Tübitak Türkçe Projeleri, Tübitak 4006 Bilim Fuarı Türkçe Projeleri, Bilim Fuarı Türkçe Örnekleri

Kelime Hazinem
Öğrencilerin Türkçe dersine karşı olan ilgiyi artırmada, düşünme ve yazma becerileri kazandırmada, kelime hazinesini zenginleştirme ve birikiminin önemini kavratma.

Öğrencilerin kelime hazinesini nasıl geliştirebiliriz? İnsanların günlük hayatta kullanacağı kelime dağarcığını nasıl artırabiliriz?

 



Türkçe Sokağı
Türkçe dersini desteklemek,Türk dilinin güzelliğini ve anlatım zenginliğini göstermek amacıyla dil bilgisi,atasözleri ve deyimler gibi birçok konuyla ilgili afişler koridorlara asıldı.Edebi zevk kazandırmak için Türk edebiyatına yön veren şairlerin resim ve şiirlerinden oluşan bir şairler ağacı hazırlandı.Seçilen şiirleri bilgisayar ortamında görsel öğelerle desteklenerek şiir tabloları oluşturuldu.Bu çalışma “yazarlarımız”bölümü için de yapıldı.
Tavandan astığımız yapraklara hayatımıza yön veren vecizeler yazıldı.Merdivenlerin her bir basamağı yazımı sıkça karıştırılan sözcüklere ayrıldı.Türk ve Dünya klasiklerin yanında güncel kitaplara da yer vererek bir kitaplık oluşturuldu.Koridorlara kitapların ön kapakları asılarak kitaplara ilgiyi artırmak amaçlandı.Sonuç olarak öğrenmeyi sınıf dışına taşıyan bir sokak hazırlandı.
Edebiyatımızın zenginliğini şiir ve kitaplarla ön plana çıkararak öğrencilerde farkındalık oluşturuldu..

 




Türkçe Söyle, Yabancı Kalma
Amaç: Yabancı kelimeler yerine Türkçesini kullanarak ana dilimize sahip çıkmak, tarihte dilimize verilen önem konusunda farkındalık kazandırmak.
Süreç: Yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını kâğıtlara yazıp panoya astık. Bu kâğıtların altına dilimizle ilgili özlü söz yazdık. Panoyu dilimizi korumayla ilgili görsellerle dikkat çekici hale getirdik.
Sonuç: Kültürümüzü aktarmada en önemli aracımız olan dilimize sahip çıkma konusunda farkındalık kazandırdık.

Bil Bakalım
Türkçenin söz varlığı zenginliğini ortaya koyan deyim ve atasözlerini öğrenirken çoğumuz zorlanmışızdır.
Zorlandığımız bu konuyu arkadaşlarımızla daha eğlenceli ve kalıcı hale getirmek için bir oyun düşündük.
Bu oyun bir tombala biçimini esas alan ve aynı şekilde oynanan bir oyun oldu. Oyun 10 oyun kartı, anlam kartları ve bir kutudan oluşmaktadır. 2-4 kişiyle oynanan oyunda her oyuncu bir kart alır ve torbadan çıkan deyim ve atasözünün anlamı okunur. Kartında bu anlamı taşıyan oyuncu anlam kartını kendi oyun kartına yerleştirir.
Oyun torbanın içindeki anlam kartları bitene kadar devam eder. Oyun kartını kim önce tamamlarsa oyunu o kazanmış olur.

Türkçe Labirenti
Dersleri tekrar etmek çoğu öğrenci için zaman alıcı ve bazen de sıkıntılı bir eylemdir. Biz de bu sıkıntılı durumu eğlenceli hale getirmek için bir oyun tasarlamak istedik. Bunu da bir labirent yaparak gerçekleştirdik.
Şöyle ki Türkçe konularının hepsini kapsayan üç grup soru hazırladık. Labirentimizde bu soruların sorulacağı giriş bölümleri oluşturduk. Her girişin ulaşacağı bir çıkış noktası belirledik. Seçtiği yoldan en çok doğruyla bu çıkışa ulaşan takım oyunu kazanmış sayılır. Hazırladığımız bu labirentle Türkçe ders konuları oyunlaştırılarak tekrar edilmiş olmakta ve kalıcılık sağlanmaktadır. (
Labirentin Gölgesinde kitabı için tıklayınız...)

Tübitak 4006 Bilim Fuarı projeleri için tıklayınız...  Araştırma projeleri galerisi için tıklayınız...

Bilim Fuarı Tüm Bilgiler / Bilim Fuarı Matematik Projeleri / İngilizce Bilim Fuarı Örnekleri / Tübitak Araştırma Projeleri Örnekleri

 

Nesnelerin İnterneti / Yapay Zeka / Sensör Teknolojileri / Biyotaklit / Yenilebilir Enerji / Biyoçeşitlilik / Enerjinin Dönüşümü / Steam / Akıllı Ürünler