İyi bir uyku için neler yapmalıyız?
Uyku: Dış uyaranlara karşı bilincin tümden ya da bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı doğal dinlenme durumudur. Yatağa yattığımızda uyuyamama problemi varsa bunun için sizlere çözümler sunuyoruz. Uyku günlük hayatımız için hayati bir öneme sahip. Uykusuz kaldığınızda beyin fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu yüzden gün içinde performansımız düşer. Sık sık uykusuz kalmanın hafızanızın zayıflaması gibi kötü etkileri vardır. Uykusuz kaldığımız zamanlarda neler olabilir:
Refleksler zayıflar
Konsantrasyonumuz düşer
Öğrenme kabiliyetimiz azalır
Trafik kazalarına neden olabilir
Uykusuzluk iştah mekanizmasını bozduğu için fazla yemenize, bu da tabii kilo almanıza yol açar
Sürekli uykusuz kalıyorsak kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diabet gibi kalıcı hastalıklara yakalanabiliriz.
Uykunun öneminin anlattıktan sonra şimdi de iyi bir uyku için neler yapmalıyız? Bilmemiz gerekenler nelerdir?
Kalkma saatimiz belliyken yatma saatimizin de belli olması gerekir. Yatma ve kalkma saatiniz rutin bir şekilde aynı olduğunda uykuya dalma, uykuyu alamama gibi problemleriniz olmaz. En güzeli izin günlerinizde dahi uyku düzeninizi bozmayın.
İyi bir uyku için neler yapmalıyız? Yattığınız oda mümkün olduğunca karanlık ve ılık olmalı. Oda sıcaklığından biraz daha az sıcaklık olabilir. (20-22 derece) Çevrede herhangi bir ses olmamalı. Kütüphane sessizliği gibi bir ortam olabilir. Ancak sıfır sesli bir ortamı kastetmiyoruz. Böyle bir odada en ufak bir ses gelse bile uykunuz açılabilir.
Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakın. Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Uzmanlar iyi bir uyku için en uygun yatak odası renginin mavi veya açık sarı olduğu belirtiyor.
En çok yapılan hatalardan biri ilk kalkarken alarmı kapatıp uykuya bir süre daha devam etmektir. Aslında bu durum sersem bir şekilde kalmamıza neden oluyor. İlk alarm çaldığında derin uykudan hızlı bir şekilde kalkmalıyız. Bu şekilde güne zinde başlarız.
Yatacağınız saate yakın spor ve egzersiz yapılmamalı. Aksi takdirde metabolizma hızlanacağı için uyumanız zorlaşır. Yatmadan önce hareketleri yavaşlatıp tüm elektronik cihazlar ile bağlantıyı kesmeliyiz. Oda da elektronik cihazlar bulunmamalıdır.
Uykumuzun gelmediği zamanlarda yatakta dönüp durmak sinirleri bozar. Kalkıp sakinleşmeye çalışmak elimizi yüzümüzü yıkayıp bir çay kaşığı bal veya yarım çay bardağı limon suyu uyku havasına girmenize yardımcı olabilir. Buna ek olarak bir süre kitap okuyun veya pencereden dışarıyı izleyin.
Bir odada çok fazla kişi ile uyumayın. Fazla karbondioksit tüketimi alacağından odadaki oksijen miktarı azalır. Ayrıca evcil hayvan ve bitkiler ile aynı yerde uyumayın.
Uyku pozisyonunuzu tekrardan gözden geçirin. En ideal uyku pozisyonu sırt üstü yatmaktır. Yapılan araştırmaya göre insanların yüzde 60’dan fazlası yan yatmaya eğilimlidir. Yan yatmakta ideal uyku modeline yakındır.
Uyuyamadığınız zamanlarda koyun saymak yerine kendinizi sakin bir yerde hayal edin. Gözlerinizi kapattığınızda daha sakin şeyler düşünün.
Akşam geç saatlerde çay ve kahve gibi içecekleri tüketmeyiniz. Yatmadan 1 saat önce yoğurt gibi az yağlı bol proteinli gıdaları tüketebiliriz.
Uyuyamama problemlerine en güzel çözümlerden biri de şüphesiz yatmadan önce kitap okumaktır. Bilgi içerikli veya roman tarzı kitaplar okunabilir.