Sensör Teknolojileri Nedir? Sensör Çeşitleri

Sensör ya da algılayıcı, otomatik kontrol sistemlerinin duyu organlarına verilen addır. İnsanların çevrelerinde olup bitenleri duyu organlarıyla algılamasına benzer biçimde, makineler de sıcaklık, basınç, hız ve benzeri değerleri algılayıcıları vasıtasıyla algılarlar.

İnsanların yerine çevremizdeki fiziksel ortam değişikliklerini algılayan cihazlara sensör denir. Sensörler, fiziki değişimleri fark edip çok hızlı bir biçimde bunları elektriksel sinyale dönüştürebilen cihazlardır.

Sensörlerde ortaya çıkan bu sinyaller, mikroişlemci tarafından kontrol edilmektedir. Bu sayede sensörleri çok daha farklı amaçlarla için kullanmak da mümkün hale gelebilmektedir. En basit örnekle sensörler sayesinde bugün parmak izleri ile beraber telefon kilitlerini bile açabiliyoruz. Aynı şekilde ayarlanmış bir sıcaklık değerine ulaşıldığında kombilerin çalışmaya başladığına şahitlik edebiliyoruz. Sensör sözcüğünü dilimize algılayıcı olarak da çevirebiliriz.

 

 

Sensör Çeşitleri
Günümüzde piyasada çok çeşitli sensörler bulunmaktadır. Bu sensörler için farklı gruplandırmalar yapılır, bu gruplandırmalardan biri de aktif sensörler ve pasif sensörler şeklindedir.

İlk olarak 1987 yılında “Steinel” tarafından kullanılan sensörün 1987 yılındaki üretilme amacı aydınlatmaydı.

Günümüzde kullandığımız veya gittiğimiz yerlerin çoğunda sensörlerin yardımından faydalanılıyor. Akıllı telefonlar – tabletler, bilgisayarlar, arabalar (Park, Far,  Yağmur Sensörü) , kapılar, SmartTV’ler, aydınlatma sistemleri, hatta kapasitif sensörler klozetlere kadar girmiş durumda. Sensör ya da sensörlerin birleştirilmesiyle çeşitli otomasyonlar ve akıllı projeler yapılmaktadır.  Endüstri 4.0  sensör teknolojileriyle ortaya çıkmış ve gelişmeye devam etmektedir.

Telefonunuzda bulunan Adım ölçer uygulamasıyla entegre çalışabilen hareket sensörü sayesinde ne kadar yürüdüğümüzü rahatlıkla görmekteyiz.

Sensörler giriş büyüklüklerine göre:
Işıma Sensörleri : Yoğunluk, dalga boyu, polarizasyon, faz, yansıtma, gönderme gibi ışık etkili sensör çeşitlerindendir.
Termal Sensörler : Sıcaklık, ısı akısı gibi değişkenler ölçülebilir.
Elektriksel Sensörler : Voltaj, akım, direnç, endüktans, kapasitans, dielektrik katsayısı, polarizasyon, elektrik alanı ve frekans gibi elektriksel değerler ölçülebilir.
Manyetik Sensörler : Alan yoğunluğu, akı yoğunluğu, manyetik moment, geçirgenlik gibi manyetik alana bağlı değişkenlerin değerleri ölçülebilir.
Mekanik Sensörler : Uzunluk, alan, miktar, kütlesel akış, kuvvet, tork (moment), Basınç, Hız, İvme, Pozisyon, Ses dalga boyu ve yoğunluğu gibi mekaniksel değişken değerlerini ölçülebilir.
Kimyasal Sensörler : Yoğunlaşma, içerik, oksidasyon/redaksiyon, reaksiyon hızı, pH miktarı gibi kimyasal değerlerin ölçüldüğü sensör türleridir.

Akıllı Ürün Nedir? / Akıllı Ürün Örnekleri / Bilgisayar Destekli Tasarım ve Akıllı Ürünler / Nesnelerin İnterneti