağdır. Bu bilgisayarlar arasındaki bağlantılar, eski moda bakır kabloların, fiber optik kabloların, kablosuz radyo bağlantılarının ve uydu bağlantılarının bir karışımıdır.  


En çok karım sevindi
Eğer bunu yapmamış olsaydı internet denilen uçsuz bucaksız dünyada kimse istediği bilgiye ulaşamazdı. Cerf bugün, “Karım artık üniversitede okuyan oğlumuzla bile internet yoluyla konuşabiliyor. Kim bilir belki de interneti karımı mutlu edebilmek için icat etmişimdir” diye konuşuyor.

İnternet ile bilgiye daha hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlamaktadır. Bilginin olduğu kaynakları kolayca bulur. Dünyanın her noktası hakkında kolayca bilgi edinmeyi sağlar. Müzik, video, filmler sayesinde internet üzerinde evlerimizde güvenilir bir şekilde eğlenceli vakit geçirmemize yardımcı olur.

Beyin Hakkında Tüm Bilgiler / Yapay Zekaya Dair Öngörüler / Yenilebilir Enerji / Beyin Geliştirmek İçin Öneriler / Beynimizin Hangi Tarafı Gelişmiş?

 

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler