Karne Dönemi Öğrenciye Yaklaşım ve Başarı Önerileri

Çocuklarınıza karne sendromu yaşatmayın!

Eğitim süreci oldukça uzundur ve çabuk geçer. Bu süre içerisinde yıl boyunca yapılan emeklerin karşılık alacak olan öğrenciler telaşa kapılıyorlar. Önemli olan o telaşı azaltıp süreci olduğu gibi anlayıp ve ona göre tepki vermek gerekir. Başarılı öğrenciler güzel notları ailelerine gösterme telaşına kapılırken başarısızlarda karneyi nasıl aileme göstereceğim stresi başlar.

Karne döneminde öğrenciler, değerlendirilecek olmanın verdiği kaygıyı yaşarlar. Çoğu aileler çocuğuna bir ‘yarış atıymış gibi’ davranır. İyi olmayan karneyle ailesinden ‘tembel, ‘beceriksiz, işe yaramaz çocuk’, ‘arkadaşını bile geçemedin, ondan yüksek puan alamadın’ gibi geribildirim alacağını düşünen çocuklarda çok olumsuz davranışlar sergileyebilir.

Çocuğun kişiliğini değil, davranışını eleştirmek daha önemlidir. Ebeveynler çocuğu iyi tanıdığı için onun neleri iyi yapacağını bilir. Bu bilinçle yaklaşım çocukta daha belirgin değişimler gerçekleşebilir.

 
Karneye Ödül ve Ceza Yok!
İyi karneyi ödüllendirirken çocuğu fark etmek, takdir etmek gibi manevi ödüllendirmeleri, çocuğun ihtiyaçlarına uygun, makul maddi ödüllerle desteklemek ruhsal gelişimi için daha sağlıklıdır. Ancak okula gitmenin ve ders çalışmanın onun sorumluluğu olduğu unutulmamalıdır. Çocuğun sorumluluklarının farkında olması onu daha iyi motive edecektir. Sorumluluk sahibi çocuğun bağımsız iş yapabilme gücü artar. Sorumluluklarını bilir, geliştirir. Hata yapmaktan ve başarısızlıktan korkmaz. Başarı için istekli olur.

Bilir ki, “Hatalardan ders çıkarmayı bilir” Başarısızlıktan başarı doğar. Başlangıçta hata yapmadan mükemmele ulaşan hiç kimse yoktur. Hatalarından ders alıp onları düzelterek daha iyi sonuç alacağını bilir.

Çocuğunuz, karnesini okulda alıp size sunduğunda sonuç ister hoşunuza gitsin isterse gitmesin her iki durumda da verecek tepki çok önemlidir.
Çocuğunuzun karnesini değerlendirme biçiminiz, onun hayata bakışı ve başarı, başarısızlığa olan düşüncesini etkileyecektir.
Çocuğun karnesinin iyi olmamasının altında yatan nedenler çok olabilir. Bu nedenler araştırılmalı ve aile tarafından çocuğun ruhunu incitmeden halledilmeye çalışılmalıdır. Daha karneyi görmeden çocuğa çeşitli yaptırımlar uygulamak ya da söylemlerde bulunmak olumsuz davranışın kalıcı olmasına sebebiyet verebilir.
Çocuğunuza olan güveninizi belirtin. Onunla konuşarak daha iyi sonuç alınabilir.

Elinden gelenin iyisini yapmaya çalış, en iyi çabayı göster’ şeklinde bir yaklaşım çok daha doğru olacaktır.
Karneyi değerlendirirken güzel notları ele alın. Bunu belirtirken övmek yerine teşvik etmeye dikkat edin.
Başarısızlık nedenleri iyi tahlil edilmelidir. Okuldan mı, aileden mi, ortamdan mı, öğretmenden mi dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu gibi yapısal bir takım bozukluklardan mı yoksa çocuğun ruh dünyasında sıkıntı oluşturan bir takım psikolojik nedenlerden mi kaynaklanıyor? Bu gibi nedenlerin de dikkatlice araştırılıp incelenmek gerekir.

Karne notunu yükseltmek için ne yapabilirsin?
İnsanlar genelde yabancı olduğu konuya karşı kapalıdır. O konu üzerine gitmek yerine ona karşı set çekerek tamamen kendini kapatır. Bu durum pozitif bakışı olumsuz etkiler ve dersi anlamasını daha da zorlaştırır. Öğrenciye; " kendini geliştirmek için ne düşünüyor ve neler yapmak istiyorsun?" diyerek onun problemi tanımlamasına ve çözüm yolunu bulmasına yardımcı olabiliriz. Karne öğretmen görüşleri için tıklayınız...
Yarıyıl Tatili Nasıl Değerlendirilmeli?
Başarılı olmak tüm insanların rüyalarını süsler ne yazık ki sadece gerçek anlamda isteyenler başarır. Başarı hep sizinle olsun.
Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Karakter Eğitimi / İnovatif Düşünebilmek / Hayal Gücünün Tavanı Var Mıdır? / Akıllı Geleceğimiz


Kişisel Gelişim Tüm Bilgiler / Beyin Hakkında Tüm Bilgiler / Genel Kültür/ Buluşlar / Buluş Hikayeleri / Belirli Günler / Atatürk'e Dair

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler