Tasarım Günlüğü Yazmanın Önemi

Günlük; basit bir dille ders içerisinde yaşanılanların kâğıda aktarımıdır. Bir iç dökmedir. O gün yaşanılanlar, heyecanların, düşüncelerin, hayallerin yazıldığı ve çizildiği kocaman bir dünyadır.
İnsanların genelde düşüncelerini konuşarak ve mimikleriyle ifade ederler. Bunun yanında farklı olanı yapmak, olağanın dışına çıkmak insanı olumlu etkiler. Günümüz öğrencilerinde en çok aranılan özelliklerinden birisi de onların düşünme, yazma, kurgulama ve üretme yeteneklerinin gelişkin olmasıdır. Bu özellikleri geliştirmek için öğrencilerin eksiklerin farkına varması ve yazmaya doğru ilk adımlarını atması gerekir. Zaman içerisinde hedefi olan bireyler kendini geliştirecek etkinliklerde bulunurlar.

Günümüzde öğrenciler yazma yeteneklerini geliştirme konusunda oldukça şanslıdırlar. Çünkü Teknoloji ve Tasarım dersinde ‘Tasarım Günlüğü’ yazıyorlar. O gün ders esnasında etkinlik sürecinde yaşanılan duygular, düşünceler ve hayallerini yazarak ve çizerek ifade ediyorlar. Her hafta bunu düzenli bir şekilde bunu yazdıkları için yazma yeteneklerini geliştiriyorlar.
Belki de geleceğin yazarı olma adına ilk adımlarını bu günlüklerle atmış oluyorlar. Süreç uzun ve Tasarım Günlüklerini özenle yazan öğrenciler oldukça şanslılar. Bende geleceğin yazar adayıyım diyen öğrenciler farklılıklarını benimseyip geliştirmektedirler. Daha çok özenerek günlüklerini en iyi şekilde yazarlar.  


Öğrenci çalışma sürecinde ne yaptıysa onları tasarım günlüklerinde dile getirir. Sorgulama, deneme, eleştirme, sebep sonuç ilişkisi, beğenilerini söylemeli, başka görüşlere başvurmalı gerekirse röportaj yapmalı, resmetmeli, fotoğraf eklemeli vb kısaca yaşadığı süreci anlatmalıdır.
Tasarım günlüğü tasarımın nasıl yapıldığına dair kaynaklık eder. Yapılan çalışmanın başından sonuna kadar nasıl gelindiğine tanıklık eder. Süreç hakkında bizleri bilgilendirip, sonuca nasıl gidildiğine dair yol haritası olarak karşımıza çıkar.

Yazma eylemi hayatı yorumlamadır. Yazma; duyguların bir ilmek, bir nakış gibi kâğıdı süslemesidir. Farklılıkların ve farkındalıkların en dibe vurduğu anlarda kendini yeniden gerçekleştirmedir. Bir var oluş hikâyesidir. Kendini kelimelere yükleyip, yeniden cümlelerle yaşamaya haykırmaktır. İçindekini bir çocuk gibi büyütüp yeniden olgunlaştırmaktır.
Tasarım günlükleriyle yazmaya doğru attığımız adımları büyütüp kendimizi gerçekleştirmeye ne dersiniz. Hadi başlayın ve yazdıkça zevk almaya çalışın... Sevgilerimle...
Tasarım Günlüğü hakkında bilgi ve örnekler...
Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Karakter Eğitimi / İnovatif Düşünebilmek / Hayal Gücünün Tavanı Var Mıdır?
Kişisel Gelişim / Yavaş Okuma Nedenleri / Bir Öğrenci Neden Kitap Okumalıdır? / Kitap Okumayınız! / Ders Çalışma Ortamı / Akıllı Geleceğimiz


Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler