Tübitak Bilim Fuarı Süreci, Tübitak 4006 Bilim Fuarı Süreci


Tübitak Bilim Fuarı her geçen gün daha da kaliteli bir şekilde çocukları bilimle buluşturuyor. Okullardaki bilim çalışmaları çocuklara yön vererek geleceğin bilim insanlarının yetişmesine olanak sağlıyor. Bilim fuarıyla ilgili tüm süreci elimden geldiğince siz değerli bilim sever dostlarıma anlatmaya çalışacağım. Yaşanılan süreçte hem öğrenciler hem öğretmen hem de veliler büyük bir deneyim kazanıyor.
Bilimsel araştırma hiç bitmeyen bir süreçtir. Üretilen bilgi hep yeni soru ve sorunları da beraberinde getirir. Dolayısıyla bilimsel topluluk hiç bitmeyen bir süreçte araştırmalarına devam ederek insanlığı bilgi dağarcığını genişletir. Bu süreç yeni bilgi üretim süreci olduğu kadar aynı zamanda yeni bilim insanı yetiştirme sürecinin de bir parçasıdır. Böylece bilimsel araştırma bilimsel topluluğun devamını da sağlar. Tübitak sitesine göre proje;

 

 

 

“TÜBİTAK Bilim Fuarları”, 5-12. sınıfta okumakta olan öğrencilerin eğitim/öğretim programı çerçevesinde ve kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yaparak, araştırmalarının sonuçlarını sergileyebilecekleri, öğrenciler ve izleyiciler için eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır.
Tübitak Bilim Fuarı Süreci Kısaca;
Sistem üzerinden başvuru yapılması.
Başvuru sırasında TÜBİTAK tarafından görevlendirilen Akademik danışmanlardan (il temsilcileri) projelerin uygunluğu hakkında görüş alınır.
Desteklenmesine karar verilen okullar tarafından sözleşmenin imzalanarak TÜBİTAK’a gönderilmesi.
Desteğin proje yürütücüsü hesabına yatması.
Fuarın düzenlenmesi ve izlenmesi.
Yapılan harcamalara ilişkin mali rapor bilgilerinin bu süreç boyunca sisteme girilmesi.
Fuara ait sonuç raporunun web sitesi üzerinden doldurulması.

Projenin sonuçlanması
Buradaki en büyük amaç öğrencilerin, bir araştırma, bir fikir ya da bir düşüncesini projeye dönüştürmesidir. Okulun özelliğine göre öğretmenler eşliğinde öğrenciler 15-25 ya da 5-10 proje proje üretecekler.
TÜBİTAK ve MEB arasında gerçekleşen protokol gereği 4006 Bilim Fuarlarında görev yapan öğretmenler egzersiz ücreti talep edebilir. Ancak bu talebin değerlendirilmesi ve uygulanması okul yönetimi, İl/İlçe MEM ve MEB’in nihai kararına bağlıdır.
Başvuru Öncesi; Bilim fuarına başvurmadan önce öğretmenler öğrencilere duyuru yaparak proje üretmenin önemi, bilimsel proje hazırlama ve araştırma projeleri hakkında bilgi verir. Okul içerisinde istekli olan öğretmenler öğrencilere danışmanlık yapar böylece proje yürütücüsünün yükü hafifler ve görev dağılımı yapılmış olur. Bir projede en fazla 3 danışman öğretmen ile 7 öğrenci görev alabilir. Bir proje için görev verilebilecek kişi sayısı en fazla 10 kişidir. Öğrencilerden gelen projeler danışman öğretmenler tarafından değerlendirilir. En uygun projeler listelenir içlerinde en az 10 tanesi araştırma projesi olma koşuluyla toplamda 20 proje başvuru sitesine girilir. Başvuru tarihinde fuar zamanı belirlenmektedir. Bulunduğunuz şartlara göre uygun bir tarih belirliyorsunuz. Genelde Mayıs sonudur. Başvuru açıklandıktan sonra e-imza başvurusu yapılır.
Başvuruyu bu adresten (http://bilimiz.tubitak.gov.tr/bilimFuariBasvuru.htm ) belirlenen tarihlerde yapılmaktadır.

 

Projeler Onaylandıktan Sonra;
Proje yürütücüsü olarak kim görünüyorsa onun hesabına proje sayısına göre para yatmaktadır. Hem proje hem de fuar giderleri için hesabınıza yatan bu parayı harcarken faturaları biriktiriyorsunuz. Fuarı gerçekleştirdikten sonra sisteme bütün faturaları gireceksiniz. Fatura tutarları tamamlamıyorsa artan parayı geri iade edilmektedir. Proje yürütücülerine proje sonuç raporunun kabulü halinde, proje bütçesinin %5’i kadar PTİ ödenir.
Bilim fuarı hazırlık için bilimiz sitesinde kılavuzların çıktılarını alıp, öğrenci, veli ve öğretmenlere dağıtıyorsunuz. Böylece kim ne yapacağını öğreniyor ona göre çalışmalarına başlıyor. Proje hazırlık aşamalarında bol bol resim çekmeyi unutmayın. Bunlar fuar sonrası doldurduğumuz formlarda işe yarayacak. Ayrıca çok tatlı hatıralar olarak elimize kalacaktır. Projeler ilgili olarak malzeme alımı yapılır. Bütün malzemeler alındıktan sonra öğrenciler uygulama aşamasına geçer ve gerekli hazırlıkları yaparlar.


Fuar tarihi yaklaşırken;
Fuar tarihinden en az bir ay önce tişört, şapka, afiş, davetiye, yaka kartı, kırlangıç bayrak, branda afiş, astronot robot, hatıra çerçevesi vb. malzemelerin siparişi verilmesi gerekir. Bir yandan sipariş diğer yandan projeler yavaş yavaş bitirilmeye çalışılır.
Fuar panoları hazırlıkları başlar. Pano üzerindeki içerikler belirlenir. Çıktılar alınır ve panolara yerleştirilir. Fuardan 2 gün önce baskıda gelen malzemeler öğrencilere dağıtılır. Fuar stantları hazırlanır, davetiyeler dağıtılır, afişler ve brandalar asılır. Kısaca tüm çalışmalar bitirilir.


Fuar zamanı;
Fuar sabahı tüm çalışmalar bitmiş ve öğrenciler artık sunuma hazırdır. Sunum öncesinde proje danışman öğretmeni ve öğrencilerin resimleri pano önünden çekilir. Fuar bitiminde görev alan tüm öğrenci ve öğretmenler topluca okul tabelasının önünde resim çekilir. Daha sonra sisteme bilgi yüklerken lazım olacaktır. Açılış yapıldıktan sonra gelen misafirlere sunum yapılır. Günün yorgunluğu atılır, öğrencilerin öz güvenleri gelişir. Fuar zamanında kokteylde verilebilir. İl temsilcisi gelip fuarla ilgili bir rapor tutar.

Fuar sonrası;
Fuar bitişinde sistem üzerinde proje ve fatura girdileri yapılır. Proje yürütücülerinin harcamalara ait faturaları çağrı metninde belirtildiği şekilde kestirmesi ve olası denetimlerde beyan edilmesi için genel hükümler çerçevesinde muhafaza etmesi gerekmektedir (Kamu idarelerinin hesap ve işlemlerine ilişkin her çeşit belge ve bilgi, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri için ilgili idarenin kontrol ve gözetiminde bütçe yılının bitiminden başlayarak zaman aşımını kesen ve durduran haller hariç on yıl süreyle saklanır.)

Tübitak katılan her öğrenci ve öğretmene online sertifika gönderiyor. Sertifikalar çıktı alınıp törenle öğrencilere dağıtılır.
Sonuç olarak, her öğrencinin "bilime iz bırakabilmesini" sağlayacağını düşündüğümüz bu program, öğretmenlerimizin süreci anlaması ve öğrencilere doğru bir şekilde aktarması ile gerçekleşecektir.

Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / İnovatif Düşünebilmek!

Tübitak 4006 Hakkında Tüm Bilgiler / Tübitak 4007 Bilim Şenliği

Tübitak 4006 Bilim Fuarı

Bilim fuarı hakkında tüm bilgiler; proje başvuru, proje örnekleri, fuar süreci vb.  Devamı için tıklayınız...

Tübitak 4006 Bilim Fuarı Süreci

Tübitak Bilim Fuarı her geçen gün daha da kaliteli bir şekilde çocukları bilimle Devamı için tıklayınız...

Tübitak 4006 Bilim Fuarı Projeleri Galerisi

 Kullanılacak görseller estetik görünümlü, yazılar okunaklı olmalı ve özgün projeler  Devamı için tıklayınız...