Uzay araçları nasıl hareket eder?

Uzay araçları nasıl hareket eder?
Küçüklüğünüzden beri belki de binlerce kez duymuşsunuzdur “uzayda hava yok” sözünü. Peki hava yoksa uzaya gönderilen bu araçlar nasıl oluyor da ilerliyorlar? İşte cevabı:

Evet uzayda hava yoktur fakat uzay araçları yine de ilerleyebiliyor çünkü “momentum korunumu” nu kullanıyorlar. Momentum bir cismin hızı ile kütlesinin çarpımıdır. Bu sayının önemi ise ne olursa olsun (Dışarıdan bir kuvvet etki etmedikçe) sabit kalmak zorunda olmasıdır… Böyle olunca da mesela bir sistemin kütlesi değiştiğinde hızı da değişmek zorunda kalır momentumu korumak için.

Basit bir örnekle açıklamak gerekirse; Buz patenini yapanları düşünün. Çiftlerde erkek, eşini ittiğinde kız kendinden uzaklaşırken kendisi de geriye doğru hareket eder. Uzay araçlarında da benzer bir durum vardır. Yakıt tankında yakılan sıvı yakıt yüksek hızla ve devamlı olarak dışarı püskürtülür. Bu da uzay aracına ileriye doğru bir hız kazandırır.

Ayrıca uzay araçları belli bir hıza ulaştıktan sonra o hızla hızlarına devam etmek için devamlı yakıt kullanmalarına da gerek yoktur. Çünkü uzayda hava, dolayısı ile sürtünme olmadığından hızınızı bir gezegenin çekim alanına girene kadar problemsizce koruyabilirsiniz. Bu yüzden uzay uçuşlarında azami yakıt tasarrufu için gezegenlerin çekim kuvvetleri kullanılır. Mesela şu anda hala plan safhasında olan Mars’a insanlı yolculuk için Jüpiter’in çekim kuvveti kullanılması hesaplanıyor.

YahyaKarakurt

Yahya Karakurt - Web Sayfası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir