Tiyatronun Faydaları

Tiyatro bambaşka hayatların sahneye aktarımıdır. Oyun sırasında oyuncu, rolünü yüreğine kazır. Oynadığı rolü, gerçek hayatına geçirerek, adeta o rolü yaşar. İzleyicileri etkilemeye çalışır, yaratıcılığıyla…
Bir an bile olsa yaşantıda ki var olan sorunlardan kendini sıyırır. İç dünyasında ki gelgitlerden, hesaplaşmalardan kaçıp kendini rolüne adar. Sahnede yaşama yeniden sarılır. Karşılıksız bir sevgidir. Sadece dışarı aktarılan. Farkına varmasını bilen büyük bir umut bağlar. Yeniden hep yeniden yaşar. Her sahne aslında günlük yaşantısında çoğu zaman yaşamıştır. Farklı olan bir fark yaratabilmektir.
Acı, hüzün, sevinç ve mutluluk sahnede rol alır. Rollere bürünenler o anı yakalayıp seyirci ile duygusal bir bağ kurar. Bazen duygular sel olup akar. Bazen sevinç ve mutluluk kahkahaları sahneyi çevreler. Duygu paylaşımı rol boyunca devam eder. Bir an bile olsa insanı hayattan koparır. Bambaşka yerlere götürür.

 

Aslında tiyatro bir uyumdur. Sahneye, rolüne ve ortama ne kadar adapte olursan o kadar başarı sağlarsın. Bu bir gönül işidir. Kelimeler ağızdan çıktıkça sahneye aks eder. Çoğu zaman alkışlar bir gönül köprüsü olur. Tiyatroya gönül verenlerin yüreklerinin telini okşar. Daha çok yenilik için ve yeni adımlar için onlara cesaret verir.

Tiyatro aslında oyuncunun ikinci hayatıdır. Role adapte olursa oyun sergilenene kadar kendini o rolün etkisinde bırakır. Tiyatro açıkça bir oyuncu için hayatın ikinci yanıdır. İlk zamanda rolü bırakmak zor olsa da zamanla yeniden hayata başlıyorsun. Bu tekrar bir süreklilik gösterir.
Yaratıcı drama aslında günümüz teknolojisinde bir köşeye sıkışmış insanın kendini ifade etmedir. Yalnızlık, stres ve içe dönük yaşantılar insanı olumsuz etkilemektedir. Oyun çocuğun yaşamında büyük bir öneme sahiptir. Çocuk oyunla kendini ifade eder.
Kendini gerçekleştirir. Yeni fikirler öğrenir. Hayattaki sorunlara karşı nasıl davranacağını öğrenir. Birey başkalarıyla oyun oynarken farklı fikirlere saygılı olma ve gruba ait olma ve kendini ifade etmeye çalışır. Empati kurar ve gizli yönlerini keşfeder.

Yaratıcı drama çalışmaları hayal gücünü kurar, duygu ve düşüncelerini ifade eder. Uygulama yaparken hayatı yeniden keşfeder. Bu sayede yaratıcılığını geliştirir. Drama aslında düşünceyi eyleme geçirmek, yaparak ve yaşararak öğrenmektir. Yaratıcı Drama kişinin kendini ifade etmesi ve geliştirmesi ve toplumda saygın bir yer edinmesini sebep olabilir.

Yahya Karakurt / Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları / Karakter Eğitimi / İnovatif Düşünebilmek / Hayal Gücünün Tavanı Var Mıdır? / Akıllı Geleceğimiz

Belirli Gün ve Haftalar / Tiyatro Nedir? / Tiyatronun Faydaları / Tiyatro Çeşitleri / Dünya Tiyatrolar Günü / Tiyatro ve Yaratıcı Drama

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler