Başarmak Hem Kolay Hem de Zordur

"Eğer yürüdüğünüz yolda hiçbir engel yoksa o yol sizi hiçbir yere götürmüyor demektir!" Bernard Shaw

Engelsiz yol var mıdır? Belki de vardır ben daha göremedim. Yaşam, içinde yol alırken mutlaka karşımıza çeşitli engeller çıkarmaktadır. Engelleri aşmak tünelin ucundaki ışığı görene kadar didinmek, çaba harcamak gerekir.

Yukarıdaki sözden yola çıkarak hayata emek verenler, anlam katanlar haklı olarak bu sözü üzerine alabilirler. Çünkü çalışarak, emek vererek, yoluna bir hedef koyarak, sonucunda başararak bu günlere geldiniz.

Kolaylık ve zorluklarla doludur hayat. Gerçi bize zor gelen başkasına kolay gelebilir. Bir kişi düşünün düzenli spor yapıyor. o kişinin yanında hiç spor yapmayan biri olduğunu varsayalım. Bunları yarıştıracak olsak sporcu kişi kısa sürede hedefine rahatlıkla varır. Diğeri biraz koştuktan sonra yorulur yarışı bitiremez, bırakır.

Neye göre kime göre başarı;

Kişinin ilgi alanı, iş yaşantısı, okuduğu okul, içinde yaşadığı çevre çoğu zaman onun hayatını şekillendirir. Kişinin bakış açısı, hedefleri doğrultusunda yürümesi onu başarıya götürür. Kişi kendi hedefini kendisi koyabilmeli, yoksa başkasından beklerse daha çok beklemek zorunda kalabilir. Ona göre hareket ederek başarıya ulaşır. Kiminin hedefi 100 metreyken kimi de kilometrelerce olabilir.

Başarmak genelde bir sorun karşısında ya da çalıştığı iş yaşantısında önüne çıkan engelleri yok etmek ve hedefe ulaşmaktır.

Başarılı insan her soruna bir çözüm bulmaya çalışır. “Zor olabilir ama imkânsız değildir” diye düşünür. En olumsuz zamanlarda bile bir çıkış noktası bulur. Başarmanın kolay olduğunu düşünür. Ona göre davranır.

Başarının zor olduğuna inana kişi de “Bu benim işim değil”, “Mümkün olabilir ama çok zor” “ güzel ama nasıl gerçekleşecek” diye bahanelerin ardına sığınır. Başarıyı zorlaştırır, başarıya ulaşmanın hazzını alamazlar.

Başarıya olan inanç için iyi bir strateji bulunmalı. Başarı için önemli faktörlerden biriside inançlı bir yaklaşımdır.

Hayatımızda çalışmanın yanında bazen de şansa ihtiyaç duymaktayız. Şans da buluş yapmada önemli yer kaplar. Alexander Fleming penisilin buluş hikâyesi bir kaza sonucu ortaya çıkmıştır.

St. Mary Hastanesi'nde danışman olarak çalışan ve Alexander Fleming'in hayatta kalan tek meslektaşı, ünlü bilim adamının penisilini 1928 yılında bir rastlantı sonucu bulduğunu anlatmıştı.

Fleming bir deney üzerinde çalışırken, muhtemelen laboratuarın karşısındaki bardan uçup gelen bir küf mikroskoptaki lamın üzerine konmuştu.

O sırada Fleming, lam üzerinde zararlı bir bakteri türü olan stafilokokları inceliyordu. Dikkatsiz bir bilim adamı bu küfü büyük olasılıkla önünden uzaklaştırırdı, ama o, küfün bakteri üzerindeki etkisini görmek istedi. Sonuç hayret inciydi... Çünkü Fleming, "Penicilim notatum" isimli yeşil küfün bulunduğu bölümdeki bakterilerin öldüğünü fark etmişti...

Daha sonra gerçekleştirilen testlerde, bu küfün diğer bakteriler üzerinde de etkili olduğu ortaya çıktı. Tavşan, fare ve insanlar üzerinde yapılan testler sonunda, açık bir yan etkisinin de olmadığı görüldü. Ne var ki Fleming, küften sızan maddeyi bir türlü keşfedememişti.

Sonuç olarak 1939 yılında, Oxford'dan Howard Florey ve Ernst Chain bu maddeyi ayrıştırmayı başardılar ve buna "penicilin" adını verdiler. Bu madde, öldürücü bakteriyel hastalıklarla savaşabilen ilk antibiyotik olarak tarihe geçti. Fleming ve diğer iki bilim adamı, 1945 yılında Nobel Ödülü aldılar... Çünkü milyonlarca insanın hayatını kurtaran bir buluş yapmışlardı...

Bazen hayatta şansız olduğumuzu söyler dururuz. Çoğu zaman şikâyet ederiz. Aslında kapanan kapıların, yeni bir başlangıç olacağını nereden bileceğiz.

Başarmak zordur, kolaya kaçarsan sonuç basitleşir. Unutma, Yokuş aşağı inmek kolaydır ama manzara tepeden seyredilir. [Dan Brown]

Ne zaman insan başarılı olur?

Yenilmenin yeniden başlamak olduğunu öğrenince, bakış açısını farklılaştırınca, var olana olduğu gibi değil algıda seçicilik düzeyini değiştirince, ayrıntıyı ve bütünü okumaya başlayınca...

 Başarmanın kolay mı ya da zor mu olduğunu değerlendirmesini siz değerli okuyuculara bırakıyorum. Başarmanın anahtarı ne olduğuna dair ipucunu veriyorum. Her şeyde ilk adımı atmakla ne kadar kolay olacağını zamanla göreceksiniz.

Yahya KARAKURT- Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları  /  Başarısızlığın Nedenleri!/ Başarının Anahtarı İnovasyonda! / Başarılı Olmak

 Reklamlar

 

Okuma Nedir?

Kitap Okumanın Faydaları

Yavaş Okuma Nedenleri

Nedir Bu Hedefsizlik?

Düşünmeyi Bilmiyoruz!

Problem Çözme

Okulda Başarı Taktikleri

Haydi İnovasyon Yapalım!

Kişisel Başarının Anahtarı

Nasıl Bilim Adamı Olunur?

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler

Sınav Kaygısı

Verimli Ders Çalışma İçin 10 Kural

Ders Çalışma Ortamı Nasıl olmalı?

Yanlış Çalışma Davranışları

Sınıfta Etkili Ders Dinleme

Not Tutmanın Faydaları

18 Adımda Test Çözme Becerisi

            

 İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt