Bisikletin İcadı

Bisikletin İcadı
Şu anda birçok gelişmiş ülkede ilk akla gelen ulaşım araçlarından birisi olan bisiklet, zaman içerisinde büyük değişime uğramış ve çok daha rahat ve güvenli kullanım konusunda büyük ilerleme göstermiştir.
Genellikle çocuklara karne hediyesi olarak satın alınan bisikleti aslında kim, ne zaman icat etti? İşte bisikletin icat serüveni…Günümüzde modern bisikletin mucidi olarak Fransız mucit Sirvac kabul edilse de, 12. yüzyıla tarihlendirilen ve Çin’de kullanılan bisikletlerin olduğu iddiaları bisikleti kesin olarak kimin icat ettiği konusuna gölge düşürmektedir.

Tarihsel süreç içerisinde birçok keşif ve icadın farklı kişilere atfedildiği düşünülürse, bisiklet için de aynı durumun geçerli olduğu söylenebilir. 1791 yılında Fransa’da yaşayan bir mucit olan Sirvac tarafından tasarlanan bisikletin, günümüzün modern bisikletlerinin atası olduğu kabul edilir ve bu nedenle Sirvac’a bisikletin mucidi denir.


Sirvac tasarladığı bisiklete “Celerifere” adını vermiş ve daha sonraki süreç içerisinde bu gidonu dahi olmayan taşıt, Baron Von Drais çabalarıyla geliştirilerek gidonlu bir hale dönüştürülmüştür. Daha sonra 1818 yılından itibaren ahşap kullanımından vazgeçilerek metal parçalarla yapılan bisikletler, daha dayanıklı yapısıyla Avrupa coğrafyasında oldukça popüler hale gelmiştir. İnsanlar için çok eğlenceli bir aktivite olmasının yanında, at arabalarına da alternatif ve süratli bir taşıt olması nedeniyle de tercih edilmiştir.

Bisikletlere “pedal” kavramını getiren isimse, İskoçyalı Kirkpatrick Millan’dır. Millan’ın yapımı için bir yıl harcadığı bu ilk pedallı bisiklet, 1840 yılında görücüye çıkmıştır ve günümüzde de hala Londra’daki meşhur Science Museum koleksiyonunda sergilenmektedir. Millan’ın geliştirdiği bu modelde, dünya tarihinin en meşhur dahilerinden olan Leonardo Da Vinci’nin çizimlerinden etkilendiği söylenilmektedir.
Takip eden süreçte ilk olarak Fransa tarafından devlet desteği ile 1871 yılından itibaren seri üretimine başlanan bisikletler, Fransa Almanya savaşında etkin bir şekilde kullanılmıştır. İrlandalıların 1888 yılında ilk defa havalı lastik kullanmaya başlamasıyla verimliliği ve hızı büyük oranda artan bisikletler, daha sonraki yıllarda sürekli geliştirilen pedal, giden ve vites sistemleri ile günümüze kadar gelmiştir.

Günümüzde, bisiklete binmenin sağlığa yararlı olduğu görüşünün gelişmesi ile özellikle Avrupa’da uluslararası nitelikte pek çok bisiklet turları düzenlenmektedir. Bisiklet sporu ile ilgilenenlerin sayısının artmasıyla bir çok ülkenin kent caddeleri, ulusal parkları ve belediye parklarında bisiklet yolları ayrılmaktadır.

Nasıl Çalışır?
Bisiklet neredeyse her yaştan insanın kullanabileceği çok zekice tasarlanmış eğlenceli bir araç. Bisiklet sayesinde gideceğiniz yere yürümek veya koşmaya göre daha az enerji harcayarak çok daha hızlı ulaşabilirsiniz. Bisiklet genel anlamda tamamen açık bir mekanizmadır ve gizli kapaklı hiçbir bölümü bulunmaz.

* Ön çatal; gidona bağlı hareketli bir kısımdır ve ön tekerlek buraya bağlıdır.
* Tekerlekler; ince çelik çubuklarla desteklenmiş jant ve üzerindeki şambiyel ve lastikten oluşur.
* Koltuk; oturma alanıdır.
* Gidon; arabalardaki direksiyon vazifesini gören bisiklet parçasıdır.
* Krank ve pedallar; pedal çevrildiğinde oluşan dönme kuvveti kranka iletilerek moment oluşturulur.
* Zincir ve vites; pedal dişlisine bağlı zincir arka tekerleğe bağlı olan dişliye gücü iletir ve hareket sağlanır. Vites dişli çaplarının değiştirilmesini bu sayede pedala uygulanan kuvvetin ayarlanmasını sağlar.

İlk bisiklet için tıklayınız…

YahyaKarakurt

Yahya Karakurt - Web Sayfası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir