Problem Nasıl Çözülür?

İçinde yaşadığımız dünya kanunları ve düzeniyle süper olabilir ama insan için hiçbir zaman mükemmel olmayabilir. Hayatımızın her anında sorun çıkma olasılığı vardır. Önemli olan ona karşı hazırlıklı olmak ve çözüm yolları üretmektir. Problem ise hayatın sonu değildir. Problemler çok çeşitli olabilir. İnsana dert ve sıkıntı çıkarır ama insana yeni ve farklı bir hayat penceresi açılmasına ışık tutar.

Problem denince genelde insanlara kompleks ve soğuk gelen bir kavram olsa da aslında üzerinde düşünüldüğünde öyle olmadığını rahatlıkla göre biliyoruz. Bir problem için bazı hedeflere ulaşılması ve bu hedeflere ulaşmak için çeşitli çözümler gerektiren durumlardır. İnsanların hedefe ulaşma sürecinde engellenme ve karşılaştığı bir çatışma durumudur. Aslında problemim varlığı kişinin ona verdiği önemle orantılıdır. Kişi problem olarak gördüğü o konu üzerine düşünürse, illaki problem olmak zorunda değil karşılaştığı güçlükle bir problemdir. O zaman bir çıkış noktası bulur. Yeter ki sabırla ve istekle büyük bir iradeyle karşı koyabilsin.



Problem çözmek için iyi bir analiz gerektirir, akıl yürütmelerinde bulunmak gerekir.
Problemin en belirgin özelliği bir durum ve bir hedef içeriyor olmasıdır.
Problemin farkına varmak, teşhis etmek ve tanımak,
Zihinsel bir farkındalık yaratmak,
Çözüm için yeni bir durum oluşturmak,
Çözüm olanaklarının sıralanması ve hangi metodun kullanılacağına karar vermek.
Problemi parçalamak, çözüm için en belirgin öneriyi ele almak
Belirlenen çözüm,
Problemin büyüklüğe göre zamanlama planlaması yapmak
Çözüme ulaşmak, ulaşılan çözümü ve tecrübeleri başkalarına aktarmak gerekir.


Bazen farkına varmadan çeşitli yönlendirmelerden dolayı asıl sorunu bırakıp yan hatalara kapılabiliyoruz. Asansör örneğinde görüldüğü gibi insanı bazen sorun gibi gözükür ama çözümünü başka alanlarda bulabilir.

Asansör icat edildiğinde insanlar asansörün içinde fazlaca kalmaktan sıkılmış ve şikâyet etmişlerdir. Asansörün daha hızlı çalışması gerektiğini bile söylemişler. Fakat sonuçta sorunun asansör değil insanların kapalı ortamlarda fazla kalmaktan sıkıldıkları anlaşılmış ve asansöre ayna konulmasına karar verilmiştir. Böylece tüm şikâyetler sona ermiştir.

Bazen sorunu irdelediğimizde aslında sorun değil daha başka etmenler onu sorun gibi gösterebilir. Farklı bir bakış açısı sorunu kısa yoldan çözebilir. Bazen de çözüm için yanlış karar verdiğinizi anlarsınız ve her şeye sil baştan başlamanız gerekebilir. Çözümün hemen yanı başınızda olduğunu fark ettiniz anda gerekli adımları atarak rahatlıkla çözebilirsiniz. Çözümün en güzel tarafı insanı içini ısıtır, başarılı hissetmenizi sağlar.

Sonuç olarak sağlıklı birey ve toplum yaratmada bireyin problem karşısındaki tepkisi önemli bir etkendir. Bu koşulu sağlayan en önemli olgular ise eğitim, özgüven ve soruna çözüm yolu bulma deneyimidir. Ancak, ülkemizde bulunan eğitim sisteminden ve diğer faktörlerden dolayı bireyin özgürleşmesi bir yana bağımlı ve ezberci bireyler yetişiyor. Sorunun çözümü kişilerin etkin eğitim ve problem çözmeye ve uygulamaya dayalı yaşam becerilerinin kazandırılması olabilir. Bu bakımdan eğitim düzeni ve yaşamı yorumlama becerilerinin gözden geçirilmesi gerekiyor.
Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Karakter Eğitimi / İnovatif Düşünebilmek / Hayal Gücünün Tavanı Var Mıdır? / Akıllı Geleceğimiz


Kişisel Gelişim Tüm Bilgiler / Beyin Hakkında Tüm Bilgiler / Genel Kültür/ Buluşlar / Buluş Hikayeleri / Belirli Günler / Atatürk'e Dair

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler