Düşünmeyi Bilmiyoruz!
Çağımızın en büyük sorunlarında birisi de düşünemeyen, üretemeyen insanların çok olmasıdır. Bir toplumun gelişmesi için içindeki bireylerin düşünmesi ve kendini geliştirmesi yönünde adımlar atması gerekir.
Düşünme gelişimle paralel halindedir. Okulda verilen eğitim öğrencilerin düşünce gelişimini olumlu yönden destekleyecek nitelikte olmalıdır.Öğrencilerimizin en önemli sorunu düşünmek!.. Maalesef çocuklarımız düşünmeyi bilmiyorlar. Her zaman hazıra kondukları için ki, sorumluluk alma ve düşünme konusunda yetersiz kalıyorlar. Tabi ki bu onların hatası değil…
Aileden başlayıp okul hayatı ve daha sonrası için hep birileri onlar için düşünmüş. Bu yüzden de kesinlikle düşünmeyi bilmiyorlar. Yapılan davranışın neticesi ne olacak bunu kestiremiyorlar. Bu nedenle de sorunlar karşısında hep tepkisizler nasıl, neden, niçin, vb soruları sormuyorlar. Hani ilkokulda başlarız ya (3N 1K )Neden, Niçin, Nasıl, Kim için bunlar hep havada kalmış sanırım. Bıraksan okulda bir ders hatta gün boyu sınıfta boş otururlar. İçlerinden biride sormaz ki yahu biz niye buradayız. Sabahleyin sıcak yatağımızdan kalkıp okula niçin geldik… Bir an önce derse başlayıp da yeni bilgiler öğrenelim diyen çok az. Maalesef bunu sorgulamıyorlar…
Okulda yâda hayatında bıraksan bir ömür boyu hep boş işlerle uğraşacak ne çok kişi var. Durum böyle olunca gelecekten ister istemez bir beklenti içine giremiyorsun. Ki süreçte düşünemeyen başarısız oluyor. Bu nedenle de ilk önce nasıl düşünmeleri gerektiğini anlatmakla işe başlamalıyız. Özellikle Kurgu Kuşağı bunun için ideal bir adımdır. Öğrenciye en basitinden bir obje gösterip sen olsaydın bunu nasıl yapardın? Ne eklerdin? Neyi değiştirirdin? Bu soruları sorun. İstediğinizi sorun ya da öğrenci kendisi sorsun. Kendi cevaplasın hatta arkadaşlarını da işe katıp beyin fırtınası yapsın. Yapılan en büyük hata öğretmen sorar, öğrenci cevaplar.
Uygulamada değişikliğe gidilip öğrenci merkeze alınmalıdır. Öğrenci soracak, sorgulayacak, yine öğrenci cevaplayacak… Yani tamamen öğrenci merkezli bir ders yapılacak... Öğrenciyi sürekli merkezde tutabilene ne mutlu!
Yani işimiz çok zor arkadaşlar. Ama biz öğretmenler zoru severiz, sevmeseydik öğretmen olamazdık...
Yahya KARAKURT- Eğitimci / Yazarın Diğer Yazıları / Tüm Yazarlar / Düşünce Nedir? /Rehberlik
Üretken Olmak Başarılı Olmak Etkili ve Verimli Ders Çalışma İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt