Plan Eşittir (=) Başarı
Plan yapma ilk başta önemsiz gibi gözükse de aslında hayatımızda önemli bir rol oynar. Birçok kişi daha işe başlamadan karamsarlık içine girip bilinçaltına sürekli olumsuz emirler vermektedir. “ Ben bunu yapamam, Nasıl olacak? Nereden başlamalıyım? Ne kadar çalışmalıyım?” vb negatif sorular sorarak karamsarlığa girebilir. Onun yerine daha pozitif bakış açılarıyla daha rahat bir şekilde akıl yürütmesi yapabilir. Bu soruların çözümlerini bir planlamaya bağlı kalarak sonuca ulaşabilir. Oysaki yitip giden, bitip tükenen zaman var. Ertelediğimiz her durum karşımıza geldiğinde sorunlar daha da büyümüş, zaman daralmış ve yapmamız gerekenler artmıştır.
Plan neyin nerede nasıl yapılacağını en iyi şekilde belirleyen bir etmendir. Bir insanım planlı olması neyi nerede bulacağını bilen kişidir. Planlı olanlar genelde önlerinde bir hedef bulunur. O hedefe kitlenir ve başarı için planda olmaya çalışır. Plansız olmak ne yapacağını bilmeden yoldan yürümeye benzer.
Descartes deyimiyle “Önemli olan akıllı olmak değil, aklı yerinde ve zamanında kullanmaktır.” “Plansız çalışan kimse, ülke ülke dolaşıp hazine arayan bir insana benzer.” Yıllarca dolaşır da, altını nasıl, nerede bulacağını bilemediği için, amacına bir türlü ulaşamaz.
Planlı olamayan kişi istediği gibi çalışamaz konsantre olamaz. Plansız kişiyi genelde basit işler bile çok zor gözükür.
Plan yapmanın püf noktaları
Planlı olan kişiler başarılı olacağı için özgüven kazanır.
Planlı olmak insanı motive eder.
Plan esnek olmalıdır
Plan dışında plana dahil olan çeşitli durumlardan dolayı plan aksama olursa oluşan zaman kaybı başka zamanla kapatılmalı.
Farklı planlar yapın. Sürekli aynı plandan dolayı beyin yoruluyor monoton bir durum ortaya çıkar.
Aynı zamanda ayrı çalışmalar yapın. Böylece zaman gelmeden bilinçaltınız o çalışmaya hazır olur. Sosyal etkinliklere zaman ayırın.
Birbirinize yakın dersleri peş peşe çalışmayın. Sayısal çalıştıysan sonra sözel derse geçiniz.
Düzenli bir tekrar iyi gelir.
Planı gözümüzün gördüğü yere asınız.
Planı mutlaka uygulayacağınıza dair eden kendinize söz vermeniz gerekir.
Planlamada belli bir zaman dönemi olmalıdır.
Planlı olmak kişiyi istediği gibi yol almasına sebep olur, kişiye yön verir.
Güzel bir programın oluşturulabilmesi için kişinin kendini tanıması gerekir. Kişilerin, amaçları, bilgi birikimi, zayıf ya da güçlü yönleri, zekâ potansiyeli, geçmiş deneyimleri ve çalışma şartları birbirinden farklı olabilir. Önemli olan bu farklılıkların farkında olup ona göre bir planlamaya gitmesi gerekir.
Plan yapmaktan daha önemlisi, plandan sonra harekete geçip uygulamaktır. Planınız ne kadar mükemmel olursa olsun, o plana uymadıktan sonra planın mükemmel olmasının hiçbir önemi yoktur. Yani plan yapmaktan daha önemli olan, planı hayata geçirip uygulamaktır.
Plan eşittir başarı mıdır?
Planlı çalışmayarak da başarılı olamaz mıyız? Olsa bile daha çok tesadüfleri bünyesinde barındırır. Başarısızlık sendromunun en büyük düşmanıdır planlı olmak. Planlı olmak, zamanı, sorunları, iş hayatı, düzenli olacağı için başarı zamanla kendiliğinden gelecektir. Planlı olmak ve başarmak birbirini destekleyen faktörlerdir. İkisi arasında doğru bir orantı vardır.
Yahya KARAKURT- Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Başarısızlığın Nedenleri!/ Başarının Anahtarı İnovasyonda! / Başarılı Olmak
Reklamlar
Verimli Ders Çalışma İçin 10 Kural
İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt