Okumanın Farklı Boyutları

İnsan ilişkilerinde önemli bir yere sahip olan okuma, yaşantımızı birçok alanında etkiler. Okuyan ve okumayanlar arasında farklar kaçınılmazdır.

Okumanın insan üzerindeki boyutları üç türlüdür.

 1.   Okuyan/ Okumayan

Hayatımızı idame ederken yanlış bir zamanlama beraberinde birçok hata getirir. Okumayı seven toplumlar farklı düşüncelerle birlikte yeni limanlara açılırken, yeni bilgiler araştırırlar. Okuyan toplumlar yeni teknolojiler üretir. Okumayan kişiler pasif kalır. Yaşantısı rastlantılarla doludur. Okumayan kişiler araştırma yeteneğini kaybeder ve hayalleri gerçekçi olmaz.

2.   Okumayan / Okuyan

Okumayan insanlar okuyan kişilere hayrandır. Bu işi başaramadıkları için yapanlara karşı gıpta ile bakarlar. Kendilerince bir savunma yöntemi bulmuşlar. Okuyup ta ne olacağız, bizim okumaya ihtiyacımız yoktur şeklinde düşünürler. Farklı bir boyutta baktığımızda okumayan insanlar okuyanlara karşı boşuna zamanını harcıyor bu kadar ineklemeye değer mi? Gibi sözler sarf ederler.

3.   Okuyan / Okuyan

Okuyan insanlar arası ilişkiler farklı boyutlarda teşkil eder. İlişkiler çıkarcı değil, topluma yararlı üretimler yapmaya yöneliktir. Karşılıklı fikir alışverişleri olur ve düşünce farklılıklarına saygı duyulur. Karakterimizde olması gereken düşünce bu olmalıdır.

Ben iyiyim sen daha iyisin mantığıyla baktığımızda yaşamın bütün insanlara kucak açtığını, sınırsız tercihlerden dolayı her insanın istediği mutluluğu yakalama hakkı vardır. Olaylara karamsar bakmamak, yaşam tarzımızın farkında olup beynimizin kendimizi gördüğü gözle bakmak bizi daha mutlu eder. Hayatımıza içten ve saygıyla sarıldığımızda okumanın ne kadar gerekli olduğunun farkına varırız. Burada önemli konulardan biride başarının takdir edilmesidir. Kıskançlık ve çekememezlik hayatımızda olduğu sürece mutsuz oluruz. Yeni üretimlere yeni eklentiler hayatı daha güzelleştirebiliriz. Önemli olan kazandığımız zaferlerin genel olması tüm evreni kapsamasıdır. Kişisel zaferler sönmeye mahkûmdur.

Burada toplum yararına yapılan çalışmalar söz konusudur. Toplumdaki bireyler ne kadar okursalar liderlerinden daha fazla çalışıp halka yardımcı olmak zorundalar.

Bundan sonra yapılacaklar hedefler ve ölçütlerdir. Bir davranışı kazanmanız için ölçütleri yerine getirmeniz gerekir. Bu ölçütleri yerine getirdikten sonra hızlı okuyucu olabilirsiniz. Çalışmanın başında endişeleri olup geçmişte öğrendikleri sistemden vazgeçmeyen olur bu çok doğaldır. Önemli olan sınırlı bir sürede direnişe geçmek ve hızlı okumayı başarmaktır. İnançlı bir şekilde çalışıldığında başarı kendiliğinden gelir. Sizden bir hayal kurmanızı istiyorum! Dünyada seçkin insanların yaptığı hızlı okumayı sizde yapabilirsiniz. Kendinizi hızlı okuyan insanlar arasında görün. Bu öneli insanlarla iş toplantısı yapın. Bunları önemli yapan ne olduğunu düşünün beş yıldızlı bir otelde tatil yapıyorsunuz. Oradaki insanların sizin için çalıştığını düşünün. Elinize aldığınız kitabı bir saatte bitirdiğinizi görün. Zamanla siz istediğiniz sürece başarılar sizi bulacaktır.

Hayatımız ihtiyaçlarımıza göre şekillenir. Fiziki ihtiyaçlarımız giderildikten sonra diğer ihtiyaçlara geçilir. İhtiyaçlar hiyerarşisine göre okuma eylemi sosyal bir kişilik kazanmamızda etkindir. Örnek verecek olursak elimize kitabı almadan önce midemiz boşsa amacımız birden değişir açlık hissini gidermeye çalışır. Nerede yiyecek bulabilirim diye düşünür. Kişinin motivasyonu bozulur ve okumaktan vazgeçer. Motivasyonun iyi olması için hayatımızda karşılanmamış ihtiyaçlarımıza ulaşma çabamızdır.

Okurken zorlandığımız ve hızımızı etkileyen yazılar genelde en zor yazılanlar teknik dile dayalı, somut olmayan bilgiler, görsel ve işitsel unsurları içermeyen yazılar zor okunur.
Bu yazımı okuyan tüm dostlara ithaf ediyorum. Sevgilerimle... 

Yahya KARAKURT- Eğitimci / Tüm Yazarlar / Kitap Okumanın Faydaları / Düşünce Nedir? /Rehberlik / Okul Dergisi

Paylaş  Reklamlar

 

Üretken Olmak 

Tasarlamak

Olumlu Düşünme

Okuma Nedir?

Nedir Bu Hedefsizlik?

Nasıl Bilim Adamı Olunur?

Düşünmeyi Bilmiyoruz!

Problem Çözme

Başarılı Olmak 

Modelleme (Örnek Alma)

Farkındalık

Sınıfta Etkili Ders Dinleme

Kişisel Başarının Anahtarı

Edison Gibi Nasıl Not Tutulur?

Bilim İnsanı Olabilmek...

Yavaş Okuma Nedenleri

Etkili ve Verimli Ders Çalışma 

Okulda Başarı Taktikleri

Başarıyla İlgili Sözler

Yaratıcılık

Etkinlik Örneklerinin Önemi

Haydi İnovasyon Yapalım!

Albert Einstein’dan Sözler ve Öneriler

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler

İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt