Eğitimde Yeni Arayışlar

Günümüz koşullarında eğitimde öğretmen merkezli ders anlatım tekniği artık  Yeterince etkili olmamaktadır. Buna karşın gerek gelişmiş ülkelerde ve gerekse   ülkemizde yeni arayışlar ve teknikler geliştirilmektedir. Bunların arasında teknolojiden faydalanmanın yanı sıra, konuları dramatize ederek, hikaye ve çeşitli aktivitelerle daha da kolay anlaşılır ve zevkli hale getirme çabaları sürdürülmektedir. Öğrencilerimizi ezbercilikten kurtarmak, öğretilmek istenenleri daha kolay ve anlaşılır tarzda aktarmak için eğitimciler değişik yöntemleri bulma arayışı içindeler.

Okul  yönetim kadrosu ve çalışanları ile birlikte bu sorunları aşmak ve verimliliği artırmak için çeşitli çalışmalar ve araştırmalar yapmaları gerekir.. Bunları özellikle hizmet içi eğitimlerle, programlarıyla yapmalıdırlar.. Bu amaçla Öğretmenlerin çeşitli konularda yaratıcılıkları desteklenmekte ve cesaret verilmelidir. Yaratıcı ve yeniliklere açık öğretmenler deneyimleri kullanarak ve öğrencilerin nabzını tutarak onlara ulaşma yolları bulmalı ve öğrenmek istediklerini onlara kazandırabilmelidir.. Genellikle anlatılması zor gibi görünen konular farklı ve yaratıcı öğretim yöntemleriyle öğrenciye kolayca kavratılabilir. 

Geometrinin metrik olmayan konusu yıllardır öğretmen ve öğrencilerin “anlaşılmaz” diye niteledikleri türden bir konudur. Öğrenciler, konunun işlenmesinden hemen sonra ezberleyerek iyi not alsalar bile, kendilerine sunulanlar kalıcı öğrenme yaşantıları olmadığı için hemen unutabiliyorlar. Aslında eğitimcilerin istediği eğitim sistemi bu değildir.

Halbuki bir ders işleme yöntemi olan hikayeleştirme (drama) yolu ile en soyut konu olan metrik olmayan geometri (nokta, doğru, düzlem ve doğru parçaları) bile son derece kolay bir şekilde öğrencilere kavratılabilir. Öğretmen bu belirtilen kavramları öğrencilerin yaş, dil, zeka gelişimine uygun bir öykü içinde anlatabilir. Öğrenci eğlenerek öğrenirken, öğrendikleri kalıcı olur. Ayrıca öğretmen görsel ip uçları vererek öğrencileri öykünün devamını geliştirmeye, ya da başka bir öykü yazmaya teşvik ettiğinde, öğrenci yaparak, yaşayarak, duyarak ve keyif alarak öğrenir. Öğrenilenlerin öğrencinin gerçek yaşantılarıyla ilişkisi kurulduğunda, ders süresince yapılanların kalıcılığı artar ve dolayısıyla kazanılmış istenilen, gözlenebilen öğrenci davranışları oluşmuş olur.

Çağımızda bilişim teknolojilerine ayak uydurmayan her kesim tarihin derinliklerine gömülmek zorundadır. Biz tarihin derinliklerine gömülecek değil, gelecekte dünyanın yıldızı olacak bir ülkeyiz. Bu hedefe ulaşmada bize yardımcı olacak gençlerimizden eminim. Türkiye yakın gelecekte dünyanın yıldızı olacak. Çok kısa sürede bu hedefe ulaşacağız. Cumhuriyetimizi yaşatacak ve yükseltecek olan gençlerdir. Bu gençleri yetiştiren öğretmenlere de büyük görev düşüyor. Öğretmenlerimiz, 21. yüzyılın becerilerini uygulayan, analiz yapan, seçen, eleştiren, sorgulayan gençler yetiştirecektir.

Fatih Ekinci / Eğitimci / Yazarın Diğer Yazıları 

Beynimizin Hangi Tarafı Daha Gelişmiş? / Başarılı Olmak / Başarısızlığın Nedenleri / Beyin Gücü

Paylaş  Reklamlar

 

Üretken Olmak 

Tasarlamak

Olumlu Düşünme

Okuma Nedir?

Nedir Bu Hedefsizlik?

Nasıl Bilim Adamı Olunur?

Düşünmeyi Bilmiyoruz!

Problem Çözme

Başarılı Olmak 

Modelleme (Örnek Alma)

Farkındalık

Sınıfta Etkili Ders Dinleme

Kişisel Başarının Anahtarı

Edison Gibi Nasıl Not Tutulur?

Bilim İnsanı Olabilmek...

Projeler

Etkili ve Verimli Ders Çalışma 

Okulda Başarı Taktikleri

Başarıyla İlgili Sözler

Yaratıcılık

Etkinlik Örneklerinin Önemi

Haydi İnovasyon Yapalım!

Albert Einstein’dan Sözler ve Öneriler

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler

İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt