Sorun Bulmak mı?

Sorun ya da problem; çözülmesi gereken mesele, soru veya aşılması gereken engel olarak tanımlarız. Buraya kadar bir sorun yok... Nedense en büyük sorun düşünemeyen, üretemeyen, üretmek istemeyen, sorunlar karşısında aciz, hazıra alışmış bireylerin çok oluşu en büyük sorundur.

Gerçekten günümüzde yaratıcı, sorunlarını çözen bireyler ne yazık ki çok az... Kimse üretmek istemiyor, düşünmek istemiyor... Herkes hazırcılığa alışmış nasıl olsa birileri buluyor...
Sorunlar karşısında çözüm odaklı ve analitik düşünme yeteneğine sahip bireylerin, en temel (okul, aile ve çevre) eğitimlerini sağlam aldıkları aşikardır.

Çözüm odaklı eğitim şart! Bilgi yüklenme odaklı eğitimden artık vazgeçilmesi gerekiyor. Öğrencide sürekli bilgi almaya şartlanmış... Bir konu hakkında yazı yada bir fikir üret dediğinde zaten her şey üretilmiş, ben bilim adamı mıyım deyip işin içinden çıkmak istiyor.

 

Anlamak… Bazen iyi bir araştırma yapmak, bilim insanlarının bakışını yakalamak gerek...
TÜBİTAK Bilim Ödüllü Matematikçi Cahit Arf’a göre bilimin amacı; Bu ödülü alırken yaptığı konuşmada 'Bilim insanının amacı anlamaktır' hemen ardından 'ama büyük harflerle anlamaktır' sözüyle kendine göre bilim insanını açıklamıştır.
Dünya’yı, içinde yaşadığımız evreni, hatta yaşamı anlayabilmek için bilim bize gereklidir.

Bilim insanları evreni daha iyi anlamamız için yol gösteren kılavuzlardır. Onların çalışma prensiplerini takip ederek yeniden buluş kapılarını aralarız. Kimi insan kendi sorununu çözer, kimi de sorun olanı araştırır ve sorunla ilgili detayları iyice analiz eder sorunun kendisini çözer.
Bilim insanı, bir soruna çözüm bulmak için harekete geçendir.
Engel tanımadan, bir zamanlar olanaksız denen şeyleri olanaklı kılmak için yeni yollar arayandır.
İnsan, bildiği, tanıdığı şeyleri sever; bilmediği, anlayamadığı şeylerden korkar. Çoğu sorundan bundan çıkmaktadır. korktuğu için önyargılı davranır. Halbuki araştırıp, işin gerçeğini öğrense hiçte öyle olmadığını görür. Aklımız korkularımıza karşı kullanacağımız en güçlü silahımızdır.
Karşımıza çıkan sorunlara aklımızla çözüm yolları arar, zorlukları aklımızla aşmaya çalışırız. En büyük sermayemiz akıldır.
Kendimize neden, nasıl, ne zaman gibi sorular sormaya başladığımızda biz de bilim insanı olma yolundayız demektir.
Çünkü bilim, biraz da doymak bilmek merak demek değil midir?
Günümüzde insanoğlu onlarca sorunla uğraşırken halen sorunu olmadığını söyleyenler de az değil. Halbuki insanoğlu bu dönemde yaşamdan uzaklaştı. Kabuğuna çekildi monoton bir yaşantı içine girdiler.

- Sorun bulmak gerçekten zor mu ?
-Yoksa düşünmek , üretmek mi zor olan?
Her ne kadar zor olsa da... Zoru başarmak daha güzel değil mi?
Biraz farkındalık, hayata farklı bakmak, görmek ve gerçekten görebilmeyi istemek. En önemlisi öğrenmek amacıyla bakmak.
İşte o zaman sorunu rahatlıkla bulabiliyorsunuz?
Aslında sorun bulmak hiçte zor değil.

İlk önce kendinden yola çık, etrafında gözlem yap, çevreni incele, internette bilim , teknoloji ve doğayla ilgili araştırma yap, değişik yaşam türlerini incele…
Mutlaka ele alınacak, geliştirilecek ve uygulanacak bir yol bulunur.
Geleceğe dair öngörü de bulunmak, hayal kurmak ve kurgulamak… Bilgi her şey değildir. Bilgiyi kullanmak ve yaşantımıza uygulamaktır önemli olan...

Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Proje Üretmek İçin Öneriler / İnovatif Düşünebilmek / Hayal Gücünün Tavanı / Akıllı Geleceğimiz


Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler