Camlar Neden Buharlaşır? (Terler, Buğulanır)

Camlar Neden Buharlaşır? (Terler, Buğulanır)

Camların özellikle kış aylarında neden buğulanır, terler ya da buharlaşır? Örneğin fırın gibi bir ısı kaynağı ya da musluktan akan sıcak su, etrafındaki havanın ısınmasına sebep olur ve o ortamdaki pencereler buğulanmaya başlar.

Sıcak hava soğuk havaya oranla daha fazla nem taşır. Bu yüzden sıcak ve nemli hava, soğuk bir ortamla karşılaştığı zaman sıcaklığının azalmasıyla birlikte içerdiği nemin tamamını taşıyamaz hale gelir. Böylece içerdiği fazla nemi pencere gibi soğuk bir yüzeyin üzerine bırakır.

Hava içinde bulunan su buharının belli bir yoğuşma sıcaklığı vardır. Hava ortamdan daha soğuk yüzeylerle temas ettiğinde, yüzey sıcaklığı yoğuşma sıcaklığından düşük ise hava içerisindeki su buharı sıvı hale geçer. Bu olaya terleme denir.

Evin camları neden buhar olur?
Odanın içinde en soğuk olan yerler pencere ve duvarlar olduğu için buralarda hava su buharını tutamaz ve su buharı yoğunlaşarak rutubete sebep olur. Bir fizik kuralı olarak sıcak hava içerisinde daha fazla nem tutabilir. Bu sebeple sıcak bir ortamda görece soğuk yüzeylerin rutubet tutma kapasitesi daha azdır.

Evde cam terlemesi nasıl önlenir?
Evimizi her gün 1-2 kez havalandırmaya.
Evin içinde çamaşır kurutmamaya.
Baca varsa açık tutmaya.
Banyolarda havalandırma pencereleri bulundurmaya.
Mutfaklarda aspiratör ve baca yolu ile havalandırmaya dikkat etmek gerekir.

Çiçek ve bitki çeşitlerini balkonda yetiştirmeli,
Evin havalandırılması iyi derecede yapılmalı,
İzolasyon – yalıtım yapılmalı,
Kalorifer petekleri cam altında bulunmalıdır.

Yalıtımlı cam terlemesi nasıl önlenir diyorsanız en kesin çözüm havalandırma yöntemidir. Pek çok kişi kışın soğuk havalarda evini havalandırmayı ihmal ediyor. Bu nedenle de içerideki ısıya en ufak bir soğuk girişi olduğu anda yoğun bir cam terlemesi oluyor. Bu terleme rutubet oluşuma sebebiyet veriyor. Bu noktada kesinlikle ortamı havalandırmak en doğru ve kesin çözüm olacaktır.

YahyaKarakurt

Yahya Karakurt - Web Sayfası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir